Τα συνολικά εκτιμώμενα αποθέματά της Κίνας σε χρυσό είναι 5.220 τόνοι, υπερδιπλάσια από αυτά που δηλώνει επίσημα και τα τοποθετεί στους 2.192 τόνους
Η PBoC επιδίδεται εδώ και αρκετό καιρό – από κοινού με τη Ρωσία – σε ένα ράλι αγοράς τεράστιων ποσοτήτων χρυσού, υποδεικνύοντας ότι προετοιμάζεται για ουσιαστικές αλλαγές στο δολαροκεντρικό διεθνές νομισματικό σύστημα.
Αντιλαμβάνεται ότι έρχεται μία νέα νομισματική πραγματικότητα όπου το δολάριο δεν θα έχει τον κεντρικό ρόλο…
Με βάση πληροφορίες από πηγές του κλάδου, οι συνολικές αγορές χρυσού από την κινεζική κεντρική τράπεζα (δηλωμένες και μη δηλωμένες) το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 179 τόνους.
Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, η PBoC αγόρασε 593 τόνους, δηλαδή 80% περισσότερο από ό,τι αγόρασε τα πρώτα τρία τρίμηνα του περασμένου έτους.
Τα συνολικά εκτιμώμενα αποθέματά της Κίνας σε χρυσό είναι 5.220 τόνοι, υπερδιπλάσια από αυτά που δηλώνει επίσημα και τα τοποθετεί στους 2.192 τόνους.
Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες δεν εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης.
Κυρίως η κινεζική κεντρική τράπεζα βρίσκεται από το 2022 και αποκτά πολύ περισσότερο πολύτιμο μέταλλο από αυτό που δηλώνει επίσημα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αγοράζει χρυσό κρυφά, προκειμένου να μην εκτοξεύσει τις τιμές εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης, επιτρέποντάς της να ανταλλάξει τα δολάρια της με περισσότερους χρυσό εν αναμονή των αλλαγών στη διεθνή νομισματική τάξη καθώς αναδιαρθρώνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Κάθε τρίμηνο η Gainesville Coins εκτιμά το πόσο χρυσός αγοράζεται κρυφά από τις κεντρικές τράπεζες.
Από αυτές τις μη δηλωμένες αγορές, περίπου το 80% αγοράζεται από την κινεζική κεντρική τράπεζα.
Το άλλο 20% αποκτάται από κεντρικές τράπεζες, για παράδειγμα, από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Κατά το τρίτο τρίμηνο των τάσεων της ζήτησης χρυσού από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) οι συνολικές εκτιμώμενες αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες, που προέρχονται από δημόσια διαθέσιμα στοιχεία και επιτόπια έρευνα, ανήλθαν σε 337 τόνους.
Οι δηλωθείσες εξαγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες —στοιχεία που συλλέγονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)— αντιστοιχούσαν σε 211 τόνους.
Το 80% της διαφοράς είναι 101 τόνοι, οι οποίοι, προστιθέμενοι στα όσα η PBoC δηλώνει δημόσια ότι αγόρασε το τρίτο τρίμηνο, αυξάνει τη ποσότητα στους 179 τόνους.
Από το έτος μέχρι σήμερα, η PBoC έχει αγοράσει ποσότητα 593 τόνων, δηλαδή 790 τόνους σε ετήσια βάση!
Το τέλος του δολαρίου
Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις αρχές του 2022, οδήγησε τις ΗΠΑ στη χρήση του δολαρίου ως γεωπολιτικό όπλο, γεγονός που έκανε την PBoC να αυξήσει επιθετικά τις αγορές χρυσού.
Έκτοτε, οι αγορές της κινεζικής κεντρικής τράπεζας ήταν μια τεράστια υποστήριξη για τον χρυσό, όπως αποδεικνύεται από τη διαφορά μεταξύ της τιμής του χρυσού και της απόδοσης με βάση τη μέθοδο TIPS.
Τώρα που εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων το μοντέλο TIPS για την τιμολόγηση του χρυσού είναι λιγότερο σημαντικό (τον Οκτώβριο τα πραγματικά επιτόκια και ο χρυσός ανέβηκαν μαζί), μπορούμε να επεκτείνουμε τη συζήτησή για την αποδολαριοποίηση.
Αν και ο ρόλος του δολαρίου στα διεθνή χρηματοοικονομικά δεν θα ανατραπεί σύντομα, πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διάκριση μεταξύ του δολαρίου ως εμπορικού νομίσματος και του αποθεματικού νομίσματος.
Ως αποθεματικό νόμισμα δεν υπάρχει νόμισμα fiat που να μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο. Οι ΗΠΑ έχουν ευρείες και (συνήθως) ρευστοποιήσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές, και το δημοσιονομικό και τρέχον έλλειμμά τους προσφέρουν ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε δολάρια.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρυσός, ο οποίος έχει μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο, είναι παγκοσμίως αποδεκτός και ομοιόμορφα κατανεμημένος, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Όχι μόνο η Κίνα και άλλες χώρες στον Παγκόσμιο Νότο προετοιμάζονται για αυτό το σενάριο, το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και με τη νέα γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή και λίγες λύσεις εκτός από τον πληθωρισμό για την επίλυση του παγκόσμιου χρέους, η ώρα του χρυσού να λάμψει πλησιάζει όλο και περισσότερο…
Όσον αφορά τα εμπορικά νομίσματα, οι Κινέζοι έχουν δημιουργήσει το Διεθνές Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης (SGEI) στη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών που διευκολύνει την «υπεράκτια» διαπραγμάτευση χρυσού σε γιουάν.
Παρέχει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να χρησιμοποιούν το γιουάν ως εμπορικό νόμισμα που μπορεί να μετατραπεί σε χρυσό για την αποθήκευση τυχόν πλεονασμάτων χωρίς να επηρεάζεται το ισοζύγιο πληρωμών της Κίνας.
Εκτιμλαται ότι τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπαζών βρίσκεονται σε υψηλό όλων των εποχών και το μερίδιο του χρυσού στα παγκόσμια διεθνή αποθέματα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, από ένα ιστορικό χαμηλό που διαμορφώθηκε σε μια περίοδο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και σχετικής γεωπολιτικής ηρεμίας.
Τα αποθέματα χρυσού σε σχέση με το συνάλλαγμα (κυρίως σε δολάρια) θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές της σχετικής αγοράς.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου