Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Τ. Καλογιάννη: Η Δημοτική Αρχή πελαγοδρομεί μεταξύ επιπολαιοτήτων και ερασιτεχνισμών.



H Δημοτική Αρχή, 50 λεπτά της ώρας πριν την εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής, έκρινε σκόπιμο να εισάγει προς συζήτηση και ψήφιση τρία ακόμη θέματα. 



Ένα, από αυτά ήταν και το θέμα με τίτλο: Έγκριση όρων δημοπράτησης, τεχνικών προδιαγραφών και επιλογή κριτηρίου ανάθεσης για την διενέργεια του Συνοπτικού διαγωνισμού με τίτλο: «Υπηρεσίες συμβούλου για την αδειοδότηση υδατοδρομίου Λίμνης Ιωαννίνων».
Για το θέμα αυτό ισχύουν τα ακόλουθα:

Στις 12.02.2020, δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4663, που ορίζει τις σχετικές με τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων, διαδικασίες.

Στις 17.02.2020 καταχωρήθηκε το πρωτογενές αίτημα, στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, για το διαγωνισμό.

Στις 19.02.2020 υποβλήθηκε το τεκμηριωμένο αίτημα του Διατάκτη.

Στις 19.02.2020, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: Ορισμός επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής της γενικής υπηρεσίας: «Υπηρεσίες παροχής Συμβούλου για την αδειοδότηση ίδρυσης του υδατοδρομίου λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων», μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, αντί της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικονομικών.

Στις 20.02.2020 ο Δήμαρχος αποφάσισε την έγκριση ανάληψης υποχρέωσης για το θέμα: Έγκριση ανάληψης υποχρέωσης και διάθεση πίστωσης για: Υπηρεσίες Συμβούλου για την αδειοδότηση υδατοδρομίου Λίμνης Ιωαννίνων.

Στις 26.02.2020 ο Δήμαρχος έλαβε απόφαση με θέμα Έγκριση διενέργειας της δαπάνης για την γενική υπηρεσία με τίτλο «Υπηρεσίες συμβούλου για την αδειοδότηση υδατοδρομίου Λίμνης Ιωαννίνων» με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και έγκριση τεχνικών προδιαγραφών.

Στις 27.02.2020, με την αριθ. πρωτ. 12645/3834 έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δήμου για την κατάθεση προσφορών σχετικά με την ανωτέρω υπηρεσία.

Στις 24.03.2020 λήφθηκε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, περί συγκρότησης επιτροπών για τη διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών και παροχής υπηρεσιών για το έτος 2020, σύμφωνα με το άρθρο 221 του Ν. 4412/2016.

Σήμερα, 08.04.2020, στην εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας προς την Οικονομική Επιτροπή, μας γνωστοποιείται ότι η μελέτη με τίτλο «Υπηρεσίες συμβούλου για την αδειοδότηση υδατοδρομίου Λίμνης Ιωαννίνων», υφίσταται από τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή έναν μήνα πριν την δημοσίευση του σχετικού νόμου.

Σήμερα, 08.04.2020, η Οικονομική Υπηρεσία προτείνει τη ματαίωση της διαδικασίας που ξεκίνησε με την, από 26.02.2020, απόφαση Δημάρχου, για απευθείας ανάθεση και τον, εκ νέου, καθορισμό του τρόπου ανάθεσης, με την διαδικασία του Συνοπτικού Διαγωνισμού και με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, μόνο βάσει της τιμής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Ν. 4412/2016.

Δεδομένων των ανωτέρω, ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, μέχρι:

Να μας παρασχεθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις για ποιον λόγο ματαιώνεται η, μέχρι σήμερα, διαγωνιστική διαδικασία και καθορίζεται εκ νέου ο τρόπος ανάθεσης, και

Να δοθούν σοβαρές και κανονικές απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή στις ερωτήσεις που κατέθεσε η παράταξή μας, σχετικά με το θέμα, στη συνεδρίαση της 19.02.2020 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόταση μας, για αναβολή του θέματος, δεν έγινε δεκτή.

Ψηφίσαμε ΛΕΥΚΟ, επί του θέματος, γιατί παραμένουν οι προαναφερόμενες εκκρεμότητες.

Τέλος, στα μέσα Νοεμβρίου 2019, εκπρόσωποι της εταιρείας Hellenic Seaplanes, συναντήθηκαν με διάφορους εκπροσώπους φορέων και πολιτικών αρχών της πόλης, εξέθεσαν το σχεδιασμό τους και έλαβαν διαβεβαιώσεις συναίνεσης για το σχεδιασμό τους αυτό, από όλους.

Από τότε μέχρι σήμερα και σχετικά με το θέμα, η Δημοτική Αρχή δεν έχει ξεκαθαρίσει, ακόμη, ποιον ρόλο θέλει να διαδραματίσει και ποιες ευθύνες της αναλογούν. Έτσι, πελαγοδρομεί μεταξύ επιπολαιοτήτων και ερασιτεχνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου