Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ο Ερντογάν ξαναθυμήθηκε το «Κόκκινο Μήλο» (Kizil Elma) και θέλει αλλαγή συνόρων


Στροφή στον Παντουρκισμό, που αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τις χώρες που τα εδάφη τους εκτείνονται ακόμη και πέραν των συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, φαίνεται ότι επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν μετά ..τα προβλήματα και τα εμπόδια που συνάντησε το σχέδιο του να ηγηθεί του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου.

Χθες μέσα σε ένα μπαράζ εντυπωσιακών, φαραωνικών εκδηλώσεων είτε για την επέτειο της μάχης του Ματζικερτ είτε για την «Μεγάλη Επίθεση» εναντίον του Ελληνικού Στρατού που άνοιξε τον δρόμο για την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας, ο Tayyip Erdogan, επανήλθε στην γνωστή πλέον θεωρία περί «συνόρων της καρδιάς».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδαLIBERAL, όπως αναρτήθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Προεδρίας ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση δήλωσε: «Άλλα είναι τα επίσημα σύνορα της χώρας μας, άλλα είναι τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα σύνορα της καρδιάς μας περιλαμβάνουν όλα τα μέρη στα οποία ζουν αυτοί που τους βλέπουμε σαν αδέρφια και μας βλέπουν σαν αδέρφια.
Στους επισκέπτες μας από την Συρία, τους λέω πως η Τουρκία είναι και δική σας πατρίδα». Σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, οι αναφορές αυτές του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τυχαίες. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναφερθεί σε «σύνορα της καρδιάς» και είχε επικρίνει τις εδαφικές ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης».
Αλλά από τις 19 Μαΐου ο Erdogan είχε κάνει αναφορά στον όρο «Κόκκινο Μήλο» (“Kizil Elma”) που είναι το σύμβολο του Παντουρκισμού, μιλώντας με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης της αντεπίθεσης του Κεμάλ από την Σαμψούντα το 1919 εναντίον του Ελληνικού Στρατού.
Στις 26 Αυγούστου στην μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο του Ματζικερτ (1071) και την νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών ,που άνοιξε τον δρόμο για την εγκατάσταση τους στην Μικρά Ασία, παρουσία χιλιάδων οπαδών του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο «Κόκκινο Μήλο» που συμβολίζει την επανένωση των Τούρκων από τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή…
Ο γνωστός αρθρογράφος της Χουριέτ E. Özkök με άρθρο του επισημαίνει την στροφή του Erdogan στον Παντουρκισμό αποδίδοντας την και στην αποτυχία της προσπάθειας του να στραφεί στον αραβικό κόσμο, καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός του Κατάρ είναι κακές. Ο E. Özkök εκφράζει ανησυχία γι αυτή την στροφή του Erdogan, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι θα περιορισθεί μέχρι τις εκλογές του 2019, καθώς το κίνημα του Παντουρκισμού του Ενβερ Πασά είναι αυτό που προηγήθηκε της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…
Ο Ταγίπ Ερντογάν στις 19 Μαΐου απευθυνόμενος στην νεολαία της Τουρκίας είχε αναφερθεί και πάλι στο στόχο της «οικοδόμησης της Τουρκίας του 2023, και μετά της Τουρκίας του 2053 που όπως είπε «αποτελεί το επόμενο “Κόκκινο Μήλο” που η ευθύνη του ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική νεολαία η οποία έχει επίσης την ευθύνη να εμπνεύσει το όραμα για το 2071 για τις επόμενες γενιές..»
Το 2023 είναι η 100η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση του Τουρκικού κράτους, το 2053 για την επέτειο των 600 χρόνων από την Άλωση της Πόλης και το 2071 τα 1000 χρόνια από την Μάχη του Ματζικερτ… Η έγερση εκ νέου θέματος «συνόρων της καρδιάς» από τον Ερντογάν και η στροφή στο «Κόκκινο Μήλο» και τον Παντουρκισμό προκαλεί προβληματισμό καθώς η αμφισβήτηση συνόρων αφορά άμεσα και την Ελλάδα.
Και συγχρόνως στην σημερινή Τουρκία η σημαντική πλειοψηφία ακούει διαρκώς τα μηνύματα του Ερντογάν για τα «σύνορα της καρδιάς» αλλά και η «κοσμική»-Κεμαλική Αντιπολίτευση καταγγέλλει τον Ερντογάν όχι για τις δηλώσεις αυτές αλλά γιατί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς κορυφαίων στελεχών του CHP, επί των ημερών του Ερντογάν, «υψώθηκε η ελληνική σημαία σε ..(τουρκικά) νησιά του Αιγαίου».
Και αυτό δεν αφορά τις γνωστές «γκρίζες ζώνες» αλλά ακόμη και μεγάλα κατοικημένα νησιά τα οποία η τουρκική Αντιπολίτευση θεωρεί ότι κατέχονται ..παράνομα από την Ελλάδα. Πλέον διαμορφώνεται έτσι μια ισχυρή πλειοψηφία στην τουρκική κοινή γνώμη και στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, που εμπεδώνεται ο αναθεωρητισμός και νομιμοποιείται το αίτημα αλλαγής συνόρων, που αφορά φυσικά άμεσα την Ελλάδα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου