Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Σπαει το ευρωπαϊκό μέτωπο - Συνομιλίες με τη Ρωσία για λύση θέλουν Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρος




Τριγμοί στο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Ρωσίας. Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την ΕΕ να ζητήσει ρητά για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ερχόμενες σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη που αποφάσισαν... να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή με τη Μόσχα πριν από την τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
Ένα προσχέδιο τελικής δήλωσης για τη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters (και με την ημερομηνία 19 Μαΐου), αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ακλόνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει αυτοάμυνα ενάντια στη ρωσική επίθεση», χωρίς να αναφέρει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στη συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ την Παρασκευή (20/5), ο πρέσβης της Ιταλίας πρότεινε αλλαγές στο κείμενο λέγοντας ότι πρέπει να αναφέρεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να θέσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσωπα που παρευρέθηκαν στη συνάντηση.
Ουγγαρία και Κύπρος στηρίζουν την Ιταλική πρόταση

Αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, η οποία είναι από τα κράτη που επικρίνουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, πακέτο που έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διχασμών στην Ε.Ε.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ένα σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ενώ η Κύπρος ανησυχεί για την προτεινόμενη απαγόρευση πωλήσεων σε Ρώσους πολίτες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια ομιλία της στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός την Τρίτη, είχε μια επιθετική στάση για τη Ρωσία και δεν έκανε καμία αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και την επιθετικότητα (του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν πρέπει να είναι μια στρατηγική αποτυχία», όπως είπε.

Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ότι η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής και η Λετονία έχει ζητήσει μια ακόμη πιο σαφή διατύπωση για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου