Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ινδικά ΜΜΕ: ”Οι Έλληνες Ορθόδοξοι γιόρταζαν το Πάσχα & τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου” – Τα ”έχωσαν” σε Ερντογάν



Του Ανδρέα Μουντζουρούλια


Στον ρόλο της Τουρκίας στο ουκρανικό και στις προκλήσεις στο Αιγαίο αναφέρονται μεγάλα Ινδικά ΜΜΕ. Μάλισταν κάνουν ειδική αναφορά στις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών!

Αναλυτικά:

”Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει ένα διπλό παιγχνίδι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Τουρκία, προσπαθεί να διορθώσει τις σχέσεις με τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, ο Ερντογάν επιχειρεί μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Από τη μία πλευρά, επέκρινε έντονα την εισβολή της Μόσχας, αλλά απέφυγε να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις περισσότερες δυτικές χώρες, ισχυριζόμενος ότι αντιτίθεται επί της αρχής των κυρώσεων.

Καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και διατηρεί τον εναέριο χώρο της ανοιχτό για ρωσικές μη στρατιωτικές πτήσεις –ενώ 31 χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικές εταιρείες– πιθανώς με σκοπό να εκτρέψει την κριτική, ο Ερντογάν προσπάθησε να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Ουκρανίας και Ρωσία και φιλοξένησε μια ανεπιτυχή συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η Τουρκία έδειξε επίσης ότι είναι έτοιμη να είναι εγγυητής μιας μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Τουρκία να είναι «εγγυητής» σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με τη Ρωσία, μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Γερμανία.

Η Ρωσία μπορεί να δεχτεί την Τουρκία ως μεσολαβητή, αλλά ταυτόχρονα είναι θυμωμένη επειδή η Τουρκία προμήθευσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Soner Cagaptay, του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, επισημαίνει: «Η Τουρκία φοβάται μια ρωσική ήττα λίγο λιγότερο από ό,τι φοβάται μια ρωσική νίκη… Εάν ο Πούτιν έχει έναν κατάλογο χωρών που θα τιμωρήσει για την υποστήριξη της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, η Τουρκία είναι κοντά στην κορυφή του καταλόγου αυτού μετά τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο απώτερος στόχος του Ερντογάν είναι να αποφύγει μια αναμέτρηση με τον Πούτιν, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οικονομική μόχλευση ή ακόμη και κυβερνοεπιθέσεις για να εκτροχιάσει τις προοπτικές επανεκλογής του Τούρκου Προέδρου».

Οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Άγκυρας και η προσφορά της να είναι ένας από τους εγγυητές μιας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν σίγουρα βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, που τα τελευταία χρόνια επιδεινωνόταν σταθερά. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οφειλόταν κυρίως στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, για το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας στρατιωτικών προμηθειών Ισμαήλ Ντεμίρ και σε άλλα ανώτατα στελέχη.

Ωστόσο, η κρίση σχετικά με τους S-400, αν και τέθηκε σε δεύτερη μοίρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ίσως απέχει πολύ από το τέλος, καθώς ο Ismail Demir είπε την περασμένη Τρίτη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να συζητά με τη Ρωσία για την αγορά δεύτερης παρτίδας S-400 παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ντεμίρ επανέλαβε επίσης τη θέση της Τουρκίας ότι ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Παρόλο που ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες σε «μια επίθεση γοητείας», προσπαθώντας να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, και έχει σημειώσει κάποια επιτυχία από αυτή την άποψη, ξαφνικά κάνει κάποιες κινήσεις που καταστρέφουν την όλη προσπάθεια.

Για παράδειγμα, ο Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ανακοινώσει κατά τις συνομιλίες τους στις 13 Μαρτίου ότι αποφάσισαν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά, στις 24 Απριλίου, όταν οι Έλληνες Ορθόδοξοι γιόρταζαν το Πάσχα, τα τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ την περασμένη Τετάρτη τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν 126 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Τούρκου φιλάνθρωπου Osman Kavala, ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισόβια κάθειρξη, φέρεται ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση χρηματοδοτώντας τις διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi το 2013. Πριν από δύο χρόνια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Καβάλα έπρεπε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, αλλά το τουρκικό δικαστήριο αγνόησε την απόφαση. Τώρα θα κινηθούν διαδικασίες επί παραβάσει, οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν με την αναστολή της Άγκυρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στις 27 Απριλίου, η Γερμανία κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη για την καταδίκη της Καβάλας και η Άγκυρα απάντησε αμέσως καλώντας τον Γερμανό Πρέσβη και υπενθυμίζοντάς του την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ερντογάν προκάλεσε μεγάλη διπλωματική διαμάχη όταν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων επτά ευρωπαϊκών χωρών, αφού επανέλαβαν την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Καθώς η Τουρκία διέρχεται μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της στην πρόσφατη ιστορία, ο Ερντογάν που αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές το επόμενο έτος καταβάλλει πυρετώδεις προσπάθειες για να τονώσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας του, προσπαθώντας να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου, καθώς και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Αφού κατόρθωσε να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εξασφάλισε μια υπόσχεση από το Άμπου Ντάμπι να δημιουργήσει ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη επενδύσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν την Πέμπτη ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και είχε συναντήσεις με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Σαούντ και το Στέμμα Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας ήταν τεταμένες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τα «υψηλά επίπεδα» της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας ότι έδωσαν τις εντολές, αλλά η Άγκυρα έκτοτε έχει αμβλύνει απότομα τον τόνο της.

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, ένας Τούρκος εισαγγελέας αποφάσισε να μεταφέρει στο Βασίλειο την υπόθεση 26 Σαουδάραβων υπόπτων που δικάστηκαν ερήμην, αφαιρώντας με αυτόν τον τρόπο ένα αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Ριάντ, ο Ερντογάν είπε: «Συμφωνήσαμε με τη Σαουδική Αραβία να ενεργοποιήσουμε εκ νέου ένα μεγάλο οικονομικό δυναμικό μέσω οργανισμών που θα φέρουν κοντά τους επενδυτές μας».”

Τα δημοσιεύματα:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου