Η δεύτερη φάση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που τώρα επικεντρώνεται στο Ντονμπάς στα ανατολικά και τα νότια, είναι «τουλάχιστον εξίσου επικίνδυνη» και ίσως «ακόμα πιο επικίνδυνη» από την πρώτη, όπως δήλωσε το Σάββατο (07/05) ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προειδοποιώντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να αυξήσει τις επιθέσεις για να ενισχύσει τη φθίνουσα δυναμική του στρατού του.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πιστεύει ότι έχει την πολυτέλεια να χάσει στην Ουκρανία»
«Νομίζω ότι ο Πούτιν έχει ποντάρει πολλά σε αυτή τη δεύτερη φάση μιας απίστευτα άσχημης και βάναυσης επίθεσης εναντίον των Ουκρανών», δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπερνς σε δημόσια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης πιθανότατα προσπαθεί «να προσαρμοστεί σε κάποια από τα διδάγματα από τις αποτυχίες της πρώτης φάσης».
Ακόμα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε μια «κατάσταση που δεν πιστεύει ότι έχει την πολυτέλεια να χάσει», ακόμα και όταν ο στρατός της Ουκρανίας, με την επιταχυνόμενη υποστήριξη της Δύσης, συνεχίζει να επιδεικνύει αποτελεσματική αντίσταση.
«Νομίζω ότι είναι πεπεισμένος αυτή τη στιγμή ότι το να ενισχύσει (σ.σ. τις επιθέσεις) ακόμα θα του επιτρέψει να σημειώσει πρόοδο», δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορέσουν να επιδείξουν δυναμική τις επόμενες εβδομάδες.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν «πίσω στο χρονοδιάγραμμά τους» και η πρόοδός τους στο Ντονμπάς ήταν «αργή», εν μέρει λόγω της «σθεναρής ουκρανικής αντίστασης».
«Δεν βλέπουμε πιθανότητα ανάπτυξης ρωσικών πυρηνικών όπλων»
Παρά το αυξημένο διακύβευμα για το Κρεμλίνο, ο Ουίλιαμ Μπερνς, σε σχετικές δηλώσεις στους «Financial Times», επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις για επικείμενη ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών δυνατοτήτων.
«Δεν βλέπουμε, ως κοινότητα πληροφοριών, πρακτικές αποδείξεις σε αυτό το σημείο για ρωσικό σχεδιασμό για ανάπτυξη ή ακόμη και για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς. Παρ' όλα αυτά, όπως επεσήμανε ο Αμερικανός, δεδομένου του παρελθόντος του Κρεμλίνου, «δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά τη καρδία αυτές τις πιθανότητες».
Αναφερόμενος σε πρόσφατες ειδησεογραφικές αναφορές που υποδεικνύουν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει θανατηφόρα πλήγματα εναντίον ρωσικών στόχων, ο Ουίλιαμ Μπερνς επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Πενταγώνου, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν παρείχαν συγκεκριμένες πληροφορίες στο Κίεβο.
«Ήταν ένα βαθύτατο λάθος, ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Πούτιν, στον σχεδιασμό αυτής της εισβολής και στη συνέχεια στην έναρξή της, να υποτιμήσει τους Ουκρανούς», δήλωσε ο διευθυντής της CIA, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι εξίσου λάθος για οποιονδήποτε από εμάς να υποτιμήσουμε αυτό που φέρνουν στο τραπέζι από άποψη πληροφοριών για την υπεράσπιση της χώρας τους».
Εντούτοις, ο Ουίλιαμ Μπερνς παραδέχθηκε ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως «κόκκινη γραμμή», αλλά σημείωσε ότι η ρητορική του δεν θα πρέπει να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για μια διευρυμένη συμμαχία.
«Δεν θα υποτιμούσα τη δέσμευση του Σι Τζινπίνγκ στη συνεργασία του με τη Ρωσία του Πούτιν»
Ο πρώην διπλωμάτης μίλησε, επίσης, για την αντίληψη της Κίνας σχετικά με τον πόλεμο και τη συνεχιζόμενη, σιωπηρή υποστήριξή του.
«Δεν θα υποτιμούσα τη δέσμευση του Σι Τζινπίνγκ στη συνεργασία του με τη Ρωσία του Πούτιν», είπε ο Ουίλιαμ Μπερνς, αναφερόμενος στη μακροσκελή κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι χώρες πριν από την έναρξη της εισβολής, και τόνισε: «Νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη δέσμευση και των δύο ηγεσιών σε μια εταιρική σχέση που η καθεμία θεωρεί χρήσιμη, κυρίως στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ».
Παρ' όλα αυτά, ο διευθυντής της CIA είπε, επίσης, ότι το Πεκίνο είχε πιθανότατα «πικρή εμπειρία», παρακολουθώντας τη σύγκρουση να εξελίσσεται τις τελευταίες 10-11 εβδομάδες, και συμπλήρωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ πιθανότατα ήταν «αναστατωμένος» από την πιθανή ζημιά στη φήμη που θα προκαλούσε η σύνδεση της Κίνας με τη «βιαιότητα» του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ενώ η παγκόσμια αντίδραση στη σύγκρουση πιθανόν να μην είχε διαβρώσει την αποφασιστικότητα του Σι Τζινπίνγκ να αποκτήσει, με την πάροδο του χρόνου, τον έλεγχο της Ταϊβάν, η σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας και η συντονισμένη αντίδραση της Δύσης πιθανόν να επηρέαζε τους υπολογισμούς του, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς, και ανέφερε: «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι δύσκολα μαθήματα στα οποία η κινεζική ηγεσία δίνει ιδιαίτερη προσοχή».
Όταν ρωτήθηκε αν κάποια πληροφορία υποστηρίζει ανεπιβεβαίωτες δημόσιες αναφορές ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι άρρωστος, ο επικεφαλής της CIA αρνήθηκε να απαντήσει, τονίζοντας: «Έχοντας μιλήσει προηγουμένως για το ότι δεν είναι έξυπνη ιδέα να μιλάμε δημοσίως για πληροφορίες, αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν έχω πολλά να πω».
fonaklas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου