Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

«Μαζεύουν» τώρα την έκπτωση 25% στις οφειλές των φόρων!




Προϋπόθεση η εμπρόθεσμη πληρωμή της δόσης του Μαρτίου για να υπάρξει ελάφρυνση τον Απρίλιο
Ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες έκανε το οικονομικό επιτελείο...



της κυβέρνησης όσον αφορά το μέτρο της έκπτωσης 25% των φορολογικών οφειλών που εξοφλούνται εμπρόθεσμα. Η αρχική εντύπωση που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση ήταν πως όσες επιχειρήσεις είχαν καταβάλει κανονικά τις οφειλές Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να πληρώσουν το 75% των φορολογικών οφειλών του Μαρτίου. Χθες όμως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου, ώστε να μπορούν να καταβάλουν μόλις το 75% της δόσης Απριλίου.

Έτσι, το όποιο όφελος θα έχουν οι επιχειρήσεις από την εμπρόθεσμη πληρωμή φορέων μεταφέρεται για το μέλλον! Ειδικότερα:
• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου. Δίνεται μόνο έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή της δόσης Μαρτίου όσον αφορά ρυθμισμένες οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία άλλη έκπτωση σε φορολογικές οφειλές που πληρώνονται εμπρόθεσμα τον Μάρτιο, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ και οι παρακρατούμενοι φόροι.
• Εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο των φορολογικών οφειλών Μαρτίου εμπρόθεσμα, τότε για τις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές μπορούν να καταβάλουν το 75% της δόσης Απριλίου.
• Για τον ΦΠΑ που είναι πληρωτέος τον Απρίλιο θα πρέπει να εξοφληθεί στο σύνολό του, αλλά το 25% αυτού θα συμψηφιστεί στο μέλλον με άλλες φορολογικές οφειλές.
• Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση καλείται να πληρώσει έως τέλος Μαρτίου φορολογικές οφειλές ύψους 30.000 ευρώ και άλλες 30.000 ευρώ στο τέλος Απριλίου. Θα πρέπει να εξοφλήσει το σύνολο των 30.000 ευρώ του Μαρτίου και, όσον αφορά τον Απρίλιο, θα έχει έκπτωση κατά 25% μόνο για την πληρωμή δόσης ρυθμισμένης οφειλής. Το 25% του ποσού ΦΠΑ που είναι πληρωτέο τον Απρίλιο θα μπορεί στο μέλλον να συμψηφιστεί με φορολογικές οφειλές.
Και μέσα σε όλα αυτά ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής (φωτό) ανακοίνωσε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει το TAXISnet για να δεχτεί τις φορολογικές δηλώσεις του 2020. Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα πότε θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος ειδικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων στήριξης το οποίο προβλέπει τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεών τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου