Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

ΠτΔ: Ισχυρό μήνυμα προς Τουρκία από MED-7



Την ικανοποίησή του για την ισχυρή αλληλεγγύη που έλαβε από τους εταίρους του, τους ηγέτες των MED7 για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, στη Βαλέτα, χθες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.



Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερώτηση του Reuters για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, αμέσως μετά την διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι MED7.


«Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε.



Οπότε, πρόσθεσε, «πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε μια κρίση», προσθέτοντας ότι «το διεθνές δίκαιο είναι εκεί, είναι αρκετά ξεκάθαρο, οπότε κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει, με τη χρήση βίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας».

Αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι αυτό που είπα στην πραγματικότητα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η Κύπρος έχει λάβει τόσο ισχυρή αλληλεγγύη από τους εταίρους μας αλλά και για το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία επίσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επιθυμεί για το μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να ζήσουμε ειρηνικά, να βρούμε μια λύση στην Κύπρο και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Σημαντικές οι αναφορές σε σχέση με την Κύπρο

Σημαντικές ήταν οι αναφορές που σχετίζονται με την Κύπρο, την Τουρκία, τα ενεργειακά και το Κυπριακό στην Κοινή Διακήρυξη της Βαλέτα, που εξέδωσαν χθες το βράδυ οι ηγέτες των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, μετά την Σύνοδο Κορυφής των MED7.

Οι συγκεκριμένες αναφορές στην συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμειναν οι ίδιες, όπως και στο τελικό προσχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί από ΜΜΕ σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα χθες.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι MED7 θεωρούν, μεταξύ άλλων, ότι «η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει σημαντική».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Κύπρο και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ», σημειώνεται σε αναφορά στο Κυπριακό.

Η λύση, προστίθεται, «πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις, δικαιώματα επέμβασης και παρουσία ξένων στρατευμάτων».

Προς τον σκοπό αυτό, συνεχίζει η Κοινή Διακήρυξη των MED7 «αναμένουμε η Τουρκία να επιδείξει έμπρακτη δέσμευση για μια συνολική λύση εντός του πλαισίου των ΗΕ».

Επανατονίζεται παράλληλα η θέση που είχε περιληφθεί στην Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας τον Ιανουάριο ότι «είναι τεράστιας σημασίας ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξή τους και στις προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και συνεπώς η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφέρεται.

Σε άλλο σημείο της Κοινής Διακήρυξης και σε αναφορά για την ενέργεια, οι MED7 αναγνωρίζουν ότι «η Δυτική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας στρατηγικός διάδρομος για μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποδομών όπως ο EastMed».

Σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν «την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

«Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημειώνουν.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ με τις οποίες καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για τις πραγματικές ή πιθανές γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», προσθέτουν οι MED7 στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης.

Ζητούν από την ΕΕ «να παραμείνει εμπλεκόμενη στο θέμα και στην περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να εξετάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Καλούν την Τουρκία «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης περιλαμβανομένης και της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρωτοκόλλου συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη».

Επαναλαμβάνοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι ουσιώδης, καλούν και πάλι την Τουρκία «να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο».



 Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου