Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Το Ισραήλ απαντά στην Τουρκία: Καταργεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές ως αντίποιναΟ Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμόριτς δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την.. Τουρκία και θα επιβάλει δασμούς 100% σε άλλες εισαγωγές από την Τουρκία ως αντίποινα για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις εξαγωγές στο Ισραήλ.

Το σχέδιο, είπε, θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία δήλωσε ότι σταματά τις εξαγωγές προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, επικαλούμενη «την επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας» στα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου είπε ότι οι εταιρείες έχουν τρεις μήνες για να εκπληρώσουν τις υπάρχουσες παραγγελίες μέσω τρίτων χωρών.

«Η ανακοίνωσή του (του Ερντογάν) για τη διακοπή των εισαγωγών στο Ισραήλ συνιστά δήλωση οικονομικού μποϊκοτάζ και σοβαρή παραβίαση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στις οποίες έχει δεσμευτεί η Τουρκία», ανέφερε ο Σμότριτς.

Σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα διαρκέσουν μόνο όσο ο Ερντογάν παραμένει στην εξουσία.

«Εάν στο τέλος της θητείας του Ερντογάν οι πολίτες της Τουρκίας εκλέξουν έναν ηγέτη που είναι υγιής και όχι απέναντι στο Ισραήλ, θα ήταν δυνατό να επιστρέψει ο εμπορικός δρόμος με την Τουρκία», είπε ο Σμότριτς.


Σύμφωνα με το σχέδιο του Σμόριτς, όλοι οι μειωμένοι τελωνειακοί συντελεστές που ισχύουν για αγαθά που εισάγονται από την Τουρκία στο Ισραήλ θα καταργηθούν. Ταυτόχρονα, θα επιβληθούν δασμοί σε κάθε προϊόν που εισάγεται από την Τουρκία στο Ισραήλ με συντελεστή 100% της αξίας των εμπορευμάτων επιπλέον του υφιστάμενου δασμού.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών, ανέφερε η δήλωση, θα λάβουν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της μεταποίησης του Ισραήλ, ενώ θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εισαγωγών για να μειώσουν την εξάρτηση από την Τουρκία.


Η Ένωση Κατασκευαστών του Ισραήλ χαρακτήρισε το σχέδιο του Σμόριτς «μια κατάλληλη απάντηση» επειδή δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να βλάψει την οικονομία χωρίς απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου