Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Πληθώρα θεμάτων στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων






Πληθώρα θεμάτων τέθηκαν στην εκτός ημερήσιας διάταξη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε σε συγκινησιακό κλίμα. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίαση ο πρόεδρος του σώματος, Γιώργος Παπαδιώτης, έχασε τον πατέρα του και αν και της συνεδρίασης προέδρευε ο Αντιπρόεδρος του σώματος, Βασίλης Βλέτσας, ο ίδιος επέλεξε να παραστεί σε αυτή λέγοντας πως ένιωσε ότι θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στα κοινά.

“Ένιωσα την ανάγκη αυτή τη δύσκολη ώρα να έρθω εδώ και να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν αυτοδιοικητικό, έναν καλό άνθρωπο, έναν σπουδαίο πατέρα, να πω λίγα λόγια για να έχει ένα καλό ταξίδι”, είπε συγκινημένος ο κ. Παπαδιώτης.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν συλλυπητήρια στον πρόεδρο , μιλώντας με θερμά λόγια για “ένα υπηρέτη της Αυτοδιοίκησης κι έναν ωραίο άνθρωπο που ‘έφυγε’ πλήρης ημερών”.

Η πορεία των έργων

Για την πορεία έργων που υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση. Αναφέρθηκε στην πορεία σημαντικών έργων όπως οι παιδικές χαρές και η αναμόρφωση της πλατείας Μαβίλη, αλλά και στους σχεδιασμούς που αφορούν το παραλίμνιο μέτωπο.

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες σε σχέση με τα έργα. Όπως είπε, το πρώτο είναι πως η Δημοτική Αρχή έχει την ευαισθησία και τη βούληση να υλοποιήσει έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το δεύτερο είναι πως εξασφαλίζει τα χρήματα και δημοπρατεί τα έργα στα οποία ανακηρύσσονται οι ανάδοχοι. Υπάρχει όμως ο τρίτος παράγοντας της κατασκευής που επηρεάζεται σοβαρά από τις συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, γι’ αυτό και κάποια έργα - όπως η πλατεία Μαβίλη - προχωρούν με ρυθμούς πιο αργούς από ότι θα ήθελε η Δημοτική Αρχή.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει. “Προσπαθούμε να αναμετρηθούμε με αυτές τις δυσκολίες όλοι μας”, είπε ο Δήμαρχος.

Σε ότι αφορά την πλατεία Μαβίλη ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο ανάδοχος θα παραλάβει τις πλάκες και θα ξεκινήσει η τοποθέτηση τους. Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να έχει τελειώσει μέχρι το Πάσχα το τμήμα της πλατείας όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα.

Σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του έργου αναβάθμισης και πιστοποίησης 50 παιδικών χαρών, ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης ενημέρωσε πως οι εργασίες αυτή τη στιγμή εξελίσσονται σε 20 παιδικές χαρές, σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης στην κάθε μία. Το έργο έχει ιδιαιτερότητες που σχετίζονται τόσο με τη διαδικασία πιστοποίησης, όσο και με την αναγκαστική εμπλοκή δύο εταιρειών στην κατασκευή του. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος το έργο εξελίσσετε με λίγο πιο αργό ρυθμό από τον επιθυμητό, όμως είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην “ανοιχτεί” ταυτόχρονα εργοτάξιο και στις 50 παιδικές χαρές αλλά “να κλείνει” το έργο ανά πεντάδα παιδικών χαρών.

Λιθαρίτσια- Παραλίμνιο Μέτωπο

Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού, μαζί με τους φορείς και τους πολίτες, μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στο παραλίμνιο αστικό μέτωπο, αναφέρθηκε τόσο ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.

Παράλληλα απάντησαν στην ... ενόχληση που εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για το ότι η Δημοτική Αρχή δηλώνει πως βγάζει από το συρτάρι κάθε “ξεχασμένο” φάκελο, όπως αυτό της ανάπλασης για τα Λιθαρίτσια.

“Θέλουμε να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένα και θέλουμε συμμέτοχους του πολίτες και τους φορείς για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων μας”, είπε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο παραλίμνιο μέτωπο.

Ο κ. Μανταλόβας εξήγησε τα στάδια του σχεδιασμού και το πως θα συμμετάσχουν σε αυτόν οι πολίτες και προσκάλεσε μάλιστα και όποιον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει μαζί με τους πολίτες και τους φορείς στις Ομάδες Εργασίας που θα διατυπώσουν τις προτάσεις τους.

Σε ότι αφορά τα Λιθαρίτσια ο κ. Μπέγκας είπε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει διάθεση να μηδενίσει κανένα έργο καμίας προηγούμενης δημοτικής αρχής, Όμως “ η αλήθεια είναι πως υπήρχε στο συρτάρι μια προκαταρκτική μελέτη για τα Λιθαρίτσια που ποτέ δεν υποβλήθηκε στο ΚΑΣ για να γίνει το επόμενο βήμα, κάτι που γίνεται σήμερα”.

Από την πλευρά του ο κ. Μανταλόβας πρόσθεσε πως “για τα έργα δεν έχουμε αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι σε καμία προηγούμενη δημοτική αρχή, το αντίθετο μάλιστα μέριμνα μας είναι πως “θα σώσουμε” έργα που τα βρήκαμε να κινδυνεύουν και κάνουμε σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλο αγώνα γι’ αυτό”.

Στον ισχυρισμό του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πως για τα Λιθαρίτσια η δική του δημοτική αρχή παρέδωσε έτοιμη μελέτη που δεν αξιοποίησαν οι επόμενοι, ο κ. Μανταλόβας απάντησε: “σας δικαιολογώ ως νομικό να μη γνωρίζεται τι σημαίνει έτοιμη μελέτη και ωρίμανση έργου. Για τα Λιθαρίτσια υπήρχε ‘στο συρτάρι’ της Τεχνικής Υπηρεσίας μια προκαταρκτική προσέγγιση που βασίζεται σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών πριν 11 χρόνια. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα για να προχωρήσουμε παρακάτω. Έτσι πήγαμε στο ΚΑΣ για να μας πούνε τις παρατηρήσεις τους ώστε να προσωρήσουμε τη μελέτη και να προσπαθήσουμε να ωριμάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο στο κέντρο της πόλης”.

Προσφυγικό

Καμία ενημέρωση και καμία συμμετοχή δεν έχει ο Δήμος Ιωαννιτών στις μετακινήσεις προσφύγων από τα Γιάννενα που γίνονται τις τελευταίες μέρες, όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας.

“Παρ’ ότι από την αρχή του προσφυγικού δεχθήκαμε συνεχείς αιφνιδιασμούς, προσπαθήσαμε μαζί με πολλούς φορείς της πόλης και εθελοντές, να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες γι’ αυτούς τους ανθρώπους”, είπε ο κ. Κολόκας, προσθέτοντας πως έγιναν σημαντικά βήματα όπως π.χ. στη στέγαση, την περίθαλψη, την εκπαίδευση των παιδιών και “χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, ότι έχει χτιστεί μέχρι σήμερα γκρεμίζεται και τους μετακινούνε σε άλλη περιοχή για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή”.

Κόμβος Μαρμάρων

Αναλυτική απάντηση στους κατοίκους των κάτω Μαρμάρων που θέτουν το αίτημα για την κατασκευή οδικού κόμβου στην περιοχή τους έδωσαν για πολλοστή φορά ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Λιόντος.

Οι κάτοικοι έχουν συναντηθεί επανειλημμένως με το Δήμαρχο, έχουν θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η απάντηση είναι η ίδια: δεν υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει ένα έργο που και η ίδια θεωρεί αναγκαίο, όμως δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η πολεοδομική μελέτη της περιοχής και αυτό το κενό δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή την παρέμβαση.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λιόντος είπε πως “η Δημοτική Αρχή σε θέματα κυκλοφοριακά και ασφάλειας έδειξε τη βούληση της έμπρακτα, όταν σε τόσο δύσκολες εποχές δημοπράτησε πριν 1,5 μήνα με μισό εκατομμύριο τον κόμβο Εφύρας σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο”.

Όμως στα Κάτω Μάρμαρα εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η πολεοδομική μελέτη και ο Δήμος έχει “δεμένα τα χέρια”, όπως είπε. “ Σας το έχουμε πει πολλές φορές πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουνε μελέτες κόμβου, απαλλοτριώσεις κ.λ.π. Κόμβος στο περίπου, κόμβος με το μάτι δεν μπορεί να κατασκευαστεί, όσο εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη. Αν εσείς έχετε μία αγωνία, εμείς έχουμε δέκα και κοιτάμε συνεχώς σε συνεργασία και με την τροχαία πως μπορούμε να βελτιώσουμε κάπως την κατάσταση μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα να κατασκευαστεί ο κόμβος ”.


Στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δεν θέλησε να “χαϊδέψει αυτιά” κάνοντας λόγο και για ευθύνες των κατοίκων. “Έχουν και οι κάτοικοι ευθύνη για το ότι σχεδόν δύο δεκαετίες δεν έχει ολοκληρωθεί καμία πολεοδομική μελέτη για την περιοχή. Κάθε που έφτανε η στιγμή της ολοκλήρωσης της μελέτης αυτή τροποποιούνταν. Την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης πίεζαν να ενταχθούν κι άλλες περιοχές στο σχέδιο για να πάρουν αξία και μόλις ατόνησε το ενδιαφέρον για αγοροπωλησίες κάποιοι ζητούσαν να μικρύνει το σχέδιο. Αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στο να μην έχει ακόμη εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη η περιοχή”, είπε ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου