Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Συμμετοχικός σχεδιασμό Δήμου Ιωαννιτών, πολιτών και φορέων για ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο μετασχηματισμού του Παραλίμνιου Μετώπου





Σε μία κατάμεστη αίθουσα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, ανοίγοντας τον κύκλο του συμμετοχικού σχεδιασμού για τη δημιουργία του Τοπικού Σχεδίου Δράσης (ΤΣΔ) για τον μετασχηματισμό και την ανάδειξη του παραλίμνιου αστικού μετώπου των Ιωαννίνων.





Για πρώτη φορά, πολίτες και φορείς της πόλης είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να δημιουργήσουν μια Ανοιχτή Κοινότητα Διαλόγου η οποία θα σχεδιάσει και θα προτείνει δράσεις για το Παραλίμνιο μέτωπο. Την εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας



Τα επιχειρήματα, οι προτάσεις και γενικότερα η δυναμική της συζήτησης που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, κατέδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης. Το μήνυμα ήταν ελπιδοφόρο, και σηματοδοτεί την έναρξη του συμμετοχικού σχεδιασμού με τους πολίτες.



Από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάστηκαν οι πρώτες ιδέες και προτάσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται να επιβληθούν στους πολίτες, αλλά να αποτελέσουν “τροφή” για τον συμμετοχικό σχεδιασμό.



Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πράξης RESILIENT EUROPE, του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT στο οποίο μετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι από σήμερα και για τρεις μέρες, εκπρόσωποι δέκα Ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βρίσκονται στα Γιάννενα και συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα που επιδιώκει λύσεις που καθιστούν τις πόλεις πιο ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

Συμμετοχικός σχεδιασμός για ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο

“Η συμμετοχή, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πολιτικές ανάπτυξης. Η σημερινή είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία και σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτή τη μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση μας να σχεδιάσουμε μαζί την ανάδειξη και τον μετασχηματισμό του παραλίμνιου αστικού μετώπου”, είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας στην έναρξη της εκδήλωσης.



“Μαζί με τους πολίτες, την επιστημονική κοινότητα και όλους τους φορείς επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια Ανοιχτή Κοινότητα Διαλόγου προκειμένου να οριστικοποιήσουμε το σχέδιο μετασχηματισμού του παραλίμνιου αστικού μετώπου, αλλά – το κυριότερο- για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του σχεδίου”, είπε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας.

Ο κ. Μανταλόβας επεσήμανε δύο σημαντικά στοιχεία:

Πρώτον: σε ότι αφορά στον συμμετοχικό σχεδιασμό, “αυτό δεν αποτελεί μια προσχηματική διακήρυξη της Δημοτικής Αρχής αλλά μια ουσιαστική δέσμευση”. Τη χθεσινή διαδικασίας ακολουθεί η δημιουργία Ομάδων Εργασίας στις οποίες η Δημοτική Αρχή προσκαλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν. Επίσης δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα παρουσιάζονται οι προτάσεις των Ομάδων Εργασίας και θα καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών.



Δεύτερον: επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι ο διάλογος να καταλήξει για πρώτη φορά σε έναν ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό για το Παραλίμνιο Αστικό Μέτωπο, αποφεύγοντας αποσπασματικές παρεμβάσεις του παρελθόντος,έτσι ώστε αξιοποιώντας τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία ο Δήμος να ωριμάζει και να υλοποιεί βήμα-βήμα έργα. Επιδιώκει μάλιστα να “ωριμάσει” τις πρώτες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2017.

Από τους ομιλητές της εκδήλωσης, η Δρ. Νίκη Φραντζεσκάκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ παρουσίασε το δίκτυο «Resilient Europe» και τους στόχους του σε σχέση με την πόλη των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλειος Φλούδας, Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε την επιχειρούμενη προσέγγιση του συμμετοχικού σχεδιασμού που γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Οι δημοσιογράφοι Βαρβάρα Αγγέλη και Γιώργος Τσαντίκος παρουσίασαν το ιστορικό των αναπλάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης, η κ. Χαρά Βλάχου από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στην ευρύτερη περιοχή του Μάτσικα, Λιμνοπούλας, Περάματος & Αμφιθέας, ένα σύγχρονο “εργαλείο” που χρησιμοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών – ένας από τους ελάχιστους στη χώρα- για μια πολύπαθη περιοχή.

Τέλος, ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών Πέτρος Μακρίδης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία του πλάνου ανάπλασης και προτάσεις για το παραλίμνιο αστικό μέτωπο. Προτάσεις που κατατείνουν στο “άνοιγμα” του παραλίμνιου μετώπου στους πολίτες και στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης πόλης και πολιτών με το νερό και τη φύση, μέσα από γραμμικά πάρκα αναψυχής, και τη δημιουργία ασφαλών και ευχάριστων διαδρομών πεζών και ποδηλάτων και ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους τις προτάσεις τους, ακόμα και τις ενστάσεις τους σε μία πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα και σε μία αίθουσα που παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτη μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης συζήτησης.

Η Παμβώτιδα και η παραλίμνια περιοχή αποτελούν ένα ισχυρό τοπόσημο των Ιωαννίνων. Σίγουρα ο σχεδιασμός για την παράκτια ζώνη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να συνθέσει τα πολλά κομμάτια του πάζλ - ιστορικά, περιβαλλοντικό, πολιτιστικά - να λάβει υπόψη του τις δυνατότητες του οικοσυστήματος με βάση τις αρχές τις αειφορίας, τις αστικές πιέσεις, τις αλληλοσυγκρουόμενες δραστηριότητες. Ωστόσο ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με δράσεις που διευκολύνουν μια ουσιαστικότερη συμμετοχής των πολιτών, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, όπως τόνισαν στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου