Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Εκλογές 2023: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη “αλλοιώνει” την λαϊκή ετυμηγορία – Η ελληνική περίπτωση του Palandir – Τι συνέβη με το Cambridge Analytica




Το μέγα σκάνδαλο της Cambridge Analytica και τι συνέβη με την εκλογή Τραμπ και το Brexit
Τι έγινε στην Ελλάδα με την αμφιλεγόμενη Palandir




Στις 16 Δεκεμβρίου 2020 το Vouliwatch έφερνε στην ελληνική επικαιρότητα το θέμα της Palandir και υπέβαλλε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ζητώντας τη σύμβαση συνεργασίας της αμερικανικής εταιρίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λίγες ημέρες πριν, στις 7 Δεκεμβρίου, είχε δημοσιευθεί Δελτίο Τύπου της εταιρίας Palantir στην ιστοσελίδα businesswire στο οποίο ανακοινωνόταν ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας, Alex Karp και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα την επέκταση της συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Palantir στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Vouliwatch «κατά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στις πλατφόρμες ανάρτησης των δημοσίων συμβάσεων Διαύγεια και Προμηθέας δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε πουθενά σχετική σύμβαση ή συμβάσεις».


Η Palantir Technologies είναι μια αμερικάνικη εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά τους προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Διαβάστε την ερεύνα των datajournalists.co.uk πως τεχνητή νοημοσύνη επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ



https://www.olympia.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου