Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Το καρτέλ των τραπεζών: Δανείζουν (;) τα νοικοκυριά με τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρωζώνης



Η διαφορά ανάμεσα στα -χαμηλά- επιτόκια καταθέσεων που πληρώνουν στους καταθέτες και στα -υψηλά- επιτόκια με τα οποία χρεώνουν τους δανειολήπτες είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και αποτελούν μια βασική.. πηγή… εύκολων εσόδων, που τροφοδοτούν τα τραπεζικά κέρδη στη χώρα μας.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες είναι εμφανής στα παρακάτω διαγράμματα, από τα οποία μάλιστα προκύπτει ότι στον δανεισμό των νοικοκυριών, με μέσο επιτόκιο 10,8% οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που βρίσκεται στο 7,92% και από τις 3 ακριβότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειωτέον ότι οι μόνες δύο χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα είναι η Λετονία και η Εσθονία με μέσο επιτόκιο δανεισμού των νοικοκυριών 13,6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με μέσο επιτόκιο δανεισμού 9,6%.

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και αυτές στην ίδια κατηγορία με τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες είναι παραδοσιακά γνωστές για έλλειψη ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά και υψηλά περιθώρια κέρδους.


Η εικόνα είναι λίγο διαφορετική για τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες με μέσο επιτόκιο δανεισμού 4,96% είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στο 5%.

Είναι φανερό ότι οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν τα νοικοκυριά με ένα από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη, ενώ στις επιχειρήσεις δανείζουν με πολύ «λογικότερο» επιτόκιο, σε σχέση με όσα ισχύουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εικόνα αυτή εξηγείται και από το γεγονός ότι είναι πιο εύκολο για τις τράπεζες να επιβάλλουν την πρακτική αυτή στα νοικοκυριά τα οποία κατά τεκμήριο έχουν λιγότερες δυνατότητες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, σε σχέση με τις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σε πιο επαγγελματική βάση τον δανεισμό τους.

Όσο για τα επιτόκια καταθέσεων, το μέσο επιτόκιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό, στο 0,03% κατά μέσο όρο για τα νοικοκυριά, όταν το μέσο επιτόκιο στην ευρωζώνη είναι 0,39%.

Οι επιχειρήσεις… παίρνουν κάτι παραπάνω για τις καταθέσεις τους, με το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Ελλάδα γι αυτές να βρίσκεται στο 0,17%, ενώ ο μέσος όρος για την ίδια κατηγορία καταθέσεων είναι 0,92%.
Επιτόκια δανεισμού νοικοκυριών στην Ευρωζώνη


Επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη


Επιτόκια καταθέσεων νοικοκυριών στην Ευρωζώνη


Επιτόκια καταθέσεων επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη


ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου