Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Γιάννενα: Στο… κυνήγι της στέγης οι πρωτοετείς φοιτητές

Από 160-200 ευρώ οι τιμές στις γκαρσονιέρες και 200 -270 στα δυάρια, στην πόλη μας – Χρήσιμες συμβουλές από το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου.

Την έναρξη ενός κοπιαστικού, αλλά ευχάριστου «αγώνα δρόμου» για την αναζήτηση σπιτιού και στα  Γιάννενα, σήμανε για τους πρωτοετείς φοιτητές η προχθεσινή ανακοίνωση των βάσεων.
Η αγωνία για την εισαγωγή στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορεί να έλαβε τέλος αλλά ο μαραθώνιος για την ανεύρεση του κατάλληλου σπιτιού για να στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του νέου σπουδαστή γίνεται πλέον το πρώτο μέλημα.
Βέβαια, κάποια μεσιτικά γραφεία της πόλης έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τη μίσθωση διαμερισμάτων αλλά το στυλό, το μπλοκάκι, το κινητό, η εφημερίδα, το εμφιαλωμένο νερό και… ο ποδαρόδρομος, συνθέτουν την πλέον κλασική και διαχρονική συνταγή αναζήτησης στέγης.
Τέτοιες εικόνες θα αναπαράγονται καθημερινά στην πόλη μας αλλά και στις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις της χώρας, μιας και η αναζήτηση σπιτιού μπορεί να είναι ως διαδικασία… ευχάριστη αλλά δεν είναι και εύκολη.
Και καθώς οι απαιτήσεις όλων στρέφονται γύρω από ένα φθηνό και καλό σπίτι, όσες οικογένειες δεν έχουν την ευχέρεια να αφιερώσουν χρόνο στην αναζήτηση σπιτιού, η συνδρομή των μεσιτών είναι πάντα μια καλή λύση.
Στην πόλη μας, η έρευνα για τα φοιτητικά σπίτια είχε ξεκινήσει, από όσους τουλάχιστον είχαν επιλογή τις σχολές της πόλης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών αλλά η αναζήτηση θα κορυφωθεί εντός των προσεχών ημερών.
Η οικονομική κρίση έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα στην κτηματαγορά και το ύψος των ενοικίων δεν «τρομάζει» από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα μισθώματα.
Όσο για τις τιμές, κυμαίνονται στα Ιωάννινα, από 160-200 ευρώ στις γκαρσονιέρες και 200 -270 στα δυάρια, καταγράφοντας συγκρατημένη μείωση σε σχέση με πέρυσι.
Συμβουλές από το ΙΝΠΚΑ
Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου συμβουλεύει γονείς και μελλοντικούς φοιτητές, για την αποφυγή παγίδων, μέσω 9 καίριων σημείων:
1. Αναζήτηση κατοικίας: Mην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους. Αναζητώντας κατοικία, ξεκινήστε από έρευνα «πόρτα-πόρτα» στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, ρωτώντας παντού, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια. Στη συνέχεια, καταφύγετε στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων.
Αν δεν βρείτε ούτε εκεί αυτό που ψάχνετε, καταφύγετε σε επίσημο τοπικό μεσιτικό γραφείο. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα δήθεν γραφεία «πληροφοριών», τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» που σας δίνουν είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη πληρώσετε τίποτε προκαταβολικά ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι που βρήκατε και σας ενδιαφέρει.
2.Έλεγχος κατοικίας: Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μαζί με τα πρόσωπα που θα συγκατοικήσουν μαζί σας. Αν είναι βράδυ, ζητείστε να το δείτε και με το φως της μέρας. Αν υπάρχουν εμφανή ελαττώματα ζητείστε να αποκατασταθούν ή να αναγραφούν στο μισθωτήριο.
Έτσι, μπορεί ο ιδιοκτήτης να αναλάβει την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.τ.λ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσετε και να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες που θα προξενεύονται στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης από εσάς χρήσης του. Ελέγξτε αν γύρω από το σπίτι υπάρχουν όσα χρειάζεστε (συγκοινωνία, αγορά, σχολεία κλπ.).
3. Οικονομικές Υποχρεώσεις: Μην σπεύδετε να μισθώσετε μία κατοικία αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικό ή είναι πέρα από τις οικονομικές σας δυνατότητες. Πάντοτε μπορεί να βρεθεί μία άλλη κατοικία με οικονομικότερους όρους. -Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια κλπ. τα οποία σας κοστίζουν πολύ φτηνότερα από τα μικρά διαμερίσματα.
Επίσης, να ενημερωθείτε και ποιες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις αναλαμβάνετε (κανονισμός πολυκατοικίας, κοινόχρηστα, λογαριασμοί, δημοτικά τέλη κλπ.).Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
4. Προκαταβολή: Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε. Μην αποδέχεστε και μην υπογράφετε όρους τους οποίους δεν κατανοείτε ή δεν συμφωνείτε απόλυτα.
Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφετε.
5. Διάρκεια: Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια υπέρ του ενοικιαστή τρία (3) χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Όμως ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει από το μίσθιο ενωρίτερα από την τριετία, όχι όμως πριν λήξει ο χρόνος που συμφωνήθηκε στο μισθωτήριο που υπέγραψε, χωρίς καμιά οικονομική συνέπεια εις βάρος του.
Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του.
6. Μίσθωμα - Αύξηση: Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη. Στο μισθωτήριο να αναγράφεται πάντοτε ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα. Κάθε αύξηση που συμφωνείται είναι έγκυρη, τόσο για τη διάρκεια της αρχικής τριετίας, όσο και μετά.
Συνήθως συμφωνείται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου προσαυξημένο κατά 1-2 μονάδες. Αν η διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη από τριετία, τότε για τα χρόνια της μίσθωσης που υπολείπονται μέχρι τη συμπλήρωση της τριετίας, σε περίπτωση διαφωνίας των συμβαλλομένων προβλέπεται ετήσια αύξηση ίση με το 75% της αύξησης του τιμαρίθμου κατά το 12μηνο που προηγήθηκε.
Κρίνεται απαραίτητο για τον ενοικιαστή για τη δική του κάλυψη και προς το δικό του συμφέρον και προστασία να φωτοτυπεί το μισθωτήριο πριν αυτό θεωρηθεί στην Εφορία από τον εκμισθωτή. Κατόπιν της θεωρήσεως το φυλάγουμε ώστε να είμαστε καλυμμένοι από κάθε πλευρά και να μην υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε προ εκπλήξεως.
- Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε.
7. Εγγύηση: Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης καταβάλλεται ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος για τις παλαιές κατοικίες και δύο για τις νέες, το οποίο επιστρέφεται κατά την αποχώρηση του ενοικιαστή, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη και την εκκαθάριση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων.
8. Όταν πληρώνετε το ενοίκιο σας: Να παίρνεται απαραιτήτως απόδειξη με το αντίστοιχο του ενοικίου και όχι να δέχεστε να παίρνετε ολοκληρωμένες αποδείξεις στο τέλος κάθε χρόνου, τις οποίες ίσως να μην πάρετε ποτέ.
9. Tο τέλος χαρτοσήμου για τα μισθώματα οικιών από 1-1-2008 έχει καταργηθεί τελείως.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή παράπονο σχετικά με τις ενοικιάσεις κατοικιών οι φοιτητές όσο και οι γονείς τους μπορούν να επικοινωνούν με το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρουστο τηλ.26510-65178 ή μέσω e,mail: inpka.hp@gmail.com, στο Υπουργείο Ανάπτυξης στο τηλ. (210) 1520, στο Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ενοικιαστών στο τηλ.210/5246982, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων www.pomida.gr.

proinanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου