Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Αλβανία: Οδηγοί δίνουν φακελάκι σε αστυνομικούς για να μην τους γράψουν -Όλη η συναλλαγή μπροστά στην κάμερα





Βίντεο της αλβανικής αστυνομίας δείχνουν τη στιγμή που οδηγοί προσπαθούν να δωροδοκήσουν τους διενεργούντες τους τροχονομικούς ελέγχους.

Κάθε οδηγός που κάθεται πίσω από το τιμόνι γνωρίζει ότι εφόσον υποπέσει σε τροχαία παράβαση και αυτή γίνει αντιληπτή από την Τροχαία θα τεθεί προ των ευθυνών του.

Δεν είναι, ωστόσο, όλοι οι οδηγοί συμφιλιωμένοι με την ιδέα ότι το λάθος τους θα τύχει της ανάλογης τιμωρίας και έτσι, εφόσον πιαστούν στις δαγκάνες της Τροχαίας, προσπαθούν να επινοήσουν τρόπους προκειμένου να τη γλιτώσουν.


Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδος είναι το… παρακαλετό, αν και υπάρχουν και κάποιοι λίγοι οδηγοί που δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ακόμα και τη μέθοδο της δωροδοκίας, δηλαδή να προσφέρουν το «κατιτίς» στον διενεργούντα τον έλεγχο ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης.


Παρά το αυστηρό νομικό πλαίσιο για περιστατικά δωροδοκίας, τέτοιου είδους συμβάντα σημειώνονται σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας.


Ενδεικτικά είναι κάποια βίντεο της αλβανικής αστυνομίας που δείχνουν κάποια περιστατικά απόπειρας δωροδοκίας των ανδρών της από οδηγούς που βρίσκονται υπό τροχονομικό έλεγχο.





/>Όπως βλέπετε παρακάτω, οδηγοί την ώρα που παραδίδουν τα έγγραφα του αυτοκινήτου τους στους διενεργούντες τον έλεγχο, τους προσφέρουν… χαρτονομίσματα ως φιλοδώρημα.


Σύμφωνα, μάλιστα, με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας των Τιράνων στις 19 Φεβρουαρίου του 2024, μέσα σε διάστημα μόλις λίγοων ημερών, βρέθηκαν 5 οδηγοί οχημάτων που προκειμένου να γλιτώσουν τις ποινές τους επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τους αστυνομικούς.


Στην ανακοίνωση, επίσης, επισημαίνεται ότι «ο αγώνας κατά αυτού του ντροπιαστικού φαινομένου θα εντατικοποιηθεί, είτε εναντίον παραβατών, είτε εναντίον εκείνων που διαπράττουν παθητική διαφθορά, αστυνομικών. Ο σεβασμός του νόμου και η ακεραιότητα είναι βασικά στοιχεία για μια κοινωνία!».


Αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί και στη χώρα μας, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου