Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Σπάει στα δύο ο «καύσωνας» και διαρκεί πιο πολλές μέρες: Οι περιοχές με πολλή αφρικανική σκόνη


 

Σε τροχιά «καύσωνα» και αφρικανικής σκόνης βρίσκεται η μισή χώρα, με τα φαινόμενα να διαρκούν περισσότερο από ότι υπολογιζόταν τελικά. Ο υδράργυρος θα ανέβει έως τους 34 - 35 και ίσως τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη, ενώ η αφρικανική σκόνη θα δείξει το «σκληρό πρόσωπό» σήμερα, αλλά και το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις το κύμα ζέστης δεν θα είναι καθολικό, καθώς στα βόρεια και δυτικά της Ελλάδας, δεν θα γίνει σχεδόν καθόλου αντιληπτό. Παράλληλα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ κ. Θοδωρή Κολυδά, η θερμή εισβολή θα σπάσει σε δύο κύματα, το ένα ξεκινά από σήμερα και το άλλο την Τρίτη. Το δεύτερο κύμα ίσως ανεβάσει παροδικά και στην βόρεια Ελλάδα τον υδράργυρο σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Αναφορικά με την αφρικανική σκόνη, οι συγκεντρωσεις της μειώνονται από την άλλη εβδομάδα, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια πρόγνωση για το πότε θα υποχωρήσει τελείως.
Κολυδάς: Τα δύο πρόσωπα του «αναβλητικού» και ζεστού καιρού

Το καιρικό στίγμα δίνει με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς, αναλύοντας το «κοκτέιλ» που θα μας «πνίξει» από σήμερα.

Όπως αναφέρει, είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που «παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή».

Τονίζει πως θα υπάρξουν δύο θερμικές εξάρσεις, η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη -, αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζει τον ζεστό καιρό... αναβλητικό.

H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35 .
Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική. Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές "καύσωνα".
Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).
Σάκης Αρναούτογλου: Οι θερμοκρασίες έως τις 23/05

Τα χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες δίνει με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος κ. Σάκης Αρναούτογλου, μιλώντας για αυξημένη υγρασία, θολούρα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και υψηλές θερμοκρασίες. Ο καιρός θα παραμείνει έτσι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Δίνει μάλιστα και τις θερμοκρασίες που θα επικρατούν μέχρι τις 23/05, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μέσες θερμοκρασίες. Για τον καλύτερο υπολογισμό τους, διευκρινίζει πως στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, στην κρήτη και στην Αττική θα υπολογίζουμε έως και 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Στις ορεινότερες περιοχές (πχ 500 - 1000 μέτρα υψόμετρο) 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία, στα παραθαλάσσια και τα νησιά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα, αλλά με πιο αυξημένη θερμοκρασία.


Ο καιρός σήμερα από το meteo

Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα κεντρικά και νότια τμήματα, τοπικά μέτριοι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα ισχυροί, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, θερμοκρασία σε άνοδο και σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά:

Για την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα κεντρικά και νότια τμήματα με πιθανότητα τοπικών λασποβροχών σε Πελοπόννησο, Κεντρικό Ιόνιο και Κεντρική Στερεά. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αυξημένες συγκεντρώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 23 βαθμούς), 12 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 19 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 14 έως 27 βαθμούς στην Ήπειρο), 18 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 26 έως 34 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως 40 βαθμούς), 14 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 29 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Νεφώσεις παροδικά πυκνότερες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου