Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Τα περίεργα της αγοράς εργασίας: Δυσκολία στην εύρεση προσωπικού αντιμετωπίζουν 8 στους 10 βιοτέχνες
Πολύ δύσκολη υπόθεση έχει γίνει η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού με τις επιθυμητές δεξιότητες να αντιμετωπίζουν οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, ενώ περιζήτητοι είναι οι τεχνίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα του Οικονομικού Βαρόμετρου για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ).

«Την ώρα που πολλοί πτυχιούχοι ταλαιπωρούνται να βρουν εργασία αντίστοιχη με το αντικείμενο των σπουδών τους και σε αρκετές περιπτώσεις περνούν χρόνια στην ανεργία, μέχρι να βρεθεί η θέση που να ανταποκρίνεται στα προσόντα τους, οι τεχνίτες είναι περιζήτητοι, με αποτέλεσμα επτά στους δέκα βιοτέχνες να λένε πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού σε τεχνικούς κλάδους», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΒΕΘ για την έρευνα, η οποία εκπονήθηκε με βάση δείγμα 345 επιχειρήσεων-μελών του.Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων είναι αυτές των διάφορων τεχνιτών, με αποτέλεσμα το 65% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν βρίσκει τεχνικό προσωπικό.


Το 6% απαντά πως δεν βρίσκει εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής, το 3% σε οικονομικούς κλάδους, ενώ το 26% σε άλλους κλάδους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένων εργαζομένων αντιμετωπίζουν οι μικτές επιχειρήσεις (το 87% αυτών απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζεται), ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών με 85%. Αντίστοιχα, το 75% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δηλώνει πως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναζήτηση του προσωπικού που χρειάζεται η επιχείρηση του.


Κατά τα λοιπά, στην ερώτηση αν οι επαναληπτικές εκλογές επηρεάζουν την πορεία της επιχείρησής τους, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 61%) απάντησαν «ναι/μάλλον ναι» και σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39%) «όχι/ μάλλον όχι». Η σταθερότητα φαίνεται να είναι το ζητούμενο, αλλά και το μήνυμα που εκπέμπει ο βιοτεχνικός κόσμος.

Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα: στην ερώτηση «ποια μέτρα πιστεύετε πως θα ενισχύσουν τη δραστηριότητα σας;» το 45% των συμμετεχόντων απαντά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 23% η επιδότηση της εργασίας, το 17% η ουσιαστικότερη διασύνδεση παραγωγής με εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, ενώ το 15% «άλλο».

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (51%) κρίνουν ικανοποιητική την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 27% τη χαρακτηρίζει ως καλή, ενώ το 22% ως κακή. Για τους επόμενους έξι μήνες το 55% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι ίδια, το 26% καλύτερη και το 19% χειρότερη.


Το 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά πως θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του για το επόμενο δίμηνο, το 20% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 7% πως θα απολύσει.

Το 35% των ερωτηθέντων απαντούν πως ο τζίρος της επιχείρησής τους κατέγραψε μείωση, το 53% πως παρέμεινε ίδιος, ενώ το 12% πως αυξήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου