Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ποια δικαστικά πιστοποιητικά θα κατεβάζουμε από τον υπολογιστή μας- Έτοιμη σε λίγες μέρες η πλατφόρμα



Μια ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να παίρνουν πιστοποιητικά από τα δικαστήρια της χώρας, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, είναι έτοιμη θα ανέβειστον αέρα τις επόμενες δυο εβδομάδες .



Η πλατφόρμα θα κάνει ένα ακόμα βήμα προς την e-Justice , την ψηφιακή Δικαιοσύνη δηλαδή, πάνω στην οποια δουλεύουν πυρετωδώς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος
3 πιστοποιητικά
Ήδη τίθεται σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας αίτησης, έκδοσης και παραλαβής πιστοποιητικών που εκδίδουν τα δικαστήρια. Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από τον υπολογιστή τους –κατ΄αρχήν- 3 πιστοποιητικά από 19 δικαστήρια της χώρας που έχουν διασυνδεθεί ήδη.
Τα πιστοποιητικά αυτά είναι :
-Μη δημοσίευσης διαθήκης
-Μη αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος
-Αποποίησης κληρονομιάς
Οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISNET. Μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο η δυνατότητα να παραγγέλλονται ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά και η παραλαβή τους γινόταν από τα δικαστήρια. Παράλληλα σύντομα θα μπορούν να κατεβάζουν όλα τα δικαστικά πιστοποιητικά.
Χωρίς μεγαρόσημο
Για να γίνει όμως έπρεπε να καταργηθεί, έστω και μόνο για την περίοδο της κρίσης, το μεγαρόσημο που απαιτούνταν για τα πιστοποιητικά των Δικαστικών Αρχών . Το όφελος για τον πολίτη θα ανέρχεται στα 5 € ανά πιστοποιητικό – 3 € για την αίτηση και 2 € για κάθε αντίτυπο του πιστοποιητικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου