Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Κίνδυνος από μαιμού τουρκικό ελαιόλαδο-Φταίνε μόνο οι κακές πολυεθνικές για τις τιμές “ κατοχής” στα προϊόντα; Οι Έλληνες μεσάζοντες πουλάνε ακριβότερα



Το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας αδειοδότησε λάδια που μοιάζουν με ελαιόλαδο με άρωμα και βαφή-Πρόεδρος καταναλωτών: “Καταργήθηκε το 2019 η διάταξη για.. την ποινικοποίηση της αισχροκέρδειας και η αγορά είναι ασύδοτη”

Μαχαιριά στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζουν οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών τόσο σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, όσο και σε προϊόντα στα ράφια Σούπερ Μάρκετ ευρείας κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση για το θέμα αυτό έστειλε ως γνωστόν επιστολή στην ΕΕ και ειδικά στην επικεφαλής της, κ. Φον Ντερ Λάιεν, με στόχο να γίνει παρέμβαση στους κολοσσούς που πουλούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Πολλοί θεωρούν την δράση αυτή ως “ κίνηση εντυπωσιασμού” και μόνο, αφού δεν ιδρώνει το αυτί των πολυεθνικών χωρίς σοβαρά πρόστιμα, ενώ η θητεία της κ. Φον Ντερ Λάιεν βαίνει προς ολοκλήρωση.


Το ζήτημα είναι όμως ότι οι πολυεθνικές κερδοσκοπούν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στην Ελλάδα και όχι σε άλλες χώρες .

Ο λόγος είναι ο αυξημένος ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι αδυναμία μαζικών ελέγχων και κυρίως η νομική αδυναμία σε αυτό που ονομάζουμε αισχροκέρδεια.
Τι πράττουν ή καλύτερα τι δε πράττουν οι Έλληνες έμποροι

Δεχόμαστε ότι οι πολυεθνικές φέρουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για το πάρτι ανατιμήσεων στην Ελλάδα, οι Έλληνες μεσάζοντες όμως γιατί δεν πουλάνε φτηνότερα;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες διανομείς κάνουν τα δικά τους παιχνίδια, με αποτέλεσμα οι τιμές να πετάνε διαρκώς στα σύννεφα για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Για παράδειγμα, γιατί τα βερίκοκα που παράγονται στην Ελλάδα και δεν μεσολαβεί πολυεθνική πουλιούνται στη βιολογική λαϊκή 7ευρω το κιλό ;

Γιατί απορρυπαντικά που παράγονται στην Ελλάδα από μη πολυεθνικές είναι επίσης ακριβά;

Πληροφορίες φέρουν δυστυχώς ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά την Μάλτα.
Νέο κύμα αυξήσεων στην αγορά τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, από την 1η Ιουνίου θα έχουμε νέα τιμολόγηση σε περίπου 4.000 προϊόντα που μέχρι τώρα ήταν σε μείωση στα σούπερ μάρκετ.

Αυτό τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και στα Παραπολιτικά FM ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραυτόπουλος.

«Αυτό το οποίο έδειξε η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά τη χαρτογράφηση που έκανε είναι ότι οι Έλληνες αγοράζουμε έως 361% τα απορρυπαντικά ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αυτό έγινε στις 10 Μαρτίου του 2023», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ, Ραυτόπουλος ανέφερε ότι «το 2019 καταργήθηκε η ποινικοποίηση της αισχροκέρδειας και έτσι η αγορά είναι ασύδοτη. Έλεγχοι δεν υπάρχουν, οι εταιρείες κάνουν ότι θέλουν, ξέρουν ότι δεν θα υποστούν καμία ποινική δίωξη, ξέρουν ότι αυτό το οποίο θα γίνει για παράδειγμα ένα πρόστιμο το οποίο δεν θα το πληρώσουν γιατί θα προσφύγουν στο Δευτεροβάθμιο Διοικητικό Εφετείο, όταν θα καταλήξει η υπόθεση από το Εφετείο θα καταφύγουν στον Άρειο Πάγο».

Το κακό έχει παραγίνει στην χώρα μας, και με μισθούς 2004 έχουμε τιμές 2024, με τον Έλληνα φορολογούμενο να μην αντέχει πλέον να πληρώνει ούτε για τα βασικά αγαθά.

Το πρόβλημα όμως είναι όντως και ευρωπαϊκό, αφού οι Βρυξέλλες εισάγουν κατά χιλιάδες τόνους προϊόντα από Τρίτες χώρες χωρίς υγειονομικό έλεγχο.
Το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας αδειοδότησε λάδια που μοιάζουν με ελαιόλαδο με άρωμα και βαφή

Το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας και Δασών άρχισε πρόσφατα να αδειοδοτεί λάδια που μοιάζουν με ελαιόλαδο με άρωμα και βαφή. Το ψεύτικο ελαιόλαδο δεν έχει φτάσει ακόμα στις αγορές, αλλά έχει συναντήσει καταναλωτές σε εστιατόρια και καφέ, αναφέρει τουρκική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το 10 News, σε αυτά τα προϊόντα, χρησιμοποιούν εικόνες που θυμίζουν ελιές και ελαιόλαδο στα ονόματα και τα σχέδια των ετικετών τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στις τουρκικές αγορές, έχουν όμως αρχίσει να εμφανίζονται στο κοινό μέσω φθηνών ξενοδοχείων , εστιατορίων, καφέ και εταιρειών εστίασης μέσω του καναλιού εφοδιασμού που ονομάζεται HORECA.

Εν τω μεταξύ, μαθεύτηκε ότι ορισμένες εταιρείες που παράγουν φυτικά έλαια εκτός από ελαιόλαδο, έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση του «πλαστού ελαιολάδου» με πρόσθετα αρτυμάτων και χρωστικών.

Ο Alper Alhat, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Akhisar Commodity Exchange, δήλωσε ότι η ελαιοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Ο Αλχάτ είπε: «Τα λάδια που μοιάζουν με το ελαιόλαδο με το άρωμά τους θα τερματίσουν την καλλιέργεια της ελιάς».

Η εξέγερση των Ευρωπαίων αγροτών πριν μερικούς μήνες ήταν απλά τα προεόρτια μιας νέας πιθανής λέμε εξέγερσης τύπου “ Γαλλικής επανάστασης”, που θα ξεκινήσουν πιθανότατα οι αγρότες στην ΕΕ, σύμφωνα πλέον με πολλούς ειδικούς που βλέπουν αδιέξοδο σε ολόκληρη την ένωση λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.





pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου