Στα... όπλα οι κυνηγοί για το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ περί θήρας!
• Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της κυνηγετικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας φοβούνται πως σύντομα θα αλλάξει δραστικά το «τοπίο» όσον αφορά το κυνήγι.
Αιτία οι προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, στις οποίες προβλέπονται, μεταξύ άλλων, εποπτεία των Κυνηγετικών Συλλόγων από την Πολιτεία, περαιτέρω χρονικός και χωρικός περιορισμός του κυνηγιού, αλλά και η κατάργηση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής!
Η Κυνηγ/κή Ομοσπονδία
Οι προτάσεις αυτές απ’ το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν και «θολές» ακόμα, έχουν θέσει σε συναγερμό φορείς όπως η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς, σημειώνοντας με νόημα πως «κάποιοι έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να καταργήσουν το κυνήγι στην Ελλάδα».
Η Ε’ Κ.Ο.Η., αφού διευκρινίζει ότι η παρέμβασή της δεν έχει κανένα πολιτικό κίνητρο, κάνει λόγο για ανάγκη ενημέρωσης των μελών της για τους κινδύνους που απειλούν τη δραστηριότητα του κυνηγιού, οι οποίοι φτάνουν ακόμη και στο ενδεχόμενο κατάργησής του (!) και επισημαίνει με έμφαση ότι «το κυνήγι ήταν και παραμένει μέρος των συλλογικών αξιών της ελληνικής κοινωνίας, της κουλτούρας της και βασικός κρίκος της κοινωνικής συνοχής».
Θέσεις και σχόλια
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου στην ανακοίνωσή της κάνει αναλυτική αναφορά στις παραμέτρους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το κυνήγι ως δραστηριότητα, δίνοντας τις δικές της απαντήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως «Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι παύουν να έχουν οποιεσδήποτε ειδικές σχέσεις με την Δασική Υπηρεσία και εποπτεύονται από την Πολιτεία, όπως όλα τα Σωματεία».
Η Ε’ Κ.Ο.Η. εκφράζει την ελπίδα πως «κανείς δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει τη διάλυση των Κυνηγετικών Οργανώσεων, που εκτός των άλλων θα επιφέρει απολύσεις εργαζομένων σε αυτές, όπως είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι υπάλληλοι των Οργανώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βέβαιες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία».
Περί Θηροφυλακής
Η Ομοσπονδία αναφέρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής – θηροφυλακής». Όπως σχολιάζει, «εάν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί, θα πρόκειται για εθνικό έγκλημα, αφού προβλέπει την κατάργηση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που έχει αναγνωριστεί και στη χώρα, αλλά και διεθνώς, ως ο πλέον αποτελεσματικός φορέας θηροφύλαξης». Παράλληλα, επικαλείται τις σχετικές αναφορές δασικών υπηρεσιών, τις αναφορές του Συνεδρίου της Γραμματείας της Συνθήκης της Βέρνης, ακόμη και την επίσημη αναγνώριση του έργου της Θηροφυλακής από την Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η κυνηγετική περίοδος
Όσον αφορά την πρόβλεψη για «Επανακαθορισμό της κυνηγετικής περιόδου για την προστασία της ορνιθοπανίδας», η Ε’ Κ.Ο.Η. σημειώνει πως σ’ αυτή δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε ημερομηνίες, προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ως σύννομες τις υφιστάμενες περιόδους άσκησης της θήρας στη χώρα μας.
«Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν εκφράζεται καμία σχετική άποψη υπέρ των προτάσεων συγκεκριμένων ΜΚΟ για την έναρξη θήρας όλων των θηραμάτων την 1η Οκτωβρίου και λήξη της περιόδου τον Ιανουάριο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση που έχει να κάνει με τον «περαιτέρω περιορισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας χρονικά/χωρικά» η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου τονίζει ότι «σε μία χώρα που οι προστατευόμενες περιοχές της ξεπερνούν το 35%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, κάποιοι σχεδιάζουν να τις αυξήσουν, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία σχετική οδηγία των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε.».
Διευκρινίσεις τώρα!
Η Ομοσπονδία καταλήγει στην ανακοίνωσή της ζητώντας να δοθεί στις παραπάνω επισημάνσεις μία ξεκάθαρη ερμηνεία και απάντηση από όσους απεργάζονται τέτοια σχέδια, που, όπως αναφέρει, «δεν πλήττουν μόνο την κυνηγετική δραστηριότητα. Πλήττουν ευθέως την εθνική μας οικονομία, δημιουργούν ένα τεράστιο ζήτημα με την προοπτική απώλειας θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτά περιθώρια για πλήρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου