Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Mε απελάσεις Pώσων και φιλορώσων μοναχών προειδοποιεί η Αθήνα την Μόσχα αν οι Ρώσοι προχωρήσουν σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών




Ξεκίνησε σήμερα η «επιθεώρηση» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος

Μετά το διπλωματικό «σχίσμα», μεταξύ Αθήνας και Μόσχας τώρα αναμένεται και εκκλησιαστικό, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται σύμφωνη με την «πρόταση» του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για μαζικές απελάσεις Ρώσων από το Άγιον Όρος, αλλά και «φιλορώσων» μοναχών, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΣ Α.Στεφανής, ο οποίος πλέον είναι εντεταλμένος από την κυβέρνηση για να παρακολουθεί το θέμα του Αγίου Όρους, έχει καταρτίσει λίστα με τους παραπάνω, έχει ενημερώσει σχετικά κι ετοιμάζονται από το ΥΠΕΞ του Ν.Δένδια οι κινήσεις.

Αν δεν έχουν υπάρξει απελάσεις μοναχών είναι γιατί η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αντίποινα στην μαζική απέλαση των 12 διπλωματών της από την Ελλάδα. στην Αθήνα το κρατούν ως «χαρτί» προκειμένου να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη.

Η απέλαση των Ρώσων μοναχών θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί καθώς είχε ζητηθεί να προηγηθεί της σημερινής επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή και συγκεκριμένα στις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα εισέλθει με το καραβάκι της γραμμής στο Άγιο Όρος την Παρασκευή το απόγευμα και αφού γίνει η επίσημη υποδοχή θα διανυκτερεύσει στις Καρυές.

Το υπουργείο Εξωτερικών, έχει στην αρμοδιότητά του λόγω του αυτοδιοίκητου, το Άγιο Όρος, αλλά εκκλησιαστικά, βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η αναγνώριση της «Αρχιεπισκοπής Οχρίδος», η οποία μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Η Εκκλησία αποσχίσθηκε το 1967 από το Πατριαρχείο Σερβίας, όπου και ανήκε έως τότε. Η απόφαση Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα της Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία, όμως, τελικά θα αποδεχθεί την αναγνώριση.

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει την απέλαση των περισσότερων Ρώσων μοναχών.

Εκτιμάται ότι στις ρωσικές μονές υπάρχουν περί τους διακόσιους καλόγερους. Οι ρωσικής καταγωγής υπολογίζονται σε εβδομήντα. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί και άλλων εθνικοτήτων.

Η απελάσεις από το Άγιον Όρος, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο ρωσικής καταγωγής άτομα, αλλά και όλους όσοι χαρακτηρίζονται ως «φιλορώσοι», ανεξαρτήτως εθνικότητος.

Το «αίτημα» Βαρθολομαίου για έναρξη «επιχείρησης – σκούπα» στο Άθως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποβλήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία (13-14 Μαρτίου 2022), προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι γεγονός ότι το Φανάρι με δυσκολία κρατούσε, όπου κρατούσε, τον έλεγχο του Αγίου Όρους, καθώς η Μόσχα είχε τοποθετήσει στο κέντρο της πολιτικής της την χερσόνησο του Άθω, έχοντας στηρίξει οικονομικά τις Μονές όταν εγκαταλείφθηκαν από το ελληνικό κράτος από το 2010 και μετά.

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποδώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει «σχισματική», ενώ σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στους κόλπους της διεθνούς Ορθοδοξίας, αλλά και εντός της ελληνικής Εκκλησίας.

Η, δε, Μόσχα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση Βαρθολομαίου για την αναγνώριση της Ουκρανικού Αυτοκέφαλου έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον αμερικανικό παράγοντα.

Στο επίκεντρο της όλης προσπάθειας βρίσκεται και ο εφοπλιστής Μαρτίνος που η κυβέρνηση έχει διορίσει διοικητή του Αγίου Όρους.

Η προσπάθεια αποπομπής του συνάντησε εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ καθώς ο συγκεκριμένος είναι «παραδοσιακός φίλος και στηρίζει σε όλες τις εκλογές της ΝΔ» όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Βέβαια υπήρξαν και πληροφορίες για την μεταφορά φορτίων ρωσικού πετρελαίου από τα πλοία του Μαρτίνου, αλλά και ποιος από τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές δεν το έχει κάνει και σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αντί της αντικατάστασης Μαρτίνου, προκρίνεται από την κυβέρνηση η να αναλάβει προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και το επιτελείο του την αστυνόμευση του Αγίου Όρους.

Ο Θ.Μαρτίνος κρατάει και τα «κλειδιά», τουλάχιστον, του μεγάλου δήμου της Γλυφάδας, πολύτιμου για την προσπάθεια του Τ.Θεοδωρικάκου να εκλεγεί βουλευτής στο Νότιο Τομέα, οπότε φαίνεται ότι θα υπάρξει ένας modus viventi μεταξύ των δύο.

Ποιους έχουν «λοκάρει» οι αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες μεταβιβάζουν την σχετική πληροφόρηση στην Αθήνα:

– Στον Άγιο Παντελεήμονα, γνωστό ως «το ρωσικό μοναστήρι», τον ηγούμενο Ευλόγιο

– Στη Μονή Βατοπεδίου, τον ηγούμενο Εφραίμ

– Στην Μονή Φιλοθέση τον ηγούμενο Νικόδημο

– Το σύνολο των μελών της Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου