Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε την γεώτρηση στην ΑΟΖ: Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δύσκολη θέση…



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν δεν θα μπορεί για πολύ ακόμη να πατά με τα δυο πόδια σε δυο και τρεις βάρκες και το τελεσίγραφο που έχει θέσει η Ουάσιγκτον για την ακύρωση της 



αγοράς των S-400 μέχρι τις 31 Ιουλίου μετράει αντίστροφα και τον οδηγεί στις συμπληγάδες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα, έχει ξεκινήσει εργασίες, ισχυρίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου.
Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα από τη Λευκωσία, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων.
Σύμφωνα με ανώτερη πηγή: “Έχουμε πληροφορίες ότι ξεκίνησε η γεώτρηση, αλλά έχουμε και πληροφορίες ότι ΔΕΝ ξεκίνησε”.
Αναφορικά με τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την στιγμή δείχνει εξαιρετικά δύσκολη μια απόφαση ακύρωσης των ρωσικών πυραύλων καθώς η Τουρκία είναι εξαρτημένη από την Μόσχα στον ενεργειακό, τουριστικό, εμπορικό τομέα και συγχρόνως είδε τι τελευταίες ημέρες με τις επιθέσεις σε δικά της παρατηρητήρια στο έδαφος της Συρίας, πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η Ρωσία μαζί της.
Όμως και οι αμερικανικές κυρώσεις επίσης θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία.
Ο κ. Ερντογάν ελπίζει ότι θα κατορθώσει να δώσει λύση στο γόρδιο δεσμό με τις δυο συναντήσεις που θα έχει (μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη), με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στον Οσάκα στις 28-29 Ιουνίου. Κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο σήμερα, όσο κι αν νομίζει ότι η καλή χημεία με τον Ντ. Τραμπ θα βοηθήσει τις συνομιλίες.
Η Τουρκία βλέπουμε ότι ετοιμάζεται για δυναμική παρέμβαση εντός της κυπριακής ΑΟΖ -όπως δείχνει και η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου-, παρά τα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων για τα πληρώματα των ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων της.
Όμως η όποια παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας σε οριοθετημένα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ αμφισβητεί πρακτικά όλο το πλαίσιο βάσει του οποίου διεξάγονται έρευνες και γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και τελικά υπονομεύεται ο στρατηγικός στόχος της Ουάσιγκτον η ανάδειξη δηλαδή των πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη και την μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Αιγαίο βλέπουμε μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση των προκλήσεων. Θα πρέπει να γίνει ψύχραιμη αντιμετώπιση, η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγει στην μέθοδο αυτή, να εκβιάσει ατύχημα που θα οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου