Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Fast food: Οι καταναλωτές γυρνούν την πλάτη στα ακριβά burger και πίτσες


Το φαγητό ακόμα και από fast food τείνει να γίνει ακριβό... σπορ, καθώς οι τιμές έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη

Τέλειωσαν οι εποχές που το φαγητό στα εστιατόρια fast food ήταν φθηνό. Τα γεύματα στα ταχυφαγεία γίνονται όλο και πιο «αλμυρά», και μάλιστα ορισμένοι καταναλωτές αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών. Αποτέλεσμα τα δημοφιλή burgers και οι πίτσες έχουν μετατραπεί σε.. είδη πολυτελείας.

Οι αυξήσεις των τιμών στα φαγητά των fast food ξεπέρασαν τον συνολικό πληθωρισμό. Οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία γεύματα και σνακ στην έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, δείχνει ότι οι τιμές εκτοξεύθηκαν σχεδόν 28% από το 2019 έως το 2023. Εν τω μεταξύ, η κατηγορία γεύματα και σνακ , η οποία καλύπτει τα εστιατόρια που διαθέτουν τραπέζια και σερβιτόρους, έχει αυξηθεί κατά περίπου 24% και ο συνολικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, αυξήθηκε κατά περίπου 19% την ίδια χρονική περίοδο.

Που οφείλεται η τεράστια αύξηση τιμών

«Υπήρξαν αυξημένα κόστη εμπορευμάτων. Είδαμε ότι αυτά άρχισαν να εξομαλύνονται. Αλλά αυτό που συνεχίζει να είναι μπροστά από τους ιστορικούς μέσους όρους είναι η άνοδος του εργατικού κόστους που βλέπουν τα εστιατόρια», δήλωσε ο αναλυτής της Stephens, Jim Salera.

Αλυσίδες όπως η Wingstop και Chipotle μετακυλύουν αυτό το κόστος στους πελάτες τους, ειδικά σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, όπου ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 20 δολάρια την ώρα.

Τώρα η πίεση αρχίζει να φτάνει. Η Yum Brands, στην οποία ανήκουν τα KFC, Taco Bell και Pizza Hut, ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η McDonald's ανέφερε μικτά αποτελέσματα και δήλωσε ότι οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί με τις δαπάνες τους.

Το φαγητό ακόμα και από fast food τείνει να γίνει ακριβό... σπορ, καθώς οι τιμές έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.
Πηγή: CNBC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου