Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ήπειρος: Η οικονομική κρίση ανακόπτει και τις γεννήσεις στην Ήπειρο





Αρκετοί ήταν οι γάμοι (θρησκευτικοί και πολιτικοί), που έγιναν φέτος το καλοκαίρι στην Ήπειρο, αλλά ο πληθυσμός όλο και πιο πολύ γερνάει τοπικά!

Στους περισσότερους από τους θρησκευτικούς γάμους, που τελέστηκαν, είχε προηγηθεί πολιτικός, καθώς κάποια ζευγάρια προτιμούν να κάνουν έναν κλειστό γάμο πρώτα στο Δημαρχείο και μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα να επισφραγίζουν και επίσημα και κατά την παράδοση τη σχέση τους με το μυστήριο της Εκκλησίας.

Οι περισσότεροι γάμοι έγιναν στις πόλεις της Ηπείρου, που είναι και μεγαλύτερες πληθυσμιακά, διαθέτουν και περισσότερο νεανικό πληθυσμό.

ΓΕΡΝΑΕΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ…

Παρά τους γάμους, όμως, ο πληθυσμός στην Ήπειρο γερνάει. Μελετώντας τα ιστορικά στοιχεία του δείκτη γονιμότητας, διαπιστώνεται ότι την περίοδο 1960-1981 είχε μέση τιμή ίση με 2,3 παιδιά ανά γυναίκα σε ηλικία γονιμότητας, την περίοδο 1982-1988 είχε μέση τιμή ίση με 1,5 παιδιά, την περίοδο 1989-1999 είχε μέση τιμή ίση με 1,2 παιδιά, την περίοδο 2000-2009 είχε μέση τιμή ίση με 1,5 παιδιά και την περίοδο 2010-2017 έχει μέση τιμή ίση με 1,2 παιδιά ανά γυναίκα σε ηλικία γονιμότητας.

Ετσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η οικονομική κρίση και ύφεση στη χώρα μας ανέκοψε την αυξητική τάση του δείκτη γονιμότητας.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι μειώνονται γενικά οι κάτοικοι στην περιοχή, είτε λόγω μετανάστευσης, είτε εξαιτίας των συχνών θανάτων, ενώ περιορίζονται και οι παραγωγικές ηλικίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου