Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Gov.gr: Καταργούνται δυο σημαντικά πιστοποιητικά. Τι θα γίνει με γέννησης, οικογενειακής κατάστασηΓιατί καταργούνται τα πιστοποιητικά online μέσω gov.gr; Τι θα γίνει με πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης;

Gov.gr: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε ότι καταργούνται δύο πολύ γνωστά πιστοποιητικά.

Όπως είπε, καταργούνται το πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς δεν θα απαιτεί πλέον ένας δημόσιος φορέας να προσκομίζει ο πολίτης αυτά τα πιστοποιητικά, αφού θα τα αντλεί κατευθείαν εφόσον ο ίδιος ο πολίτης το εγκρίνει.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και καταργεί πιστοποιητικά. Την υποχρέωση που έχουν οι πολίτες να εκδίδουν ένα πιστοποιητικό από το Δημόσιο για να το δώσουν σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ένας δημόσιος φορέας να αντλεί τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό μέσω διαλειτουργικότητας και κατόπιν συναίνεσης του πολίτη (ο οποίος θα ενημερώνεται και θα ρωτάται μέσω του wallet αν συναινεί) και άρα δεν θα χρειάζεται η έκδοση του πιστοποιητικού.

Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει κατάργηση έκδοσης και άλλων πιστοποιητικών, ενώ τόνισε ότι αυτό θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, όπως τηλεπικοινωνίες, ενεργειακοί πάροχοι, ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες, αντί να λένε στον πολίτη να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να υπογράφει, μέσω του wallet θα μπορεί να τον ενημερώνει σχετικά αν συμφωνεί να αντληθούν τα δεδομένα του ή όχι.

Ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε πως, ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα για όσους πολίτες το επιθυμούν να εξυπηρετούνται και διά ζώσης, καθώς «μιλάμε για μια μετάβαση. Δεν μπορεί να είναι βίαιη, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική».

Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, σημείωσε: «Όσα δεδομένα διακινούνται ψηφιακά είναι απολύτως ελεγχόμενο και ανιχνεύσιμο του ποιος τα διαχειρίζεται και πού πηγαίνουν και ποιος μπορεί να τα διαρρεύσει.

Για δεδομένα που διακινούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να κάνει παράνομη, παράτυπη πράξη και να μη βρεθεί».
fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου