Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

«Συναγερμός» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο - Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης




του Αντώνη Αντζολέτου 

Με μια κίνηση με μεγάλο συμβολισμό η κυβέρνηση έστειλε χθες, με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, μήνυμα στην Τουρκία πως η ..



παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία έχει μπει η χώρα από τις αρχές Μαΐου δεν θα επηρεάσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.
Ο φόβος της ελληνικής πλευράς, ενδεχομένως λίγο πριν ή και μετά τις εκλογές, είναι μήπως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει να προχωρήσει, εκτός από τις γεωτρήσεις, σε κάποια άλλη προκλητική ενέργεια που έχει σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου.

Μια εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές κάλπες στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους δείχνοντας πως το καλοκαίρι που έρχεται μόνο ήρεμο δεν θα είναι. Η συμμαχία που έχει εδραιώσει με τον Μπαχτσελί δείχνει πως οι εθνικιστικές εξάρσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του και ότι ο δρόμος που έχει διαλέξει δεν έχει γυρισμό.
Αποτελεί η κλιμακούμενη ένταση μια ακόμα στρατηγική του “Σουλτάνου” για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της “μητρόπολής” του, ώστε να μην ηττηθεί για δεύτερη φορά; Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο ίδιος είναι στριμωγμένος οικονομικά, ενώ και τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι πολλά.
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τις ΗΠΑ με το ζήτημα των S-400 δείχνοντας να μην φοβάται οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες που μπορεί να επιβάλει η Ουάσινγκτον. Ενδεχομένως η συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ στο περιθώριο των G20 στις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Υπενθυμίζεται πως το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εκπνέει στις 31 Ιουνίου. Την ίδια ώρα οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι στο ναδίρ.
Η δημιουργία τετελεσμένων από τον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να είναι ο βασικός του στόχος τη στιγμή που σε διπλωματικό επίπεδο κυριαρχεί το ερώτημα αν για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουν στο τραπέζι όλα τα καυτά ζητήματα.
Έμπειροι αναλυτές υπενθυμίζουν πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι πάντα απρόβλεπτος στις κινήσεις του. Από τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο σημείο να προσπαθεί να “γκριζάρει” περιοχές νότια της Κρήτης και της Κύπρου. Είναι σαφές πως χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου επιχείρησε να υπενθυμίσει στην Άγκυρα πως Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις κινήσεις τους υπό την “ομπρέλα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κινήσεις που γίνονται αυτή την ώρα είναι πολλές και παράλληλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από διπλωματικές πηγές ο Άλεξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης προκειμένου να συνεννοηθούν για τη γραμμή που θα χαράξουν μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στις 20-21 στις Βρυξέλλες οι δύο ηγέτες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να “στριμώξουν” τον Τούρκο πρόεδρο και να ζητήσουν να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις κατά της τουρκικής επιθετικότητας για τις οποίες οι επικεφαλής της ΕΕ είχαν δεσμευτεί στο Σίμπιου της Ρουμανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αφού επιστρέψει θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πως “το μήνυμα που στέλνουμε είναι απόλυτη αίσθηση ασφάλειας, αλλά και ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην περιοχή θα έχει συνέπειες».
Από την κυπριακή πλευρά, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χτυπήσει “καμπανάκι “ για κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στα πρόσωπα που μετέχουν στις τουρκικές έρευνες και είναι στελέχη των εταιριών εξορύξεων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο πως τα χέρια του Ερντογάν θα είναι δεμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού τα γεωτρύπανα στην περιοχή θα μείνουν ανενεργά μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις.
Διπλωματικές πηγές αποφεύγουν να κινδυνολογήσουν και τονίζουν πως οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι όπως πάντα ψύχραιμες προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση ατυχήματος. Οι διαύλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί, το βλέμμα της Αθήνας, ωστόσο είναι στραμμένο και στον Ιούλιο όταν το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, το “Γιαβούζ”, φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου