Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από την προσωπική περιουσία του εργοδότη;
Μεγάλη ανατροπή υπέρ των εργαζομένων, για τα δεδουλευμένα που τους χρωστούν οι εργοδότες τους, φέρνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στη χώρα μας με τους σχεδόν 1 εκατομμύριο απλήρωτους στον ιδιωτικό τομέα.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, θα μπορούν να εκδίδουν διαταγές πληρωμής και να διεκδικούν χρήματα από την προσωπική περιουσία του εργοδότη.
Επίσης προβλέπεται μεταξύ άλλων και επίδομα ανεργίας σε όσους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους κάνουν μονομερή καταγγελία στον εργοδότη τους για τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει και προσκομίσουν εξώδικη δήλωση στον ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, όποιος θεωρεί ως μονομερή βλαπτική μεταβολή το γεγονός ότι δεν εισπράττει τον μισθό του εγκαίρως θα μπορεί να καταγγέλει τη σύμβαση με τον εργοδότη του και εκτός από το δικαίωμα να διεκδικήσει τους μισθούς και την αποζημίωσή του, θα μπορεί να εισπράττει και το επίδομα ανεργίας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όσους καταγγέλλεται η σύμβασή τους.
Που σημαίνει ότι οι περισσότεροι οι εργαζόμενοι τους ιδιωτικού τομέα στους οποίους οι επιχειρήσεις οφείλουν ως και 15 μισθούς θα μπορούν με την ψήφιση του νόμου να στραφούν εναντίον των εργοδοτών και να ζητήσουν να πάρουν τα χρήματά τους από την προσωπική του περιουσία.
Παράλληλα, θα γίνονται δίκες – εξπρές για μισθολογικές αξιώσεις, και εργατικές διαφορές, προκειμένου να δικαιώνονται το συντομότερο δυνατόν οι εργαζόμενοι.
Ο εργαζόμενος θα απαλλάσσεται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά έως 20.000 ευρώ και προβλέπει την καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου, 4 τοις χιλίοις, για το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου και της καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης εργασίας το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης.
Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο και από τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει λάβει χώρα οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
fimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου