Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Η χειραψία που έκανε την Ευρώπη να… χάσει τον ύπνο της...




Yπάρχουν οι συνωμοσιολόγοι, οι… ψεκασμένοι και οι πραγματιστές. Κοινώς, διαλέγει ο καθένας και παίρνει το πού ανήκει. Ανεξαρτήτως...

κατηγορίας ωστόσο, η πρόσφατη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Μαρίν Λεπέν στο Κρεμλίνο, έγινε πολύ γρήγορα talk of the town.

Και αρκετά 24ωρα μετά την πραγματοποίησή της, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, συζητήσεις και σχόλια. Ο Ρώσος Πρόεδρος, ο πολιτικός που κατηγορείται ότι… κάνει κουμάντο στον πλανήτη, επηρεάζοντας αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο, από το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, άνοιξε τις πόρτες του Κρεμλίνου για τη Μαρίν Λεπέν. Δηλαδή, την πολιτικό που απειλεί να… βάλει φωτιά στη Γαλλία και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά, ο Πρόεδρος Πούτιν παραμένει ασύγκριτος τακτικιστής. Και προσαρμόζει κάθε συγκυρία υπέρ των δικών του συμφερόντων. Όλοι υποψιάζονται ή έστω φοβούνται, ότι επιχειρεί να παρέμβει παρασκηνιακά στη Γαλλία υπέρ της Λεπέν, ώστε να αποσταθεροποιήσει έτσι πλήρως την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Ρωσία να μην έχει αντίπαλο δέος στην ευρύτερη περιοχή.

Μια τέτοια εξέλιξη… δεν θα ενοχλούσε ιδιαίτερα τον Πούτιν. Μόνο που ο Ρώσος Πρόεδρος είναι επαρκώς συστημικός παίκτης. Προτιμά να… τρομάξει το σύστημα, παρά να το γκρεμίσει. Γιατί έτσι το κρατάει σε ομηρία. Όπως έκανε για παράδειγμα με τον Ερντογάν και το “πραξικόπημα”, για το οποίο τον προειδοποίησε ο ίδιος.

Και φυσικά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν… τρομάζει την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, με το κλείσιμο του ματιού στη Μαρίν Λεπέν. Την Άνγκελα Μέρκελ τρομάζει. Τη Γερμανία. Εκεί είναι στραμμένη η προσοχή του. Ένα new deal, με καινούριους όρους, για δυο… παλιόφιλους από τα χρόνια της κατασκοπείας.


Κατιάνα Ναυπλιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου