Στα χέρια αγνώστων κατέληξαν, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, οι τραπεζικοί κωδικοί μέσω των οποίων γίνεται η διαχείριση δεκάδων χιλιάδων ευρώ που αφορούν την λειτουργία και την συντήρηση των σχολείων γύρω από το κέντρο της πόλης.
Η ίδια η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκαν «αδικαιολόγητες, ύποπτες κινήσεις ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό» της Σχολικής Επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, με συνέπεια να υποβληθεί «μήνυση κατ’αγνώστων» το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου 2020 από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Καλαμπόκα και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Σπύρο Αθανασάκη μετά από εντολή του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη. Το όλο ζήτημα δημοσιοποιήθηκε την επόμενη μέρα από τον Δήμο εκ μέρους του οποίου όμως δεν παρέχονται έκτοτε περαιτέρω πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη και πώς.
Το αποτέλεσμα είναι πάντως ότι ο τραπεζικός λογαριασμός έχει «παγώσει» λίγες μέρες μετά την ενεργοποίησή του και αφού είχε προηγηθεί ένα μακρύ διάστημα αναταραχής μέσα στην προσπάθεια να οργανωθεί το σύστημα εξαρχής με βάση τις εντολές της νέας δημοτικής αρχής.
Την αναστάτωση που είχε προκληθεί στη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών είχε επισημάνει το ethnos.gr ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου όταν τότε παραιτήθηκε η μοναδική Σχολική Επιτροπή που αφορούσε την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν συνολικά 14 σχολικές επιτροπές, δηλαδή δύο ανά κάθε δημοτικό διαμέρισμα εκ των οποίων μία αφορούσε την πρωτοβάθμια και η άλλη την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Ακορντεόν» οι επιτροπές
Η προηγούμενη διοίκηση του Γιώργου Καμίνη αποφάσισε, παρά τις έντονες αντιδράσεις μέσα στην παράταξή της, να συνενώσει τις 14 επιτροπές σε δύο: Μία για την πρωτοβάθμια δημοτικά και μία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα στο σκεπτικό της τότε συγχώνευσης, υπήρχε και η διάσταση της δυσκολίας να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα, δηλαδή 14 πρόεδροι και 14 οικονομικοί διαχειριστές, που θα μπορούσαν να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων καθώς στο παρελθόν είχαν προκύψει σοβαρά ζητήματα που κατέληξαν σε παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης.
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη ήρθε να υλοποιήσει την απόφαση να «σπάσουν» και πάλι οι δύο επιτροπές σε 14. Η όλη διαδικασία όμως συνοδεύτηκε από αρρυθμίες καθώς στο ίδιο διάστημα οδηγήθηκε σε παραίτηση η εντεταλμένη για θέματα Παιδείας δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Ινες Αγγελή Λυκούδη, όταν αποκαλύφθηκε η παρουσία και ομιλία της σε εκδήλωση ρατσιστικού μίσους το 2011. Οι 14 σχολικές επιτροπές συγκροτήθηκαν με τα πολλά και ξεκίνησαν να λειτουργούν μέσα στον Δεκέμβριο αφού τοποθετήθηκαν Πρόεδροι και Οικονομικοί Διαχειριστές και άνοιξαν οι απαραίτητοι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συγκεκριμένη Σχολική Επιτροπή της 1ης Δημοτικής Κοινότητας (Κολωνάκι-Πλάκα-Εξάρχεια) όπου χάθηκε ο έλεγχος, είχε ήδη γίνει πίστωση 140.000 ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην επιτροπή αυτή ο πρόεδρος είχε αποφασίσει να αναθέσει την οικονομική διαχείριση εξ ολοκλήρου σε άλλο μέλος της και να μην είναι συνδιαχειριστής. Από πλευράς δήμου δεν διευκρινίζεται το ποσό που χάθηκε αλλά γίνεται λόγος για «δεκάδες χιλιάδες».
Καμία ανοχή
«Σε θέματα διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών της Αθήνας ο Δήμος Αθηναίων είναι άτεγκτος και δεν επιδεικνύει καμία ανοχή. Η υπόθεση θα διερευνηθεί τόσο από την δικαιοσύνη, στην οποία προσφύγαμε αμέσως, όσο και από τον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων για να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατόν» τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη του Νάσου Ηλιόπουλου, ζητά «την άμεση απομάκρυνση των ατόμων που έχουν την ευθύνη της κίνησης των λογαριασμών και την άμεση αντικατάστασή τους ώστε να προχωρήσει το Νομικό Πρόσωπο στην εύρυθμη λειτουργία του» αφού θυμίσει ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα με προτάσεις της «για την αναγκαιότητα να τηρηθούν αυστηρά κριτήρια σε σχέση με το ήθος αλλά και την επάρκεια των επιλογών για τη στελέχωση των Σχολικών Επιτροπών».
Από πλευράς Παύλου Γερουλάνου δεν έχει υπάρξει ως τώρα επίσημη τοποθέτηση αλλά ο ίδιος, όταν είχε συζητηθεί η σύστασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε επισημάνει πως πρέπει αφενός να γίνει απολογισμός για τα θετικά και τα αρνητικά του συστήματος των δύο επιτροπών, αφετέρου να υπάρχουν Κανονισμοί Λειτουργίας «για να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος».
Σημειωτέον ότι σε κάθε Σχολική Επιτροπή η παράταξη Μπακογιάννη τοποθετεί 9 από τα 15 άμισθα μέλη και άρα έχει συνολικά αξιοποιήσει εκεί 126 στελέχη της.
ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ -ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΡΓΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου