Σε δόσεις και με καθυστέρηση η εξισωτική αποζημίωση
Με τεράστια αγανάκτηση από την πλευρά του αγροτικού κόσμου που περίμενε από μέρα σε μέρα να πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση, πιστώθηκε τελικά μόλις το 40% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, αργά το βράδυ της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου και μόνο σε όσους δικαιούχους είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού κεφαλαίου.
Μάλιστα, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την εξόφληση της εξισωτικής κάνει λόγο για νέα πληρωμή για αγρότες στους οποίους παρουσιάσθηκαν προβλήματα – και ειδικότερα με το θέμα των βοσκοτόπων- ή σε όσους δεν ήταν πλήρη τα δικαιολογητικά, εφόσον οι δικαιούχοι προσκομίσουν από 7 Ιανουαρίου τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή.
Αρκετοί είναι και αυτοί που συνδέουν την επόμενη δόση της εξισωτικής του 2014 με τις επικείμενες εκλογές, γι’ αυτό όπως αναφέρουν τοποθετείται μέσα στον Ιανουάριο πριν τις κάλπες.
«Διευκρινίζεται ότι για να γίνει ορθά και με δίκαιο τρόπο η επόμενη πληρωμή, θα διορθωθούν και τυχόν σφάλματα στην κατανομή των βοσκοτόπων που έγινε στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης, διαδικασία που ξεκινάει και αυτή από 7.1.2015 και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου», αναφέρει ο Οργανισμός πληρωμών του ΥΠΑΑΤ.
Να υπενθυμίσουμε, ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να δηλώσουν βοσκοτόπους ή να μην δηλώσουν τις εκτάσεις που έπρεπε για να πάρουν καλύψουν τα «δικαιώματα» με αποτέλεσμα να μην εισπράξουν τις αναμενόμενες επιδοτήσεις, θέμα για το οποίο έχει παρέμβει επανειλημμένα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Πολλά βοσκοτόπια κρίθηκαν μη επιλέξιμα, λόγω της μη βόσκησης αυτών από κοπάδια κτηνοτρόφων. Αυτό συνέβη λόγω της συμβατικής υποχρέωσης της χώρας έναντι της Ε.Ε. να προχωρήσει στον προσδιορισμό των εκτάσεων βοσκοτόπων που θεωρούνται επιλέξιμοι για την εξισωτική αποζημίωση. Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν αιτήσεις με εκτάσεις σε βοσκότοπους που είχαν αλλάξει χαρακτήρα (π.χ. βλάστηση με δασικά είδη και άρα μη επιλέξιμες) και ως εκ τούτου να μην μπορούν να γίνουν δεκτές.
Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, έχει ήδη εξασφαλίσει το σύνολο των αναγκαίων πιστώσεων, ύψους 126.000.000 ευρώ, που καλύπτει πλήρως και στο ακέραιο τις πληρωμές όλων των δικαιούχων αγροτών, η εξόφληση των οποίων με τα ποσά που δικαιούνται και τους αναλογούν θα γίνει στην επόμενη πληρωμή.
Υπεύθυνο το υπουργείο
Σε ανακοίνωσή του ο Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», επισημαίνει ότι τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της τεχνικής λύσης κατά την πανελλαδική κατανομή των βοσκοτόπων, δεν οφείλονται στην σύνταξη των αιτήσεων από τον Συνεταιρισμό «και βέβαια χωρίς να έχουμε εικόνα για τον τρόπο της εφαρμογής της τεχνικής λύσης μέχρι σήμερα».
Η «Ένωση Αγροτών», υπενθυμίζει, ότι μετά από πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2013 με πρωτοβουλία του, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι Δήμοι του Νομού μας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή κατανομή των βοσκοτόπων προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.
«Πράγματι κατά την σύνταξη και την υποβολή των αιτήσεων ο Συν/σμός μας κατένημε τους βοσκοτόπους με τον άριστο τρόπο κάτι το οποίο έγινε παραδεκτό και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δυστυχώς όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να εφαρμόσει πανελλαδική τεχνική λύση κατανομής των βοσκοτόπων προκειμένου να καλυφθούν πρώτα τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης σε όλη την χώρα και κατά δεύτερο λόγο η εξισωτική αποζημίωση με αποτέλεσμα να αλλάξουν όλοι οι βοσκότοποι και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα» επισημαίνει.
Ώθηση για επενδύσεις σε μικρά τυροκομεία
Στα 300 κιλά ηµερησίως η ποσότητα γάλακτος, με ξύλινο εξοπλισµό και χωρίς ψυγεία
Την δυνατότητα να παρεκκλίνουν από κανονισµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέποντας για παράδειγµα τη χρήση ξύλινου εξοπλισµού ή την απουσία υποδοµών ψύξης, δίνει νέα ΚΥΑ, που αφορά την παραγωγή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης και ιδιαίτερα τυροκοµικών και γαλακτοκοµικών.
Σηµειωτέον, πως η κίνηση αυτή σύµφωνα µε παραγωγούς θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και µία δεκαετία, ενώ η λειτουργία µικρών παραδοσιακών τυροκοµείων µε καποιες µίνιµουµ προδιαγραφες ήταν πάγιο αίτηµα του κλάδου, ωστόσο «οι τοπικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα».
Οι παρεκκλίσεις αφορούν τις «µικρές επιχειρήσεις» παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης, όσες διαθέτουν την παραγωγή τους άµεσα στον τελικό καταναλωτή µέσω της τοπικής αγοράς όπως είναι η λαϊκή και τα farmers market (ιδιοπαραγωγή) και τέλος τις «περιοχές υποκείµενες σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισµούς» (ορεινές, µειονεκτικές, νησιωτικές).
Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, η ιδιοπαραγωγή γαλακτοκοµικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκµετάλλευση θα πρέπει να πραγµατοποιείται µε τη χρήση γάλακτος που προέρχεται αποκλειστικά από αυτήν, ενώ η χρησιµοποιούµενη ποσότητα γάλακτος δεν δύναται να ξεπερνά τα 300 κιλά ηµερησίως. Αναλυτικότερα, στην ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Καρασµάνης και Πάρις Κουκουλόπουλος προβλέπονται τα εξής:
1. Επιτρέπεται η κατασκευή των τοίχων, των οροφών και των δαπέδων των θαλάµων κατά την πρώτη φάση ωρίµανσης αλλά και των ψυκτικών χώρων κατά την δεύτερη φάση της ωρίµανσης από υλικά που δεν είναι λεία, στεγανά ή απορροφητικά ή ανθεκτικά στη διάβρωση καθώς και η χρήση φυσικών γεωλογικών τοίχων.
2. Επιτρέπεται η φυσική ξήρανση των τυριών τυρογάλακτος εκτός της εγκατάστασης µε τη χρήση κατασκευής σε προφυλαγµένο χώρο και µε κατάλληλο προστατευτικό πλέγµα, υπό την προϋπόθεση ότι αποτρέπονται ικανοποιητικά όλες οι πιθανές περιβαλλοντικές πηγές µόλυνσης.
3. Επιτρέπεται η κατασκευή θυρών και παραθύρων των από ξύλο.
4. Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων βαρελιών για την ωρίµανση και διάθεση τυριών µε παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Τα ξύλινα βαρέλια απολυµαίνονται µε νερό θερµοκρασίας βρασµού ή µε ατµό χωρίς τη χρήση χηµικών ουσιών.
5. Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων αντικειµένων και εξοπλισµού όπως αναδευτήρων, καλουπιών, υποστηριγµάτων και ραφιών από ξύλο, υπό την προϋπόθεση ότι συντηρούνται τακτικά για την προστασία του παραγόµενου προϊόντος από φυσικούς κινδύνους.
6. Επιτρέπεται η χρήση υφασμάτων (τυρόπανα) για την στράγγιση, ή υφασµάτινων σάκων για την περιτύλιξη των προϊόντων.
7.Επιτρέπεται η ανάπτυξη επιφανειακής ευρωτίασης κατά το στάδιο της πρώτης ωρίµανσης των σκληρών και ηµίσκληρων τυριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου