Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Γιατί είναι να εξετάσουν την καρδιά τους όσοι νόσησαν από Covid-19
Η πλειονότητα των ανθρώπων που νόσησαν από κορωνοϊό θεωρεί πως «τελείωσε» όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν και το τεστ τους βγει αρνητικό. Ομως, φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, καθώς η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει την ανάγκη καρδιολογικού... ελέγχου για να αποφεύγονται καρδιαγγειακές επιπλοκές μετά τη νόσηση από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε ασθενείς ύστερα από Covid-19 κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια κάποιων βασικών και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ακόμη και πιο εξειδικευμένων εξετάσεων επί κλινικών ενδείξεων. Οι προτεινόμενες εξετάσεις που δύναται να ζητηθούν μέσα στον πρώτο μήνα της ανάρρωσης από Covid-19 είναι: Ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, δοκιμασία κόπωσης – δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία, υπερηχοκαρδιογράφημα, holter ρυθμού, γενική αίματος, σάκχαρο και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ουρία, κρεατινίνη, D Dimers, Troponin I/T, NΤ-proBNP, hsCRP.

Στον τρίτο μήνα από τη νόσηση με Covid-19 δύνανται να συνταγογραφηθούν περαιτέρω μαγνητική τομογραφία καρδιάς (επί κλινικών ενδείξεων μυοκαρδίτιδας) και καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης (εργοσπιρομετρία), ιδίως για την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο, ανάλογα με την περίπτωση, το ιστορικό και την κλινική πορεία της νόσου, ιδιαίτερα αν υπήρχαν σημεία καρδιαγγειακών επιπλοκών, οι νοσήσαντες οφείλουν να εξεταστούν για κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης).

Πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν ως προς τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας, με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο, με 24ωρη περιπατητική καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και με δοκιμασίες ισχαιμίας ή πλέον εξελιγμένες απεικονιστικές τεχνικές (όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς) κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου