Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Στα 3,153 δισ. ο λογαριασμός.Με τους πολίτες να απολαμβάνουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ άρχισαν να αναρτώνται από την Κυριακή στο Taxisnet σκορπώντας ανησυχία.

Με τη φοροδοτική ικανότητα εξαντλημένη και την «οικονομική κόπωση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποτυπώνεται πλέον στους αριθμούς, 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο τον ΕΝΦΙΑ.

Φέτος η πληρωμή θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 θα μπουν στα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα φυσικά πρόσωπα που πρέπει να πληρώσουν 2,7 δισ. ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλλουν 448 εκατ. ευρώ. Ο συμπληρωματικός φόρος, ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα), ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ. ευρώ (2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα), ενώ οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.

Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν και φέτος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με δεδομένο ότι έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται από 35 έως 40% την περίοδο 2010 - 2016.

Ρεκόρ κατασχέσεων

Παρά τη φετινή υστέρηση τα φορολογικά έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών πάνε καλά καθώς το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης παραμένουν οι κατασχέσεις που αγγίζουν τις τελευταίες μέρες τις 1.000 την ημέρα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου