Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, δημοσιονομικά η μείωσή τους δεν είναι αναγκαία
Πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/19 ανάβει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του γραφείου, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για την περικοπή 2 δισ. στις συντάξεις, λέγοντας ότι δημοσιονομικά δεν είναι αναγκαία η μείωσή τους. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η σχετική συμφωνία με τους δανειστές.
Την ίδια ώρα, ο μέχρι πρότινος γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής και στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταμνημονιακή εποχή, συστήνοντας «σφιχτή» σε παροχές οικονομική πολιτική. Οπως προειδοποίησε, «οι αγορές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της χώρας με καχυποψία», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αυτοσυγκρατηθεί και να μην υποκύψει στις «σειρήνες», καθώς θα υπάρξει «πολιτική πίεση» για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Με αυτόν τον τρόπο, ζητώντας μετ' επιτάσεως να εφαρμοσθεί υπεύθυνη οικονομική πολιτική μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, και ειδικά τους πρώτους κρίσιμους μήνες, ο κ. Κουτεντάκης επιχείρησε να ανακόψει το ρεσιτάλ παροχολογίας, στο οποίο ετοιμάζεται να επιδοθεί η κυβέρνηση. Ερωτηθείς δε αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, είπε ότι το σωστό θα ήταν οι μισθοί να αυξάνονται όσο η παραγωγικότητα.
«Οι αυξήσεις μισθών μπορεί να γίνουν μόνο στα όρια της παραγωγικότητας, που παραμένει επί του παρόντος αρνητική, άρα και οι συζητήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού δύσκολα θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά πριν από το 2019» είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας έτσι «φρένο» στις σχετικές κυβερνητικές υποσχέσεις περί αύξησης του κατώτατου μισθού, ακόμη και αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες» και πως τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι «προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα», απορρίπτοντας επί της ουσίας όσα ακούγονται περί έκδοσης ομολόγου ακόμη και τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η χώρα, ούτως ή άλλως, όπως είπε, «έχει την πολυτέλεια να περιμένει».
δημοκρατια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου