Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Έμμεση φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά με το αδικαιολόγητα ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης




Με νέα -έμμεση- φοροεπιδρομή έρχονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά σε λιγότερο από 10 ημέρες
Ο λόγος για την τσουχτερή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ..ακριβαίνει και πάλι... 



αδικαιολόγητα! Συγκεκριμένα, το πολύτιμο για την επιβίωση των οικογενειών αγαθό θα πωλείται στο 1,05 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 8 λεπτά ή κατά 11% ακριβότερο σε σχέση με την τιμή του κατά την αντίστοιχη εναρκτήρια περίοδο διάθεσής του.
Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου με βάση, όπως είπε, τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου.
Έτσι, τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με νέα επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς τους από τις 15 Οκτωβρίου, πέραν των άλλων δαπανών που πρέπει να καλύψουν, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, έμμεσοι φόροι κ.λπ.
Ο κ. Ασμάτογλου προσπάθησε να εξηγήσει ότι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάστακτη και επισήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ώστε, αφενός, τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και, αφετέρου, να αυξηθούν (λόγω υψηλότερης ζήτησης) τα έσοδα του Δημοσίου.
Διαρροές
Η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» στα νοικοκυριά αφήνει να διαρρεύσει ότι εξετάζονται δύο σενάρια για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης: Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20%, από το 0,16 στο 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, και το άλλο αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από το 0,16 στο 0,20 ευρώ ανά λίτρο.
Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, οικογένεια με συνολικό ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ τόσο κατά το έτος 2017 όσο και κατά το έτος 2018, η οποία κατοικεί σε σπίτι 90 τ.μ. σε περιοχή του νομού Ιωαννίνων και η οποία έλαβε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 360 ευρώ:
α) εάν υιοθετηθεί το σενάριο για αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20%, θα λάβει για τη νέα χειμερινή περίοδο συνολικό ποσό επιδόματος 432 ευρώ,
β) εάν αποφασιστεί αύξηση του βασικού ποσού επιδόματος κατά 25%, θα λάβει για τη νέα χειμερινή περίοδο 450 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Οικονομικών μελετώνται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου