Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Yπό επιτήρηση η κυβέρνηση για την ελευθερία του Tύπου



Με πρόσφατη την κατρακύλα της χώρας μας κατά 38 θέσεις από πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου (η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, στη σχετική λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022), αλλά και τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων (υπόθεση Κουκάκη και λογισμικό Predator), έγινε η συνάντηση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα (αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια) και του αναπληρωτή υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας Γιάννη Οικονόμου.



Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις που συνοδεύουν τις σχετικές ανακοινώσεις, είναι φανερό ότι η Γιούροβα έθεσε όλη την ατζέντα των θεμάτων που δείχνουν ότι η ελευθεροτυπία πλήττεται στη χώρα μας, με τον κ. Οικονόμου να απαντά ως απολογούμενος και να επιχειρεί να πείσει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να για να εξασφαλίσει την ελευθερία των δημοσιογράφων. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας φαίνεται πως βρίσκεται –για ακόμα μια φορά– υπό επιτήρηση από την Ευρώπη σε ένα φλέγον ζήτημα, όπως είναι η ελευθερία του Τύπου.

Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σε διάφορες πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού οργανισμού Τύπου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξέδωσε το γραφείο της αντιπρέδρου, η Βέρα Γιούροβα υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της οδηγίας. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και του σεβασμού των επαγγελματικών προτύπων.

Δολοφονία Καραϊβάζ και κυβερνητικές υποσχέσεις

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ. Η αντιπρόεδρος ρώτησε σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2021. Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, στα οποία συμμετέχουν πολλά υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συγκεκριμένες προσπάθειες. Στο ίδιο κλίμα, ο Γ. Οικονόμου περιέγραψε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημόσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία που θα ασχολείται με τα θέματα αυτά και θα θέτει πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου του 2022, καθώς και στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σε διάφορες πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού οργανισμού τύπου. Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της οδηγίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και του σεβασμού των επαγγελματικών προτύπων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Γιούροβα και Οικονόμου συζήτησαν για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ. Συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και να καταπολεμηθεί η ρωσική πολεμική προπαγάνδα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για την επείγουσα στήριξη των δημοσιογράφων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού, της κατάρτισης, της ψυχολογικής υποστήριξης και της μετεγκατάστασης, όταν είναι απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου