Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Κόψιμο φοροαπαλλαγών διά της πλαγίας...



Εν μέσω νέων φορολογικών επιβαρύνσεων σε μισό εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, τίθεται θέμα περικοπής σε 1.047 φοροαπαλλαγές και μάλιστα διά της πλαγίας. Και αυτό γιατί ζήτημα επανεξέτασης των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών.. που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός άνοιξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο του Κύκλου Ιδεών...
Ο διοικητής της ΤτΕ έθιξε τη χρησιμότητά τους και το κατά πόσο βοηθούν τους ευάλωτους πολίτες, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση για το αν όντως κατευθύνονται προς τα εκεί. Ο Γ. Στουρνάρας ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, επικαλούμενος παράλληλα την ανάγκη να υπάρχουν «μαξιλαράκια ασφαλείας» στην οικονομία, για γεωπολιτικούς αλλά και κλιματικούς λόγους. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ωστόσο ο «χλιαρός» τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από το οικονομικό επιτελείο και οι διαρροές περί του ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης δημιουργούν πολύ μεγάλη ανησυχία, ιδίως όταν η χώρα ετοιμάζεται να εισέλθει σε ένα ακόμη πιο σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο κατά το 2024, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,1%. Ιδίως όταν οι φοροαπαλλαγές αποτελούν ανάσα για τους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα εξαιτίας της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, το 2022 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους περίπου 12,9 δισ. ευρώ λόγω 1.047 φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων που εφαρμόζονται στη φορολογία εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές, στις κληρονομιές, στον ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Απαλλαγές υπάρχουν από τον φόρο εισοδήματος, τη φορολογία των πλοίων, έως τον φόρο πολυτελείας, τον φόρο κληρονομιάς και τα τέλη χαρτοσήμου. Το υψηλότερο κόστος για το Δημόσιο, που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, έχουν οι απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακολουθούν οι απαλλαγές στην φορολογία κεφαλαίου με κόστος 3,8 δισ. ευρώ. Την τελευταία τριετία στη λίστα των απαλλαγών και εκπτώσεων έχουν προστεθεί 225 νέες ρυθμίσεις, με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό να έχει αυξηθεί κατά 3,92 δισ. ευρώ, καθώς από 8,96 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 έφτασε σε 12,88 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι κατηγορίες των φοροαπαλλαγών
Ειδικότερα, ανά κατηγορία φόρων η λίστα περιλαμβάνει:

* Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Καταγράφονται 200 απαλλαγές και εκπτώσεις με εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν μειώσεις και εκπτώσεις φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατ. περιπτώσεις, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα, και συγκεκριμένα ποσό ύψους 3,8 δισ. ευρώ, αφορά το αφορολόγητο όριο και τη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά). Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατ. περιπτώσεις.

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Ισχύουν 200 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από τις οποίες ωφελούνται 53.021 επιχειρήσεις.

* Φορολογία κεφαλαίου. Ο συνολικός αριθμός των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ανέρχεται σε 129 και οι απώλειες για το Δημόσιο στα 3,89 δισ. ευρώ με ωφελούμενους 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις, με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ. Οι 8.499 απαλλαγές στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων κυρίως των επιχειρήσεων κοστίζουν 3,7 δισ. ευρώ.

ΦΠΑ. Υπάρχουν 75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές και το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και τους καταναλωτές διαμορφώνεται σε 821,934 εκατ. ευρώ.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ισχύουν 44 φοροαπαλλαγές ύψους 1,17 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.

* Τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Καταγράφονται 23 εκπτώσεις ύψους 121,69 εκατ. ευρώ.

* Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανέρχεται σε 11,844 εκατ. ευρώ.

* Τέλη χαρτοσήμου. Καταγράφονται 85 περιπτώσεις απαλλαγών και εκπτώσεων με κόστος 73,7 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου