Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Γιάννενα: Ο ανύπαρκτος έλεγχος διόγκωσε το έλλειμμα





Πολύ νωρίτερα απ’ ότι τελικά διαπιστώθηκε, θα μπορούσε να είχε γίνει αντιληπτή η αφαίρεση χρημάτων από τα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών, κάτι που θα είχε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημία για τον δήμο, αλλά και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η διαπίστωση ελλείμματος 1,65 εκ. ευρώ.

Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που ξεχώρισε από τις καταθέσεις μαρτύρων στη χθεσινή διαδικασία στο πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων, καθώς, ως προς την ουσία της υπόθεσης, δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά στοιχεία που να ανατρέπουν όσα είχαν ακουστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου πρωτόδικα.

Για τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε αποκάλυψη της υπεξαίρεσης χρημάτων, έκανε λόγο ο πραγματογνώμονας που είχε οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών να διενεργήσει έλεγχο για την περίοδο 2012-2013. Η πρώτη ήταν όταν ο ταμίας έδινε βεβαιώσεις πως διατηρεί στο χρηματοκιβώτιο μεγάλα ποσά (έως και 500.000 ευρώ) σε μετρητό, χωρίς να ελέγξει κανείς αν πραγματικά αυτό συνέβαινε.
Η δεύτερη όταν οι ορκωτοί λογιστές «έκλειναν» τις χρήσεις κάθε έτους, χωρίς ποτέ να γίνει καταμέτρηση ταμείου, και η τρίτη όταν έγινε η μετάπτωση από το πληροφοριακό σύστημα της Alfaware σε αυτό της OTS, καθώς διαπιστώθηκε πως έγινε απλώς μεταφορά των στοιχείων, χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως έλεγχος.
Ευθύνες απέδωσε τόσο στη τότε Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία έχει καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για παράλειψη ελέγχου των υφισταμένων της από αμέλεια, αλλά και στον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη, ο οποίος έβαλε στη συνέχεια τέλος στη ζωή του. Μάλιστα, για πρώτη, ίσως, φορά, για πολιτικές ευθύνες έκανε λόγο και η πρόεδρος του δικαστηρίου, σημειώνοντας πως ο αντιδήμαρχος είχε γνώσεις οικονομικών.
Ευθύνη στην τότε Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας απέδωσε και ο Δημήτρης Φίλης, ο οποίος είχε οριστεί από τον ειδικό ανακριτή να αποφανθεί περί ισχυρισμών του τότε ταμία, σε ό,τι αφορά την περίοδο του 2011.
«Έπρεπε να διαπιστώσει το πρόβλημα. Έπρεπε να ξεσηκώσουν τον τόπο όταν διαπίστωσαν πως το όριο των μετρητών ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ακόμη και αν τα πολιτικά όργανα δεν προχωρούσαν σε κάποιες ενέργειες, θα έπρεπε να απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές.
Κατά τα άλλα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην ταμία προσπάθησαν και χθες να καταδείξουν πως όλες οι πραγματογνωμοσύνες στηρίχθηκαν στο αρχικό πόρισμα της Επιτροπής, που θεωρούν πως δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς και στο ότι υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα από άτομα που είχαν τους προσωπικούς κωδικούς του εντολέα τους.
Ο ίδιος ο πρώην ταμίας συνεχίζει να κάνει λόγο για λογιστικές αλχημείες, επιμένοντας σε συγκεκριμένα ποσά, τα οποία πληρώθηκαν χωρίς αυτό να καταγράφεται στις εκθέσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα.
Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στα τέλη Απριλίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου