Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Αυτό ήταν μόνο η αρχή! Γιατί η κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από τους Ιρανούς έχει ως στόχο την Παγκόσμια Ναυτιλία


Παναγιωτης Ναστος

Τις τελευταίες ώρες διάχυτη είναι η ανησυχία αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις σε σχέση με το πλήρωμα των Delta Poseidon και Prudent Warrior ,των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατέλαβαν οι Ιρανοί, με την επίφαση της παραβίασης της χωρικών υδάτων (ΧΥ) της χώρας τους...

Συγκεκριμένα οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσαν αρχικά ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας, εκτίμηση είναι ότι το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία από Ιρανούς κομάντο φαίνεται πως ήρθε ως αντίποινα μετά για το περιστατικό στην Κάρυστο με την κατάσχεση από τις Ελληνικές αρχές μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Το πλήρωμα του Delta Poseidon αποτελείται από 25 άτομα δύο εκ των οποίων είναι Έλληνες. Όσον αφορά στο πλοίο Prudent Warrior έχει 24 άτομα πλήρωμα και 7 εξ αυτών είναι Έλληνες.

Η DELTA TANKERS LTD στην οποία ανήκει το Delta Poseidon ιδρύθηκε το 2006 και έχει στην κατοχή της έναν στόλο από 30 τάνκερ. Η Polembros Shipping που έχει το Prudent Warrior είναι μια οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Πολέμη η οποία ιδρύθηκε το 1974 στο Λονδίνο.


Έντονη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ μας το οποίο με διάβημα στον Ιρανό πρέσβη τονίζει σε όλους τους τόνους πως η βίαιη κατάληψη των δυο πλοίων στον Περσικό Κόλπο ισοδυναμεί με πειρατεία. Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Η κατάσχεση των 2 ελληνικών τάνκερ είναι μόνο η αρχή...

Πέραν των παραπάνω διάχυτη είναι η ανησυχία στις Ελληνικές αρχές ότι η κατάσχεση των 2 τάνκερ μας από τους Ιρανούς , πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) κάνουν αναφορά και για άλλα 17 πλοία με Ελληνική σημαία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Περσικό κόλπο, τα οποία μπορεί να κατασχεθούν επίσης
H επίθεση από άγνωστης προέλευσης drones... στο στρατιωτικό συγκρότημα Parchin του Ιράν

Σύμφωνα με άρθρο έγκριτου ΜΜΕ, "ενα χτύπημα drone ήταν πίσω από την έκρηξη της 25ης Μαΐου στο στρατιωτικό συγκρότημα Parchin του Ιράν, ανέφεραν οι New York Times στις 27 Μαΐου επικαλούμενοι τρεις Ιρανούς και έναν Αμερικανό αξιωματούχο που είχαν γνώση της επίθεσης."

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει τα εξής:

"Το στρατιωτικό συγκρότημα Parchin, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης, είναι η έδρα πολλών βιομηχανικών και ερευνητικών μονάδων όπου φέρεται να αναπτύσσεται τεχνολογία πυραύλων, πυρηνικών και drone.

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι drones αυτοκτονίας με τετρακόπτερα στόχευσαν το συγκρότημα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν ένα κτίριο που χρησιμοποιείται για έρευνα για την ανάπτυξη drone, σκοτώνοντας έναν μηχανικό που εργαζόταν στο υπουργείο και τραυματίζοντας έναν άλλο υπάλληλο.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι drones αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο Parchin, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει την πλευρά που ευθύνεται για την επίθεση.

Δύο ημέρες πριν από την επίθεση, ο Συνταγματάρχης της δύναμης Quds, Hassan Sayad Khodayari, δολοφονήθηκε στην καρδιά της Τεχεράνης, για την οποία εικάζεται ότι η Μοσάντ, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, φέρεται να βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Η επίθεση στο στρατιωτικό συγκρότημα Parchin ταιριάζει με ένα μοτίβο προηγούμενων ισραηλινών επιδρομών με drones αυτοκτονίας στο Ιράν και τον Λίβανο.

Στις 14 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Mahidasht στο Kermanshah του Ιράν με έξι drones αυτοκτονίας με τετρακόπτερα. Η βάση φέρεται να είναι ένα από τα κύρια εργοστάσια παραγωγής και αποθήκευσης στρατιωτικών drones του Ιράν. Αυτή η ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε δεκάδες drones.

Το Ιράν αντέδρασε στην επίθεση στις 13 Μαρτίου εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους σε ένα συγκρότημα στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν που είπε ότι είχε χρησιμοποιηθεί από πράκτορες των ισραηλινών πληροφοριών για να σχεδιάσουν επιθέσεις εναντίον του.

Το Ιράν πιθανότατα θα απαντήσει στη δολοφονία του Khodayari και στην επίθεση στο Parchin, παρά την απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιχειρήσει να χτυπήσει ισραηλινούς στόχους εκτός Ισραήλ, όπως έκανε στο παρελθόν"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι λίγες ημέρες πρίν οι IRGC καταλάβουν τα 2 δεξαμενόπλοιά μας, ότι το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις του Ιράν με Ισραήλ και ΗΠΑ ,είχε ανεβάσει επικίνδυνα τη θερμοκρασία του.

Ο λόγος ήταν τα δύο απανωτά στρατιωτικά χτυπήματα που δέχθηκε στο έδαφός του το Ιράν, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ, ενώ ως γνωστόν ΗΠΑ και Ισραήλ είναι "κόκκινο πανί" για τους Ιρανούς.

Η Ελλάδα αναγορεύεται σε πολύ στενός σύμμαχος των ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας είναι κακές.

Στον αντίποδα οι σχέσεις Μόσχας-Τεχεράνης είναι φιλικές και συμμαχικές, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τον εσπευσμένο επαναπατρισμό των ρωσικών δυνάμεων που έδρευαν στη Συρία, προκειμένου να μετάσχουν αυτές στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο Πούτιν παρέδωσε τα κλειδιά των Ρωσικών στρατιωτικών βάσεων της Συρίας, στους Φρουρούς της επανάστασης στο Ιράν και την αδελφή προς το Ιράν Σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Τέλος και εδώ ίσως είναι η απάντηση για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, ο Ελληνικός εμπορικός στόλος είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως , φιλοδυτικός, και είναι αυτός που θα σηκώσει σημαντικό βάρος των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών αγαθών και ενεργιακών προϊόντων, σε μια προσπάθεια αποφυγής Παγκόσμιας επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης.

Συνεπώς το να κατάσχει το Ιράν 2 τάνκερ μας και να απειλεί άλλα 17 πλοία μας που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που κατά την εκτίμησή μας δεν περιορίζεται μεταξύ Ιράν-Ελλάδας, αλλά έχει πολλούς δρώντες και αποδέκτες...



Η Ελλάδα θα πρέπει εκτός από τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες στις οποίες προέβη και θα προβεί, θα πρέπει να ζητήσει τη στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του 5ου Αμερικανικού Στόλου με τομέα ευθύνης τον Περσικό κόλπο, προκειμένου με συνοδεία πολεμικών σκαφών των ΗΠΑ, τα εμπορικά μας πλοία να διέρχονται των επικίνδυνων παραλίων του Περσικού κόλπου.

Το θέμα ωστόσο θα πρέπει να τύχει ευρύτερης αντιμετώπισης από το ΥΠΕΘΑ, αφού στη συνέχεια τα εμπορικά μας πλοία θα διέλθουν από τα παράλια της Υεμένης των φιλοϊρανών ανταρτών Χούτι, αλλά και της Σομαλίας, στην οποία διατηρούν βάσεις ΗΠΑ-Γαλλία αλλά και η Τουρκία.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου