Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Jerusalem Post: Τουρκική εθνοκάθαρση σε Συρία, όπως με Πόντιους-Αρμένιους




Η Άγκυρα ορκίζεται να αναλάβει μια λωρίδα συνοριακής εποχής. Προηγούμενες εισβολές ανάγκασαν τους Κούρδους και άλλες μειονότητες να φύγουν. Η Τουρκία θέλει να επανεγκαταστήσει τα σύνορα με τους Σύρους Άραβες πρόσφυγες. Η Τουρκία έχει απειλήσει μια νέα εισβολή στη Συρία παρόμοια με την εισβολή της τον Οκτώβριο του 2019 και την εισβολή του Ιανουαρίου 2018, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ευρεία εθνοκάθαρση των Κούρδων, των Γιαζίντι και άλλων μειονοτήτων. Σε σχόλια αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημογραφική αλλαγή, καθώς η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να επιστρέψει τους Σύριους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι κυρίως Άραβες, στην «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργήσει.





Του SETH J. FRANTZMAN
ΠΗΓΗ: Jerusalem Post via Hellas Journal

Στο παρελθόν, οι εισβολές της Άγκυρας οδήγησαν τους Κούρδους και άλλες μειονότητες να διώκονται και να αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή και εξτρεμιστικές ομάδες επικράτησαν σε περιοχές υπό τη διαχείριση της Άγκυρας. Το καθεστώς της Άγκυρας, το οποίο αναμειγνύει τον ακραίο εθνικισμό και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό που έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει ορκιστεί να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» κατά μήκος των συνόρων. Αυτή είναι παρόμοια με την «ασφαλή ζώνη» που δημιούργησε τον Οκτώβριο του 2019, όταν προκάλεσε φυγή 200.000 ανθρώπων και εισέβαλε στην ανατολική Συρία.

Εκείνη την εποχή, η Άγκυρα είχε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και πήρε το πράσινο φως στον Λευκό Οίκο για να εισβάλει και να επιτεθεί στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια ομάδα που υποστήριζαν οι ΗΠΑ. Σε μια παράξενη σειρά γεγονότων, οι ΗΠΑ βρέθηκαν να ανοίγουν την πόρτα στη «σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ» την Τουρκία για να επιτεθούν στους ίδιους τους ανθρώπους που οι ΗΠΑ εκπαίδευαν επίσης για να πολεμήσουν το ISIS.



Ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα πολεμήσει το ISIS και ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τη Συρία. Λόγω των αντιδράσεων τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Τραμπ αντέστρεψε την πορεία της. Όμως η ζημιά έγινε, μια συνοριακή περιοχή είχε καταστραφεί και βασικοί άμαχοι, όπως η Hevrin Khalaf, μια νεαρή γυναίκα πολιτική ηγέτης, κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν από εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Η Άγκυρα αναφέρεται στους ανθρώπους στη Συρία ως «τρομοκράτες», έναν όρο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για κάθε επικριτή ή αντιπολίτευση του κυβερνώντος κόμματος AKP. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, νέους, διανοούμενους, δάσκαλους, φοιτητές, καλλιτέχνες, Κούρδους, Γιαζίντι, χριστιανικές μειονότητες και άλλους.

Για παράδειγμα, στο Αφρίν, μια κουρδική περιοχή στην οποία εισέβαλε η Τουρκία στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018, περίπου 160.000 Κούρδοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Οι ναοί των Γιαζίντι καταστράφηκαν, τα νεκροταφεία βεβηλώθηκαν και η περιοχή μετατράπηκε στη συνέχεια σε στέγαση εξτρεμιστών που έστειλε η Άγκυρα στη Συρία. Οι εξτρεμιστικές ομάδες, ορισμένες συνδέονται με πρώην ομάδες ανταρτών της Συρίας, απαγάγουν γυναίκες και κατηγορούνται από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και άλλους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία από αυτές τις ομάδες έχει ακόμη και κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι «σύμμαχος του ΝΑΤΟ» υποστηρίζει εξτρεμιστές και ομάδες που συνδέονται με τρομοκράτες, ενώ η ίδια η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι «πολεμάει τους τρομοκράτες». Η Άγκυρα έχει επίσης φιλοξενήσει ηγέτες τρομοκρατών της Χαμάς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου