Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Πειραιάς: Ποιος είναι ο Έλληνας του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης – Πουλούσε και όπλα στη Λατινική ΑμερικήΠλούσιο παρελθόν στο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών έχει ο Έλληνας που συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης 23/5 για τα 210 κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν στο.. λιμάνι του Πειραιά και είχαν προορισμό την Αλβανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλα», ο Ιωάννης Βιγλάκης είναι έμπορος όπλων και ναρκωτικών διεθνούς εμβέλειας και είχε συλληφθεί και εκτίσει ποινή 15 ετών στις φυλακές των ΗΠΑ επειδή προσπαθούσε να πουλήσει στο FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας) πολεμικά όπλα και εκτοξευτές ρουκετών (RPG) με αντάλλαγμα κοκαΐνη και χρήματα.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2011 ο Ιωάννης Βιγλάκης συναντήθηκε με μυστικό πράκτορα της DEA (Δίωξη Ναρκωτικών ΗΠΑ) ο οποίος παρουσιάστηκε ως διαμεσολαβητής για την αγοραπωλησία όπλων και ναρκωτικών μεταξύ FARC και του Έλληνα κακοποιού. Σύμφωνα με τα έγγραφα της δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ τα οποία έχει στη διάθεσή της η «Ζούγκλα» οι συναντήσεις μεταξύ του Έλληνα και του πράκτορα της DEA συνεχίστηκαν για αρκετό διάστημα σε Ευρώπη και κεντρική Αμερική.

Τον Ιούλιο του 2012 ο τότε 53χρονος Ι.Β. έκλεισε τη συμφωνία με τον μυστικό πράκτορα της DEA στον οποίο παρέδωσε τις ρουκέτες και τους έξι εκτοξευτές RPG. Είχε επίσης δώσει στον πράκτορα της DEA 11.200 δολάρια ως προκαταβολή για να του κανονίσει μια αποστολή κοκαΐνης προς την Ισπανία ενώ το υπόλοιπο των ναρκωτικών θα το «έκλεινε» με την παράδοση προς το FARC 200 χειροβομβίδων.

Στη συνέχεια ο «Πάμπλο» διέφυγε στον Παναμά, όπου συνελήφθη τον Αύγουστο του 2012 και οδηγήθηκε ενώπιον της Αμερικανικής δικαιοσύνης και τον Απρίλιο του 2014 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Ο Έλληνας κακοποιός φαίνεται ότι μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε την εγκληματική του δράση και ο 65χρονος -πλέον-συνελήφθη σήμερα ως ένας από τους τέσσερις εμπλεκόμενους στη διακίνηση των 210 κιλών κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική που εντοπίστηκε σε δύο κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η DEA είχε ενημερώσει εγκαίρως τις αμερικανικές αρχές για τα κοντέινερ με την κοκαΐνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επισημαίνεται πως οι Αλβανοί συλληφθέντες για την κοκαΐνη που βρέθηκε στον Πειραιά είναι ο Tζασόν Μερκούρι, 48 ετών, και ο Μαρσέλ Σταφάι 36 ετών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, εγκέφαλος της οργάνωσης είναι ο 48χρονος Αλβανός ο οποίος φρόντιζε για την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότηση της αγοράς και της μεταφοράς, την οργάνωση της αποστολής των ναρκωτικών από τον Παναμά σε χώρες της Ευρώπης, τη απόκρυψη αυτών σε εμπορευματοκιβώτια (container) με κατεύθυνση τη χώρα μας και την περαιτέρω διακίνησή τους.

Άμεσος συνεργάτης του 48χρονου ήταν ο 36χρονος από την Αλβανία ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση και στρατολόγηση συνεργατών στη χώρα μας για την εισαγωγή και παραλαβή των ναρκωτικών και την περαιτέρω διακίνησή τους.
Γνώριμος των διωκτικών αρχών ο 48χρονος Αλβανός

Ο 48χρονος Αλβανός είναι παλαιός γνώριμος των ελληνικών διωκτικών αρχών ο οποίος όμως διέφευγε της σύλληψης αφού καταζητείτο από το 2017 για την υπόθεση των 635.000 χαπιών Captagon (ναρκωτικό των Τζιχαντιστών) αξίας περίπου 10 εκτατ. ευρώ, και των όπλων τα οποία εντοπίστηκαν μετά από έφοδο σε αποθήκη στο Κορωπί.

Τότε είχαν συλληφθεί δύο Αλβανοί, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας ενώ καταζητούνται ακόμη ένας Τούρκος, ένας Έλληνας πρώην αστυνομικός και ο Αλβανός ο οποίος συνελήφθη σήμερα για την κοκαΐνη στον Πειραιά.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το κοντέινερ με την κοκαΐνη στον Πειραιά

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν μέσω θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, όπου μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και η επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στον χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα -5.000.000- €.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

-48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και την κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότηση της αγοράς και της μεταφοράς, την οργάνωση της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
-36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,
-64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για τον συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
-54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση -180- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-κοκαΐνη συνολικού βάρους -510- γραμμαρίων,
-ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1,5- γραμμαρίων,
-τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας,
-πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
-37- φυσίγγια των 9 mm και -3- φυσίγγια των 7.65 mm,
-ζυγαριά,
-2- μοτοσικλέτες,
-17- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
-κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
-3- ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
-σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
-πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου