Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Θωμάς Μπέγκας: «Με την αλήθεια του έργου, με το χέρι στην καρδιά, προχωράμε για τη νέα νίκη»






«Με την αλήθεια του έργου μας και με το χέρι στην καρδιά, προχωράμε για τη νέα νίκη» διακήρυξε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε μια μεγάλη συγκέντρωση μελών και φίλων της 





παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Ο Δήμαρχος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον

εκλογικό αγώνα κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τον Μάιο η κοινωνία θα μας δώσει μία ακόμη πιο πλατιά, μία ακόμη πιο ισχυρή έγκριση».





Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος, χαρακτήρισε «συγκλονιστική» τη συγκέντρωση κι όπως είπε τον γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και δύναμη η παρουσία εκατοντάδων μελών της παράταξης

«Όταν το 2014 μου αναθέσατε την ευθύνη να διεκδικήσω τη Δημαρχία, δήλωσα στο λαό με σεμνότητα πως «έχω μια ιστορία να σεβαστώ κι έναν αγώνα να δώσω».





Στέκομαι σήμερα εδώ και σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω, φίλες και φίλοι συμπολίτισσες και συμπολίτες, ότι την τίμησα την εντολή που μου δώσατε. Τίμησα το όνομα μου, έδωσα τον αγώνα μου να φανώ αντάξιός σας και σήμερα, στέκομαι εδώ πλάι στη λίμνη της ομορφότερης πόλης της Ελλάδας και δηλώνω, πρώτα σε σας, ότι με την αλήθεια του έργου μας και με το χέρι στην καρδιά, είμαι έτοιμος να δώσω στο πλευρό σας και την επόμενη μάχη», ήταν η χαρακτηριστικότερη φράση στην ομιλία του Δημάρχου.






Πρόσθεσε δε πως «η σημερινή σας παρουσία εδώ , η σημερινή σας συγκλονιστική συμμετοχή, με κάνει να πιστεύω πως δεν υπάρχει όριο θετικής προσφοράς, το οποίο να μη μπορούμε να το ξεπεράσουμε».

Ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε την Ενότητα Πολιτών ως «παράταξη ευθύνης» και «δύναμη αλλαγής» που χρειάζεται ο τόπος, ενώ χαρακτήρισε «άξιο θαυμασμού» το έργο που παρήγαμε η δημοτική αρχή.



Το «σύνδρομο λαού» και «η αλήθεια του έργου»

Η δύναμη και το μεγάλο πλεονέκτημα της «Ενότητας Πολιτών» στην επερχόμενη «μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η αλήθεια του έργου που παρήγαγε ως Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, ένα έργο συλλογικό γιατί σε αυτή τη δημοτική θητεία κυριάρχησε το «εμείς» κι όχι το εγώ».




Όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων «Το 2014 συνέβη κάτι επαναστατικό. Ενώσαμε, με ειλικρίνεια, νέες δυνάμεις. Συνθέσαμε νέες ικανότητες, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τα ταλέντα και τη γνώση των αιρετών και από την « ενός ανδρός αρχή», περάσαμε στην απόλυτη δημοκρατία. Η απάντηση που στέλνω σήμερα από αυτό το βήμα, σε όλους όσοι επιμένουν στον αυταρχισμό, είναι η απόλυτη Δημοκρατία και η απόλυτη ισότητα.






Με αγάπη - το ξέρω- πολλοί από εσάς μου καταλογίζετε ότι δεν ασκώ «ηγεμονικά» τα προνόμια και την εξουσία του Δημάρχου. Σας απαντώ κι εγώ με αγάπη, ότι: αυτός ήμουν, αυτός είμαι και αυτός θα είμαι. Δεν πάσχω από «σύνδρομο Θεού». Με γοητεύει το «σύνδρομο λαού».

Θα επιμείνω. Γιατί αυτή θα είναι και η παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές των Ιωαννίνων: Η απόλυτη Δημοκρατία. Από Σουλτάνους και Πασάδες χορτάσαμε, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Εμείς αποδείξαμε ότι, όταν το «εγώ» υποχωρεί και το «εμείς» γίνεται ο κανόνας, συμβαίνουν πραγματικά θαύματα».


Με αυτή τη φιλοσοφία ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε:

-«θαύμα» το ότι μέσα στην κρίση κατασκευάστηκαν 40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων σε όλο τον οικιστικό ιστό του Δήμου με ίδιους πόρους
-«αξιοθαύμαστο» την ώρα που οι δήμοι στενάζουν, να βρίσκεις πόρους και να φτιάχνεις 5,5 χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων, έκτασης μεγαλύτερης από 21 στρέμματα, σε όλη την πόλη.
-«αξιομνημόνευτο», το γεγονός ότι, καταφέραμε να αναπλάσουμε και να παραδώσουμε στην κοινωνία 148 χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και πλατείες, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης από 32 στρέμματα. Το γεγονός ότι βρήκαμε και με απόλυτη διαφάνεια αξιοποιήσαμε τους πόρους για να παραδώσουμε στην κοινωνία 290.000 τ.μ. έργων με πλήρεις υπόγειες υποδομές.




Επαναλαμβάνονται το τετράπτυχο «εξυγιάναμε, εξοικονομήσαμε, δημοπρατήσαμε, συμβασιοποιήσαμε έργα παντού», ο Δήμαρχος αναφέρθηκε συνοπτικά στα έργα που εκτελούνται σε γειτονιές τις πόλεις «ξεχασμένες γειτονιές που αναβαθμίζονται, αλλάζουν όψη και γίνονται εστίες ποιότητας ζωής». Αναφέρθηκε επίσης και στα δεκάδες έργα που υλοποιήθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη, η ξεκινούν στα δημοτικά διαμερίσματα κι αυτή προσπάθεια ισόρροπη ανάπτυξης του Δήμου θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά τη νέα τετραετία, γιατί – όπως είπε- ««Νέα Γιάννενα», σημαίνει ισόρρροπη φροντίδα παντού».





Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε με αριθμούς και στοιχεία στο κοινωνικό έργο της Δημοτικής Αρχής σημειώνοντας πως «χιλιάδες συμπολίτες, με σύμμαχο το δίκτυο κοινωνικής πολιτικής που αναπτύξαμε, ανέκτησαν αξιοπρέπεια, αντλούν αισιοδοξία και δε νιώθουν μόνοι». Έκανε επίσης αναφορά στο έργο που παρήχθη στο Πολιτισμό, γιατί –όπως είπε- ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ύψιστο δικαίωμα και αγαθό Παιδείας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του που αφορούσε στο έργο της δημοτικής αρχής τόνισε πως τα Γιάννενα έχουν καταστεί πλέον ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής επίπονης δουλειάς που καθιστά τα Γιάννενα «πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα».
Όλα αυτά – όπως είπε- ο Θωμάς Μπέγκας «μαζί τα πετύχαμε. Μαζί τα καταφέραμε. Γιατί ανάμεσα μας, δε βρίσκεται κανείς και καμιά που να πιστεύει ότι αυτά τα θαύματα τα πέτυχε μόνος του».


Έρχονται τα καλύτερα

Λέγοντας ότι «έρχονται τα καλύτερα» ο Δήμαρχος Ιωαννίνων μίλησε για τη νέα τετραετία όπου «όλα όσα προγραμματίζουμε, θα κάνουνε τα σημερινά σπουδαία επιτεύγματα να δείχνουν μικρά», γιατί το όραμα για τα νέα Γιάννενα δεν είναι απλά μια θεωρεία αλλά γίνεται πράξη. Στη δημοτική θητεία που διανύουμε τα έργα του δήμου έγιναν εξασφαλίζοντας με οικονομία και νοικοκύρεμα, δικούς του πόρους. «Τώρα έρχονται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και μας βρίσκουν πανέτοιμους. Με ώριμες μελέτες. Με ενταγμένα και, υπό ένταξη μεγάλα έργα», είπε ο Θωμάς Μπέγκας.
Έτσι ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως μόλις πριν λίγες μέρες απέκτησε προσωρινό ανάδοχο το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ, ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος και της λίμνης Παμβώτιδας, προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης από το Πέραμα μέχρι το Μάτσικα με τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων. Ανάσα ζωής και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Τα πάρκα πολιτισμού και αναψυχής στο Κάστρο και στις πρώην στρατιωτικές φυλακές.
Η ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, με στόχο να αποκτήσουν τα Γιάννενα ακόμα ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα του αύριο.
«Η ολοκληρωτική μετατροπή των Ιωαννίνων, σε μια βιώσιμη και πρότυπη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πόλη. Όλα αυτά αποτελούν την αποστολή μας και την ευθύνη που πρέπει να σηκώσουμε την επόμενη τετραετία. Με όλα αυτά και με όσα έχουμε σχεδιάσει και κατοχυρώσει, μαζί εξελίσσουμε τα Γιάννενα, σε έναν πραγματικά βιώσιμο, ισχυρό, πολυπολιτισμικό και ελκυστικό αναπτυξιακό πόλο. Μια πόλη πρότυπο για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη. Ιδανικό τόπο για να ανθίσουν, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και η αξιοποίηση του τεράστιου νεανικού δυναμικού. Των ανήσυχων νέων που δεν θα πρέπει να συνθηκολογούν με τα εμπόδια, αλλά να κάνουν, εδώ στον τόπο τους, πράξη τα όνειρά τους», όπως είπε και υπογράμμισε πως « Έχουμε μπροστά μας την τετραετία των μεγάλων προκλήσεων».
Εκτός από τις αναφορές του στον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής και στην παρουσίαση των όσων έχουν δρομολογηθεί ήδη για την ερχόμενη τετραετία και αποτελούν το όραμα για τα «Νέα Γιάννενα», ο Θωμάς Μπέγκας δεν απέφυγε να αναφερθεί ακόμη και σε λάθη και παραλήψεις ευχαριστώντας τα μέλη της παράταξης του αλλά και όλους τους δημότες για την ανοχή που έδειξαν σε αυτά . «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας αλλά και για την ανοχή σας στα αναπόφευκτα λάθη. Δεν δήλωσα ποτέ σωτήρας. Δήλωσα και δηλώνω «παρών». Παρών στην ευθύνη. Πρώτος στη μάχη. Με σεβασμό στην προσφορά και στην αφοσίωση όλων σας», είπε ο κ. Μπέγκας.


Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή

Ο Θωμάς Μπέγκας απευθυνόμενος σήμερα στα μέλη και τους φίλους της παράταξης του «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» έστειλε ένα σαφές μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όπως βλέπετε παντού, το σήμα μας και το όνομα παραμένουν ίδια. Εμείς, ενώ σεβόμαστε την αφετηρία μας, αλλάζουμε όσα μπορούν να γίνουν καλύτερα, χαράζοντας νέα πορεία. Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή. Είμαστε το ποιοτικό και πολιτικό άλμα που έπρεπε να κάνει αυτή η παράταξη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.
Κάποιοι, επιτέλους, ήρθε καιρός να το πάρουν απόφαση. Η παράταξη Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα εκλέγει δήμαρχο σ’ αυτή την πόλη και δε μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Δε φτιάχνουν οι Δήμαρχοι τις παρατάξεις. Οι παρατάξεις επιλέγουν, προτείνουν και ο λαός εγκρίνει.
Η ανεξάρτητη και αδέσμευτη παράταξη Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα, είναι σήμερα παρούσα. Και όποιος λείπει, όποιος διάλεξε να φτιάξει νέες παρατάξεις για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του, πρέπει να καταλάβει ότι η ιστορία δε γυρίζει πίσω. Ότι την ιστορία του Δήμου Ιωαννιτών τη γράφουν μόνο οι δημότες, με την ψήφο τους στην κάλπη».
Ο Θωμάς Μπέγκας έκλεισε την ομιλία του δίνοντας το σύνθημα του αγώνα για τη νέα νίκη λέγοντας:
«Σας ευχαριστώ όλες και όλους και σας προσκαλώ να δώσουμε τον αγώνα με σεβασμό και επιχειρήματα. Έτσι όπως μας αξίζει. Έτσι όπως αξίζει στα Γιάννενα, στο Πέραμα, στην Ανατολή, στο Νησί, στην Πεδινή, στην Παμβώτιδα.
Εσείς είστε η παράταξη ευθύνης και η Δύναμη Αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος. Εγώ ένας από όλους σας. Δεν θα αλλάξω. Δεν θα προδώσω ποτέ τις Αρχές μας. Πάμε για τη νίκη. Πάμε για τα Νέα Γιάννενα».



Το παρών στη μεγάλη συγκέντρωση

Εκτός από τα εκατοντάδες μέλη και φίλους που συμμετείχαν σήμερα στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Du Lac”, το παρών σε αυτή έδωσαν:
Η πρόεδρος του η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, ο ιστορικός Δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων, Αλέκος Σόφης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου, ο πρώην υφυπουργός Βαγγέλης Αργύρης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων, όπως ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήμα Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης , ο πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» Αντρέας Δημητρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και ο πρόεδρος Νέων Αγροτών Χάρης Λιούρης.



Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα στην ολομέλεια της "Ενότητας Πολιτών"




Φίλες και φίλοι,

Συνοδοιπόροι στη μεγάλη παράταξη «Ενότητα πολιτών -Νέα Γιάννενα».


Ενεργοί συμπολίτες, που δώσαμε τα χέρια το 2014, προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, για τα Γιάννενα, για την Ήπειρο.


Σήμερα, Κυριακή, στις 2 Δεκεμβρίου του 2018, συναντιόμαστε ξανά, με θέμα τις εκλογές.


Για να διαπιστώσουμε, αν είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη μεγάλη αλλαγή, που φέραμε και φέρνουμε στη καθημερινότητα και στο μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών.


Όπως βλέπετε παντού, το σήμα μας και το όνομα παραμένουν ίδια.


Εμείς, ενώ σεβόμαστε την αφετηρία μας, αλλάζουμε όσα μπορούν να γίνουν καλύτερα, χαράζοντας νέα πορεία.


Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή,


Είμαστε το ποιοτικό και πολιτικό άλμα που έπρεπε να κάνει αυτή η παράταξη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.


Κάποιοι, επιτέλους, ήρθε καιρός να το πάρουν απόφαση.


Η παράταξη Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα εκλέγει δήμαρχο σ’ αυτή την πόλη και δε μπορεί να συμβεί το αντίστροφο.


Δε φτιάχνουν οι Δήμαρχοι τις παρατάξεις. Οι παρατάξεις επιλέγουν, προτείνουν και ο λαός εγκρίνει.



Η ανεξάρτητη και αδέσμευτη παράταξη Ενότητα Πολιτών-Νεα Γιάννενα, είναι σήμερα παρούσα.


Και όποιος λείπει, όποιος διάλεξε να φτιάξει νέες παρατάξεις για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του, πρέπει να καταλάβει ότι η ιστορία δε γυρίζει πίσω.


Ότι την ιστορία του Δήμου Ιωαννιτών τη γράφουν μόνο οι δημότες, με την ψήφο τους στην κάλπη.


Φίλες και φίλοι,


Από το 2014 πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό το διαπιστώνουν όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι.


Ένα δεν έχει αλλάξει.


Το πάθος μας να κάνουμε την κάθε μέρα καλύτερη από την προηγούμενη.


Η σημερινή σας παρουσία εδώ , η σημερινή σας συγκλονιστική συμμετοχή, με κάνει να πιστεύω πως δεν υπάρχει όριο θετικής προσφοράς, το οποίο να μη μπορούμε να το ξεπεράσουμε.


Σας ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου για την τιμή που μου κάνετε .


Για την εμπιστοσύνη σας αλλά και για την ανοχή σας στα αναπόφευκτα λάθη.


Δεν δήλωσα ποτέ σωτήρας.


Δήλωσα και δηλώνω «παρών».


Παρών στην ευθύνη. Πρώτος στη μάχη. Με σεβασμό στην προσφορά και στην αφοσίωση όλων σας.


Συνάδελφοι και φίλοι,


Σήμερα, πρέπει να αναρωτηθούμε, ο καθένας ατομικά και όλοι συλλογικά.


Το ερώτημα είναι, ποια πόλη παραλάβαμε και ποια πόλη παραδίδουμε προς κρίση, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές .


Γιατί αυτή την ώρα, την ώρα της επερχόμενης μάχης με τις δυνάμεις της αμηχανίας και της οπισθοδρόμησης, ένα πράγμα έχει σημασία.


Το μόνο που έχει σημασία είναι, να κατανοήσει ο καθένας και η καθεμιά από μας, αν θέλει κι αν μπορεί να βελτιώνεται και να προσφέρει καθημερινά περισσότερα.


Αυτό το ερώτημα το απηύθυνα στον εαυτό μου τις προηγούμενες ημέρες και στέκομαι σήμερα, εδώ, μπροστά σας, γιατί το απάντησα.


Το απάντησα με αίσθημα ευθύνης.


Φίλες και φίλοι,


μοιράζομαι μαζί σας, τη βεβαιότητά μου, ότι θέλω και μπορώ να γίνομαι στο πλευρό σας, κάθε μέρα και καλύτερος, κάθε μέρα ικανότερος, να προσφέρω τα πάντα στη κοινή μας προσπάθεια.


Το 2014, παρέλαβα -και σεις μαζί μου- μια πόλη μονότονη, μια πόλη που βρισκόταν σε αναπτυξιακή αμηχανία.


Μια πόλη που είχε καταφέρει να φέρει την ηθική στο προσκήνιο, αλλά δεν μπόρεσε να φέρει και τη μεγάλη αλλαγή που χρειαζόταν ο τόπος.


Και τότε, όλοι είχαν κάνει το καλύτερο που μπορούσαν.


Σε ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας, σε ζητήματα οικονομικής εξυγίανσης, σε θέματα μελετών και σε θέματα έργων.


Το 2014, όμως, συνέβη κάτι επαναστατικό.


Το λέω επαναστατικό, γιατί στους καιρούς μας, ακόμα και το αυτονόητο μπορεί να αποτελέσει επανάσταση.


Ενώσαμε, με ειλικρίνεια, νέες δυνάμεις.


Συνθέσαμε νέες ικανότητες, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τα ταλέντα και τη γνώση των αιρετών και από την « ενός ανδρός αρχή», περάσαμε στην απόλυτη δημοκρατία.


Η απάντηση που στέλνω σήμερα από αυτό το βήμα, σε όλους όσοι επιμένουν στον αυταρχισμό, είναι η απόλυτη Δημοκρατία και η απόλυτη ισότητα.




Με αγάπη - το ξέρω- πολλοί από εσάς μου καταλογίζετε ότι δεν ασκώ «ηγεμονικά» τα προνόμια και την εξουσία του Δημάρχου.


Σας απαντώ κι εγώ με αγάπη, ότι: αυτός ήμουν, αυτός είμαι και αυτός θα είμαι.


Δεν πάσχω από «σύνδρομο Θεού». Με γοητεύει το «σύνδρομο λαού».


Θα επιμείνω. Γιατί αυτή θα είναι και η παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές των Ιωαννίνων: Η απόλυτη Δημοκρατία.


Από Σουλτάνους και Πασάδες χορτάσαμε, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.


Εμείς αποδείξαμε ότι, όταν το «εγώ» υποχωρεί και το «εμείς» γίνεται ο κανόνας, συμβαίνουν πραγματικά θαύματα.


Γιατί θαύμα λέγεται, ότι μπορέσαμε μέσα στην κρίση να κατασκευάσουμε 40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων με τις υπόγειες υποδομές τους.


40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων σε όλο τον οικιστικό ιστό του Δήμου.


Με τα περισσότερα χρήματα, να προέρχονται από ίδιους πόρους. Δηλαδή, από τα ταμεία του Δήμου.


Από το περίσσευμα που δημιουργήσαμε, αλλάζοντας την φιλοσοφία του Δήμου, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα και εφαρμόζοντας απόλυτη διαφάνεια.


Γιατί είναι αξιοθαύμαστο, την ώρα που οι δήμοι στενάζουν, να βρίσκεις πόρους και να φτιάχνεις 5,5 χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων, έκτασης μεγαλύτερης από 21 στρέμματα, σε όλη την πόλη.


Γιατί αξίζει το θαυμασμό όλων μας, το γεγονός ότι, καταφέραμε να αναπλάσουμε και να παραδώσουμε στην κοινωνία 148 χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και πλατείες, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης από 32 στρέμματα.


Γιατί κάποιος μπορεί να νιώθει έκπληξη, επειδή, μέσα στην κρίση, ο Δήμος Ιωαννιτών βελτίωσε και αναβάθμισε 70 σχολεία.


Γιατί κάποτε, επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι με φήμες και αφορισμούς δεν μπορεί να κρύψει κανείς απ’ το λαό την αλήθεια.


Το γεγονός ότι βρήκαμε και με απόλυτη διαφάνεια αξιοποιήσαμε τους πόρους για να παραδώσουμε στην κοινωνία 290.000 τ.μ. έργων με πλήρεις υπόγειες υποδομές.


Γιατί τα Γιάννενα έπαψαν να είναι ο Δήμος του «ράβε ξήλωνε».


Έργο που γίνεται, δεν χαλιέται. Το δημόσιο χρήμα δεν σπαταλιέται. Όλα είναι θέμα μελέτης και επίμονης δουλειάς.


Γιατί κανείς δε μπορεί να κρύψει ότι, στα χρόνια αυτής της πρώτης δημοτικής μας θητείας, καταφέραμε να βρούμε τους πόρους και το απόθεμα δύναμης να σταθούμε στο πλευρό κάθε αδύναμου συμπολίτη.


Σηκώσαμε δυσανάλογο βάρος, έστω και με τη συμμετοχή του Κράτους, σε κάποιες περιπτώσεις.


Αλλά τι να κάναμε;


Να αφήναμε πίσω τους αδύναμους;


Να αφήναμε κόσμο να πεινά;


Να μεριμνούσαμε για τα τσιμέντα και όχι για τα παιδιά και τους γονείς της κρίσης;


Εμείς, επιλέξαμε τον άνθρωπο, ως προτεραιότητα.


Εμείς υποσχεθήκαμε να εργαστούμε, «για τον Δήμο, για τον άνθρωπο».


Πέρα από τα ευαίσθητα κοινωνικά προγράμματα, η κοινωνική μας πολιτική ξεδιπλώθηκε σε πολλά πεδία.


Για παράδειγμα, από το 2014, μέχρι το 2018, οι αριθμοί λένε την αλήθεια:


- 1.680 ωφελούμενοι στο κοινωνικό παντοπωλείο


- 11.433 συμπολίτες έγιναν και μένουν φίλοι, στα Κ.Α.Π.Η.


- 2.627 αδύναμοι συμπολίτες απολαμβάνουν κορυφαίες υπηρεσίες, μέσα από το πρόγραμμμα «Βοήθεια στο σπίτι»


- 954 συμπολίτες βρήκαν διέξοδο στο κοινωνικό φαρμακείο και 196 στο Δημοτικό οδοντιατρείο


- 6.938 παιδιά μας, το μέλλον μας, λαμβάνουν πλήρη μέριμνα και παιδεία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Χιλιάδες άλλοι συμπολίτες, με σύμμαχο το δίκτυο κοινωνικής πολιτικής που αναπτύξαμε, ανέκτησαν αξιοπρέπεια, αντλούν αισιοδοξία και δε νιώθουν μόνοι.


Φίλες και φίλοι,


Πως να κρυφτεί το έργο μας όταν η κοινωνία το βιώνει;


Όταν όλη η Ελλάδα το κουβεντιάζει; Όταν οι επισκέπτες το επαινούν;


Όταν ο τουρισμός μας εκτινάχθηκε και μια μεγάλη αναπτυξιακή συμμαχία δήμου και επαγγελματιών, έχει κάνει τα Γιάννενα έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα;


Αυτή η αποτελεσματική πρακτική σκοπεύουμε να επεκταθεί ευρύτερα, σε κάθε εγχείρημα που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική επίδοση του Δήμου.


Τα Γιάννενα αποτελούν, πια, παράδειγμα προς μίμηση.


Όταν τα Γιάννενα κάνουν πρωταθλητισμό στην επιτυχή διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών χρηματοδοτήσεων, γιατί κάνουν σωστό προγραμματισμό και αλάνθαστη δουλειά σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.


Πώς να κρυφτεί η αλήθεια ότι, αυτή η πόλη που έμεινε για χρόνια εσωστρεφής, διεκδίκησε, για πρώτη φορά με τόση αυτοπεποίθηση, στα ίσια και με το σπαθί της και παραλίγο να τα καταφέρει, να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης;


Γιατί δεν έχει μόνο νίκες ένας αγώνας έχει και ήττες. Ακόμα και άδικες, όπως αυτή.


Η διαφορά μας από τους άλλους είναι, ότι εμείς από τις ήττες μας βγαίνουμε σοφότεροι και παίρνουμε δύναμη για να κάνουμε βέβαιη τη νίκη στην επόμενη προσπάθεια.


Κάποιοι άλλοι την ήττα τους την κρατάνε μέσα τους σαν οργή και σαν αφορμή και κίνητρο να τιμωρούν την κοινωνία.


Δείτε στον πολιτισμό. Δείτε τι καταφέραμε, σε καιρούς που οι Δήμοι έχουν παραλύσει και το Κράτος δεν χρηματοδοτεί, γιατί δεν έχει.


-2.350 μαθητές λαμβάνουν καλλιτεχνική Παιδεία στις σχολές και στα τμήματά μας.


-400 εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο


-250.000 θεατές κάθε χρόνο, γεμίζουν τους χώρους εκδηλώσεων.


-6 νέοι πολιτιστικοί θεσμοί και 38 χώροι εκδηλώσεων μπήκαν στη ζωή μας.


-14 παρεμβάσεις και αναπλάσεις υλοποιήσαμε σε χώρους πολιτισμού.


Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ύψιστο δικαίωμα και αγαθό Παιδείας.


Συνάδελφοι και φίλοι,


Δε θα σας κουράσω σήμερα με άλλα στοιχεία, γιατί πραγματικά είναι αδύνατον να χωρέσουν όλα τα δικά σας επιτεύγματα σε μια δική μου ομιλία.


Γι’ αυτό δεν αναφέρομαι χωριστά στη ΔΕΥΑΙ, γι’ αυτό δεν αναφέρομαι χωριστά σε όλες τις αντιδημαρχίες και τα πρόσωπα.


Γιατί μαζί τα πετύχαμε.


Μαζί τα καταφέραμε.


Γιατί ανάμεσα μας, δε βρίσκεται κανείς και καμιά που να πιστεύει ότι αυτά τα θαύματα τα πέτυχε μόνος του.


Στέκομαι εδώ για να σας πω πως όσα προγραμματίζουμε για τη νέα τετραετία θα κάνουνε τούτα τα σπουδαία επιτεύγματα να δείχνουν μικρά.


Θυμηθείτε. Τα περισσότερα έγιναν από ίδιους πόρους.


Τώρα έρχονται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και μας βρίσκουν πανέτοιμους. Με ώριμες μελέτες. Με ενταγμένα και, υπό ένταξη μεγάλα έργα.


Μόλις πριν λίγες μέρες, ανακοινώσαμε ότι είμαστε πανέτοιμοι, να υλοποιήσουμε έργα, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων.


Έργα ποιότητας ζωής και προστασίας περιβάλλοντος, με σημείο αναφοράς τη λίμνη Παμβώτιδα.


Έρχονται πολλά και καλά. Παντού.


Η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης από το Πέραμα μέχρι το Μάτσικα με τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων. Ανάσα ζωής και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.


Τα πάρκα πολιτισμού και αναψυχής στο Κάστρο και στις πρώην στρατιωτικές φυλακές.


Η ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, με στόχο να αποκτήσουν τα Γιάννενα ακόμα ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα του αύριο.


Η ολοκληρωτική μετατροπή των Ιωαννίνων, σε μια βιώσιμη και πρότυπη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πόλη.


Όλα αυτά αποτελούν την αποστολή μας και την ευθύνη που πρέπει να σηκώσουμε την επόμενη τετραετία.


Με όλα αυτά και με όσα έχουμε σχεδιάσει και κατοχυρώσει, μαζί εξελίσσουμε τα Γιάννενα, σε έναν πραγματικά βιώσιμο, ισχυρό, πολυπολιτισμικό και ελκυστικό αναπτυξιακό πόλο.




Μια πόλη πρότυπο για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη.


Ιδανικό τόπο για να ανθίσουν, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και η αξιοποίηση του τεράστιου νεανικού δυναμικού. Των ανήσυχων νέων που δεν θα πρέπει να συνθηκολογούν με τα εμπόδια, αλλά να κάνουν, εδώ στον τόπο τους, πράξη τα όνειρά τους.


Έχουμε μπροστά μας την τετραετία των μεγάλων προκλήσεων.


Στην οποία θα έχουν θέση και δυνατότητα προσφοράς, όλοι όσοι εκπροσωπήσουν το λαό στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.


Την τετραετία, στη διάρκεια της οποίας θα επιτύχουμε την πλήρη άρση των ενδοδημοτικών ανισοτήτων. Γιατί, πράγματι, ενώ τηρούμε την αναλογικότητα στο Δημοτικό πρόγραμμμα έργων και παρεμβάσεων, αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει ελλείμματα δεκαετιών.


Εμείς εξυγιάναμε, εξοικονομήσαμε, δημοπρατήσαμε, συμβασιοποιήσαμε έργα παντού.


Θα χρειάζονταν ώρες για να μιλήσω για τον «Λασπότοπο», τα Καρδαμίτσια, την Καλούτσιανη, τα Ζευγάρια και τόσες άλλες ξεχασμένες γειτονιές που αναβαθμίζονται, αλλάζουν όψη και γίνονται εστίες ποιότητας ζωής.


Υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, τα έργα που εκτελούνται ή ξεκινούν στα Δημοτικά μας διαμερίσματα.


Συνολικά στο Δήμο; Έργα που ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ!


Δυσκολίες υπήρξαν και υπάρχουν. Πάντα θα υπάρχουν.


Αλλά έχουμε δρομολογήσει τις λύσεις και σε λίγο, πολύ σύντομα, κανείς δε θα μπορεί να κρύψει τη μεταμόρφωση της περιφέρειάς μας.


Σε αυτή την κατεύθυνση, συστήσαμε αντιδημαρχία πρωτογενούς τομέα. Γιατί, η πολιτική πρέπει να φτάνει στην καθημερινότητα όλης της Γιαννιώτικης περιφέρειας.


Σκεφτείτε λίγο. Οι νέες γειτονιές του Δήμου, οι υπέροχες περιοχές των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ενσωματώθηκαν διοικητικά στα Γιάννενα, μόλις το 2010.


Αναλογιστείτε το μέγεθος που απέκτησε ο Δήμος. Έχει γίνει έργο πολύ και σπουδαίο. Αλλά και όσα θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, θα είναι ακόμα πιο σημαντικά.


Γιατί στην ανάπτυξη θα είμαστε όλοι ίσοι.


Γιατί «Νέα Γιάννενα», σημαίνει ισόρρροπη φροντίδα παντού.


Ίσοι, στα μικρά και στα μεγάλα.


Αυτή είναι η δέσμευσή μας, προς όλα τα διαμερίσματα του Δήμου.


Και σε όσους επενδύουν στο διχασμό των Δημοτικών Ενοτήτων, ένα θα πω. Θα αποτύχουν.


Γιατί όλοι ωφελούνται από όσα έχουν γίνει.


Σκεφτείτε μόνο τούτο. Υπήρχε αεροδρόμιο, χωρίς αεροπλάνα όταν συννέφιαζε. Παρατημένο, τόσο που ούτε οι κερδοσκόποι της FRAPORT δεν το ήθελαν. Κανείς δεν πίστευε στα Γιάννενα.


Μέχρι που αυτή η Δημοτική Αρχή το έβαλε σκοπό και το κατάφερε, διαμορφώνοντας μια πλατιά συμμαχία αυτοδιοικητικών δυνάμεων και πολιτικών (όχι όλων, αλλά αυτοί κρίνονται σε άλλη κάλπη), να μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται αεροπλάνα με όλες τις συνθήκες.


Γιατί εξωστρέφεια και τουρισμός, δεν είναι μόνο οι νέοι Οδικοί Άξονες. Είναι, πρωτίστως, το αεροδρόμιο. Είναι αυτή η νέα πύλη εξωστρέφειας που θα μας καταστήσει ευδιάκριτους στον Διεθνή χάρτη των αερομεταφορών.


Μένουν πολλά να γίνουν κι εκεί. Αλλά όλοι ξέρουμε, ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Μαζί θα φτιάξουμε τα Νέα Γιάννενα.


Ειδικά τώρα, που - εκ των πραγμάτων- θα συνεργαζόμαστε περισσότεροι για το καλό του τόπου.


Φίλες και φίλοι


Η απλή αναλογική δεν μας αιφνιδίασε και δεν μας φοβίζει.


Γιατί έχουμε την ευθύνη ως η μεγάλη πλειοψηφική ανεξάρτητη δημοτική παράταξη που είμαστε, να δώσουμε χέρι συνεργασίας σε όλους, όσοι πιστεύουν στις ίδιες αρχές και αξίες με μας.


Δεν θα πούμε εμείς στο λαό ποιους να εκλέξει.


Ο λαός θα μας πει, ακόμα κι αν μας δώσει την απόλυτη πλειοψηφία με ποιους θα συνεργαστούμε.


Γιατί εμείς είμαστε Ηπειρώτες και το όνομα μας είναι η Τιμή μας.


Λεγόμαστε «Ενότητα Πολιτών» και το εννοούμε. Δε θα γίνουμε ποτέ «Ενότητα Συμφερόντων»




Όταν το 2014 μου αναθέσατε την ευθύνη να διεκδικήσω τη Δημαρχία, δήλωσα στο λαό με σεμνότητα πως «έχω μια ιστορία να σεβαστώ κι έναν αγώνα να δώσω».


Ε, λοιπόν, στέκομαι σήμερα εδώ και σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω, φίλες και φίλοι συμπολίτισσες και συμπολίτες, ότι την τίμησα την εντολή που μου δώσατε.


Τίμησα το όνομα μου, έδωσα τον αγώνα μου να φανώ αντάξιός σας και σήμερα, στέκομαι εδώ πλάι στη λίμνη της ομορφότερης πόλης της Ελλάδας και δηλώνω, πρώτα σε σας, ότι με την αλήθεια του έργου μας και με το χέρι στην καρδιά, είμαι έτοιμος να δώσω στο πλευρό σας και την επόμενη μάχη.


Με το χέρι στην καρδιά σας δηλώνω ότι, τον Μάιο η κοινωνία θα μας δώσει μια ακόμη πιο πλατιά, μία ακόμη πιο ισχυρή έγκριση.


Σας ευχαριστώ όλες και όλους και σας προσκαλώ να δώσουμε τον αγώνα με σεβασμό και επιχειρήματα.


Έτσι όπως μας αξίζει.


Έτσι όπως αξίζει στα Γιάννενα, στο Πέραμα, στην Ανατολή, στο Νησί, στην Πεδινή, στην Παμβώτιδα.


Εσείς είστε η παράταξη ευθύνης και η Δύναμη Αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος. Εγώ ένας από όλους σας.


Δεν θα αλλάξω. Δεν θα προδώσω ποτέ τις Αρχές μας.


Πάμε για τη νίκη.


Πάμε για τα Νέα Γιάννενα.


Σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου