Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Ανοίγει τα φτερά του και προς την Ιταλία το Διεθνές Αεροδρόμιο των ΙωαννίνωνΦτερά προς νέους προορισμούς ανοίγει το Διεθνές Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων με την έναρξη απευθείας πτήσεων charter, που θα το συνδέουν με το Μπάρι και την Κατάνια της Ιταλίας.

Τα ανοίγματα σε περισσότερες τουριστικές αγορές αποδίδουν καρπούς και μετά από την έναρξη πτήσεων από και προς το Ισραήλ, τη Σουηδία και τη Δανία, σειρά παίρνει η Ιταλία. Έτσι, από τις 22 Ιουλίου 2023 και μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο αεροσκάφος της εταιρείας Sky Alps θα εκτελεί τις εν λόγω πτήσεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων με άφιξη από την Κατάνια στις 10:25 το πρωί και αναχώρηση για το Μπάρι στις 11:15. Αντίστοιχα, στις 14:25 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το αεροπλάνο θα επιστρέφει από το Μπάρι στα Ιωάννινα και θα αναχωρεί για την Κατάνια στις 15:15. Οι πτήσεις θα εκτελούνται για λογαριασμό ιταλικού τουριστικού πρακτορείου.

Η σύνδεση της Ιταλίας με την Ελλάδα είναι μακραίωνη με τις επιρροές να είναι πολύπλευρες και αμφίδρομες, παραμένοντας ζωντανές με το πέρασμα του χρόνου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιρροών είναι, μεταξύ άλλων, η αρχιτεκτονική των Επτανήσων και η ελληνική διάλεκτος Griko, που ομιλείτε μέχρι σήμερα σε περιοχές της Κάτω Ιταλίας. Στοιχεία όπως αυτά κρατούν συνδεμένους τους δύο πολιτισμούς, διατηρώντας μεγάλο το ενδιαφέρον Ελλήνων και Ιταλών για ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα αυτή αεροπορική σύνδεση μπορεί να αποτελέσει την αρχή για καινούργια τουριστικά πακέτα, με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηπείρου γενικότερα και των Ιωαννίνων ειδικότερα, περιλαμβάνοντας το δημοφιλές δίπτυχο βουνό-θάλασσα.

Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις στα Ιωάννινα ( κατ’ εξοχήν προορισμό city break), στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς του Νομού, καθώς και στις κοσμοπολίτικες παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), όσον αφορά την δυναμικότητα στη διαχρονική εξέλιξη επισκεπτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην υψηλότερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (+38,0%) από 50,3 χιλιάδες επισκέπτες το 2016 σε 69,4 χιλιάδες το 2019. Ανά χώρα προέλευσης και σε συμφωνία με την ανάλυση, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από την Γερμανία, ενώ ακολουθεί η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Συνολικά σχεδόν ένα στα δύο ευρώ εισπράξεων στην Περιφέρεια Ηπείρου προέρχονται από επισκέπτες των παραπάνω χωρών.Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 8,6% την περίοδο εξέτασης, με υψηλότερη αύξηση των επισκεπτών από την Ιταλία (+20,2%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου