Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ποια ελληνικά τρόφιμα επηρεάζονται από το νέο χαράτσι




Με δασμούς 25% απειλούνται ελληνικά προϊόντα με έντονη εξαγωγική δράση στις ΗΠΑ...
... όπως τα τυριά και υποκατάστατα τυριών...το γιαούρτι, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι χυμοί, τα ροδάκινα και οι κομπόστες, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.



Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση μία πρώτη εκτίμηση, θεωρεί ότι ο αντίκτυπος για την Ελλάδα θα είναι περιορισμένος, αφού από τον κατάλογο εξαιρέθηκε το ελληνικό ελαιόλαδο (εξαγωγές 90.000.000 ευρώ ετησίως) και οι βρώσιμες ελιές, που είναι βασικά προϊόντα εξαγωγής στις ΗΠΑ.

Την εξαίρεση του ελαιολάδου είχε ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από τον υπουργό Εμπορίου Γ. Ρος, στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σοκαρισμένοι είναι οι παραγωγοί ροδάκινου και κομπόστας στην κεντρική Μακεδονία και τη Λάρισα. Είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει το αμερικανικό υπουργείο να εξαιρεθούν οι ελληνικές κομπόστες από την επιβολή δασμών και δηλώνουν απογοητευμένοι από την αποτυχία της προσπάθειας.
Στις ΗΠΑ εξάγονται κάθε χρόνο ελληνικές κομπόστες (κυρίως ροδάκινου και φρουτοσαλάτες, αλλά και αχλαδιού) αξίας περίπου 50.000.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 15% του συνόλου των εξαγωγών.
Είναι το δεύτερο ισχυρό πλήγμα που δέχονται οι παραγωγοί μετά το εμπάργκο στη Ρωσία, συνεπεία του οποίου οι περισσότεροι είχαν στρέψει τις καλλιέργειές τους στο συμπύρηνο ροδάκινο (από τα 117.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν το 2014 φέτος έφτασαν τα 190.000 στρέμματα).
«Θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να ζητηθεί εκ νέου εξαίρεση της ελληνικής κονσέρβας» δηλώνει ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου