Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ποιος Elon Musk; Ταξίδι στο διάστημα με αερόστατο του κλέβει τους πελάτες. Πόσο κοστίζει;
by Νάσος Μπετούγιας

Αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία μια πολυτελούς «κάψουλας» δεμένης σε ένα αερόστατο, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους να ταξιδεύουν σε ύψος μεγαλύτερο των 30 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η αίσθηση που θα αποκομίζουν όσοι διαθέτουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 125.000 ευρώ (καθώς τόσο θα κοστίζει το ταξίδι) θα είναι αντίστοιχη με εκείνη που αποκόμισε ο Φέλιξ Μπαουμγκάρντεν, ο μόνος άνθρωπος που πήδηξε στη Γη από τη… στρατόσφαιρα.

Μάλιστα η με έδρα την Αριζόνα των ΗΠΑ, εταιρεία υπόσχεται ότι το ταξίδι στα… όρια του διαστήματος – το οποίο στην πραγματικότητα αρχίζει στα περίπου 100 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης – θα έχει διάρκεια περίπου 2 ωρών (6 συνολικά). Ελπίζει δε ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα πρώτα δοκιμαστικά ταξίδια φέτος.

Η εκτόξευση θα γίνεται από την Αριζόνα, και οι πρώτες πτήσεις για το κοινό αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2024.

«Υπάρχουν αντίστοιχα μπαλόνια που έχουν πετάξει τόσο ψηλά αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε η Τζέιν Πόιντερ, πρόεδρος της World View Enterprises.«Από τεχνικής πλευράς, το εγχείρημα δείχνει απόλυτα λογικό» συμπλήρωσε η ίδια.

Η θέα της Γης και το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να αντιληφθούν το γεγονός ότι ο πλανήτης είναι στρογγυλός αποτελεί για την Πόιντερ το δυνατό «χαρτί» του όλου εγχειρήματος από επιχειρηματικής σκοπιάς.
«Υποσχόμαστε ότι δεν θα ανοίξουμε την πόρτα (της κάψουλας) για να σας πετάξουμε έξω», κατέληξε αστειευόμενη!

Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα από το εσωτερικό της κάψουλας που δεν θυμίζει σε τίποτε μια συμβατική καμπίνα σκάφους που ταξιδεύει σε τέτοιες αποστάσεις.

Το εσωτερικό της κάψουλας είναι σχεδιασμένο σαν ένα άνετο σαλόνι στο οποίο οι επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη μοναδική θέα του πλανήτη μας γευματίζοντας ή πίνοντας ένα ποτό.Στη διάθεση τους θα υπάρχουν επίσης διαδραστικές οθόνες για διάφορες χρήσεις καθώς και wi-fi αν θέλουν να επικοινωνούν με τη Γη την ώρα που βρίσκονται έξω από αυτή. Θα μπορούν επίσης να εστιάζουν σε όποιο σημείο του πλανήτη μας επιθυμούν με ένα τηλεσκόπιο που θα βρίσκεται στην κάψουλα.

Το εισιτήριο θα κοστίζει 125.000 ανά επιβάτη, τα μισά σε σχέση με τα 250.000 που καλούνται να πληρώσουν οι επιβάτες της Virgin Galactic. Το ταξίδι θα διαρκεί περίπου έξι ώρες. Το αερόστατο θα αναπτύσσει ταχύτητα περίπου 12 μιλίων την ώρα, και θα παραμένει στη στρατόσφαιρα για περίπου δύο ώρες πριν κατέβει ξανά στη Γη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου