Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Θεσπρωτία : Προβληματισμός του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για το μέλλον του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας






Ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Πάσχος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας συγχαίρουν όλους τους επιτυχόντες συμπολίτες μας στις πανελλήνιες εξετάσεις και τους εύχονται καλή επιτυχία για την συνέχεια.

Ταυτόχρονα θέλουν να καλωσορίσουν όλους τους επιτυχόντες στις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων των ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσας (α. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και β. Διοίκησης Επιχειρήσεων) και να τους ευχηθούν καλή διαμονή στην πόλη μας και καλές σπουδές.
Την ίδια στιγμή όμως στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δεν ξεπερνάει ασχολίαστο το γεγονός ότι η βάση για τα εισαγωγή σπουδαστών στις δύο κατευθύνσεις του τμήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να περάσει κανείς στην κατεύθυνση του τμήματος Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας αρκούσε να γράψει μέσο όρο 3,5!!!
Από την μια η Διοίκηση του Επιμελητηρίου προβληματίζεται για το πως είναι δυνατόν άτομα με επιδόσεις τόσο χαμηλές θα μπορέσουν αύριο να διοικήσουν την βαριά βιομηχανία της χώρας μας που είναι ο τουρισμός και από την άλλη σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει ενημέρωση από την διοίκηση του ΤΕΙ προκειμένου να μάθει που οφείλεται αυτή η απαξίωση.
Γιατί, κακά τα ψέματα, με 3,5 μέσο όρο γραπτά να εισάγεσαι στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας αυτό είναι απαξίωση.
Ωστόσο το Επιμελητήριο προχωράει την σκέψη του ένα βήμα παραπέρα αφού εκτιμά ότι ο κίνδυνος κατάργησης των τμημάτων ΤΕΙ στην πόλη μας είναι υπαρκτός σε έναν ενδεχόμενο «Καλλικράτη» στην παιδεία. Και δικαιολογημένα.
Η μικρή βάση σημαίνει αδιαφορία υποψηφίων να σπουδάσουν την συγκεκριμένη επιστήμη που διδάσκεται στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, αλλά και μικρό ενδιαφέρον να έρθουν στην πόλη μας.
Από πού προκύπτει αυτό;
Οι βάσεις εισαγωγής των σχολών προσδιορίζονται από τρεις παράγοντες:
Α. Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.
Β. Ο αριθμός των εισακτέων.
Γ. Η σειρά της δήλωσης- προτίμησης των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο που καθορίζει και τη «ζήτηση» μιας σχολής.
Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι ο αριθμός εισακτέων ούτε αυξήθηκε ούτε μειώθηκε σημαντικά για να επηρεάσει καθοριστικά την βάση εισαγωγής, τι μένει;
Η κακή επίδοση των υποψηφίων και η μη προτίμηση των τμημάτων του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.
Έτσι φτάσαμε ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων να περιοριστεί στο 3,5 ήτοι 3.598 μόρια. Μειωμένος σε σχέση με την βάση του 2016 κατά 17%!!! Αφού η βάση έπεσε κατά 729 μόρια φέτος σε σχέση με πέρσι.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν θα πρέπει αυτό το θέμα να συζητηθεί έγκαιρα και όχι αφού βρεθούμε μπροστά σε αρνητικές για την περιοχή μας εξελίξεις.
Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου