Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα: Οι BRICS μετατρέπονται στο αντίπαλο οικονομικό δέος ΕΕ και ΗΠΜια νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα έρχεται καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλέον αρχίσει να βλέπουν το αντίπαλο οικονομικό δέος ειδικά των ΗΠΑ και ΕΕ, που δεν είναι άλλο από τους BRICS. Και μιλάμε για την απόφαση της Ρωσίας να συμφωνήσει με την Κίνα και να επεκταθεί αυτή η... οικονομική ένωση σε μια τεράστια κοινή αγορά (δηλαδή ένας οικονομικός χώρος που θα ξεπερνά τα υπάρχοντα 3,5 δισ. πληθυσμού που είναι τώρα).

Πρώτος στόχος της επέκτασης θα είναι όπως όλα δείχνουν (συνομιλίες για εμπόριο σιταριού μέσω Άγκυρας) η Τουρκία που στην θα λάβει πρόσκληση ενσωμάτωσης στην νέα αυτή οικονομική ένωση.

Όσο για τα οικονομικά δεδομένα του σήμερα; Την ίδια στιγμή που η ΕΕ ετοιμάζεται για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι πολίτες των χωρών-μελών στενάζουν και οι απαντήσεις κυβερνήσεων όπως του Κ.Μητσοτάκη είναι κλείστε το κλιματιστικό, αλλά το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να έχουν εκτοξεύσει τα ρωσικά έσοδα!

Και την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες θυσιάζονται γιατί έτσι θέλουν οι Αγγλοσάξωνες, οι ΗΠΑ και η ΕΕ η Ρωσία περνά στο επόμενο επίπεδο με την διεύρυνση των BRICS σε επίπεδο που θα περιλαμβάνει πλέον το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα οικονομικά μεγέθη όμως είναι αμείλικτα: Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας διευρύνθηκε στα 58,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022 από 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι , (αύξηση περίπου 250% σε ενα τρίμηνο!).

Από την άλλη, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης μειώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ μόνο για τον μήνα Μάρτιο 2022 μετά τον Ουκρανικό πόλεμο, από 39,7 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (περίπου 4,5 φορές κάτω σε ενα μήνα!).

Την ίδια στιγμή τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ παρά τις κυρώσεις που αποσκοπούσαν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία.

Ο πίνακας είναι χαρακτηριστικός:
Και όλα αυτά όταν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με την πρόταση της Κίνας για διεύρυνση της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών που είναι γνωστή ως BRICS και μέσω εκείνων θα κάνει τις ρωσικές εξαγωγές!

Οι δύο χώρες προτίθενται να να ενεργοποιήσουν μια τεράστια οικονομική δύναμη που θα κυριαρχήσει στο εμπόριο, σε μία κίνηση που δείχνει πως η πλευρά της Ανατολής θωρακίζεται απέναντι στην Δύση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β.Πούτιν: «Με παγκόσμιους χωροφύλακες δεν αλλάζει η πορεία της Διεθνούς οικονομίας»!

Η Βραζιλία, η Ρωσία , η Ινδία και η Κίνα σχημάτισαν αρχικά το μπλοκ των BRICS το 2009, με την Νότια Αφρική να προσχωρεί το 2010.

Ο πληθυσμός τους αποτελεί το 42% του συνολικού παγκόσμιου και, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αυξηθεί.

Επιπλέον, η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΒRICS έχει χαρακτηριστεί ως το «αντίπαλον δέος» τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζα όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οργανισμοί που σύμφωνα με τις χώρες των BRICS ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τους διεθνιστές των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου