Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

«Τρέχουν» για τα ψηφοδέλτια σε πολωμένο κλίμα


«Τρέχουν» για τα ψηφοδέλτια σε πολωμένο κλίμα



Από σήμερα ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος η οποία σύμφωνα με αναλυτές θα κριθεί στην κυριολεξία την τελευταία εβδομάδα με βάση κυρίως τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και το ποσοστό των λεγόμενων μικρών κομμάτων.

Στην παρούσα φάση, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας αρχικά στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της και την Κουμουνδούρου να απαντά αφενός στα επιχειρήματα περί του «αντιευρωπαϊκού του χαρακτήρα» αφετέρου να επιχειρεί να βάλει τάξη στα του οίκου του με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

Στη Ν.Δ. ανεβάζουν τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστική τόσο η χθεσινή αναφορά του κ. Σαμαρά, μπροστά από τον φράκτη που έχει στηθεί στον Έβρο για να αποτραπεί το κύμμα εισόδου μεταναστών, για κάποιους που θέλουν να τον «ρίξουν» και να αφήσουν ελεύθερα τους μετανάστες να περνούν, όσο και η επίθεση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, με αφορμή τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αναφορά της κ. Σπυράκη για «τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ» έναντι της σύλληψης του Χριστόδουλου Ξηρού.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει και έχει προγραμματίσει να δώσει μπαράζ συνεντεύξεων σε ξένα μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της ΝΔ για τον «αντιευρωραπαϊκό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στελέχη του κόμματος «χτενίζουν» τον διεθνή Τύπο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιευματα απέναντι «στην εκστρατεία φόβου του ελληνικού λαού», όπως υποστηρίζουν, με δημοσιεύματα για πιθανό «Grexit».

Ο έτερος στόχος των επιτελών της Κουμουνδούρου είναι να ξεκαθαρίσουν τα εσωκομματικά επιτρέποντας στον πρόεδρο του κόμματος και τους συνεργάτες του να κινηθούν με βασή τον προεκλογικό, αλλά και μετεκλογικό σχεδιασμό τους, κάτι που σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διαρκούς συνεδρίου.

Σε τοπικό επίπεδο, τα επιτελεία των κομμάτων τρέχουν σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας που διανύουμε, τα ψηφοδέλτια, με δεδομένο ότι μέχρι την Παρασκευή πρέπει να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο.

Εκτός οι αδελφοί Φούσα

Στη Νέα Δημοκρατία, εκτός από τον Κώστα Τασούλα και τον Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος ήδη ξεκίνησε τον αγώνα, σίγουρος θεωρείται ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να καλυφθεί η θέση που… άφησαν κενή οι Αντώνης και Στέφανος Φούσας, στους οποίους είχε γίνει πρόταση.

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Αντώνης Φούσας, γνωστοποιεί την απόφαση του ιδίου και του αδελφού του, να μην κατέβουν ως υποψήφιοι στο Νομό Ιωαννίνων, κατά τις επικείμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα εργαστούν με κάθε τρόπο για την ενίσχυση της παράταξης.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Σας ευχαριστώ πολύ, για την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του κόμματός μας να είμαι εγώ, ή ο αδελφός μου Ιατρός Στέφανος Φούσας, υποψήφιος βουλευτής στο νομό Ιωαννίνων κατά τις επικείμενες εκλογές.

Όπως, όμως, εξηγήσαμε κατά τις πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις μας, στο Γραμματέα του Κόμματός μας, σοβαρές και επείγουσες οικογένειες και επιστημονικές υποχρεώσεις, ειδικά κατά την περίοδο αυτή, και μάλιστα αναληφθείσες και προγραμματισθείσες πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών (όπως π.χ. ανάληψη εκ μέρους του αδελφού μου από 1/1/2015 της Προεδρίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας), δεν μας επιτρέπουν δυστυχώς, να τις εγκαταλείψουμε και να είναι, ένας από τους δυο μας υποψήφιος. Εμείς έχουμε μάθει και το έχουμε αποδείξει, ότι τέτοιοι σοβαροί αγώνες δίνονται, πάντοτε, με όλες μας τις δυνάμεις για επιτυχία, κάτι που δυστυχώς, είναι παντελώς αδύνατο κατά την περίοδο αυτή, λόγω, επαναλαμβάνω των ως άνω πολύ σοβαρών υποχρεώσεών μας.

Σας δηλώνουμε, όμως, ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο αδελφό μου Στέφανος Φούσας, όπως και η ευρύτερη οικογένειά μας αλλά και όλοι οι πολιτικοί μας φίλοι στα Ιωάννινα και στην Αθήνα, θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη αυτή και θ’ αγωνισθούμε και θα βοηθήσουμε την Παράταξή μας με όλες μας τις δυνάμεις. Πολλές φορές η βοήθεια ενός κομματικού στελέχους μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη, όταν ο αγώνας δεν δίδεται για την προσωπική του επιτυχία, αλλά και την νίκη της Παράταξής του.

Αυτόν τον αγώνα θα τον κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι νικηφόρος, πρωτίστως για το καλό της Ελλάδος μας και του ελληνικού λαού».

Ξεκίνησε από τα πάτρια εδάφη

Στο μεταξύ, από τα πάτρια εδάφη, δηλαδή από τα Τζουμέρκα ξεκίνησε την προεκλογική του δραστηριότητα ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Καλογιάννης, επισκέφθηκε το Σάββατο δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ειδικότερα επισκέφθηκε τους Χουλιαράδες, το Πετροβούνι, την Βαπτιστή, το Μιχαλίτσι και τον Κέδρο.

Συζήτησε με τους κατοίκους οι οποίοι αφού δήλωσαν, σχεδόν στο σύνολό τους, ότι δεν έπρεπε να οδηγηθεί η χώρα σε νέα πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, έθεσαν θέματα που αφορούν την μελλοντική πορεία του τόπου, το ξεπέρασμα των προβλημάτων, την οικονομική ανάκαμψη.

Συζήτησαν επίσης και τοπικά θέματα, όπως η συντήρηση του οδικού δικτύου.

Ο Σταύρος Καλογιάννης τους διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση των 500.000 € που είχε εγκριθεί το 2013 από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, μέσω του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, είναι εξασφαλισμένη και η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου θα ολοκληρώσει τα υπολειπόμενα έργα.

Εκτός ψηφοδελτίου ο Δ. Τσουμάνης

Εκτός Νομού, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου κάνει γνωστή και ο βουλευτής Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσουμάνης, με γραπτή ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρει, ήταν απόφαση που είχε λάβει εδώ και καιρό, θεωρώντας πως ο πολιτικός του κύκλος έκλεισε.

Σε γραπτή δήλωση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Στην ιδιότυπη αυτή σκυταλοδρομία θα χαρώ να δώσω τη σκυτάλη στον επόμενο βουλευτή του νομού μας που θα προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης αυτής δημοκρατικής παράταξης. Έχοντας διανύσει αυτή τη διαδρομή από την αφετηρία μέχρι το τέρμα της, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω πρώτα από όλους την οικογένειά μου για την υπομονή και την ανοχή της. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξα. Τους Ηπειρώτες συναδέλφους μου, τους εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους συνεργάτες και τέλος μα πάνω από όλους θέλω να ευχαριστήσω εσάς τους συμπολίτες μου και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εκτίμηση σας στο πρόσωπό μου».

Κάνουν το… επόμενο βήμα

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, έχουν να αντιμετωπίσουν το κύμα φυγής που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα από Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, καθώς δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που υποβάλουν παραιτήσεις μεταπηδώντας στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γιώργου Παπανδρέου.

Τον χορό, άνοιξε η Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας Μαρίνα Ντούσκα, η οποία αποχαιρέτισε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας στην επιστολή της ότι «ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα, στις 3 Γενάρη 2015 ξεκινάει ένα νέο ταξίδι. Με λίγες ώρες διαφορά παραιτήθηκε και ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Νομαρχιακής Κώστας Σταύρου.

Ακολούθησε η Θεσπρωτία με τρία μέλη της Ν.Ε. να παραιτούνται αναφέροντας σε επιστολή τους πως «η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν συνεγείρει και δε συγκινεί τα αντανακλαστικά και το μυαλό των αγωνιστών του ΠΑΣΟΚ».

Με επιστολή τους οι Φερεντίνος Αθανάσιος (Αναπληρωτής Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας), η Καπνίση Σουζάνα (Υπέυθυνη Οργανωτικού και Τύπου της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας) και ο Πανταζής Λεωνίδας (Μέλος της ΝΕ Θεσπρωτίας) ευχαριστούν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που τους τίμησε με την ψήφο του και καλούν σε... νέους κοινούς αγώνες στο μέλλον, αναφέροντας ξεκάθαρα τη συμπαράταξή του στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Πρώτη συνάντηση στην Άρτα

Στην Άρτα, την πρώτη ανοιχτή συνάντηση θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, όσοι στηρίζουν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Η συνάντηση θα γίνει στις 6:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, με σκοπό να συζητηθούν όλα όσα αφορούν στην αποφασιστικότητα της εκλογικής μάχης που θα δώσει το Κίνημα, η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του και η αυτό-οργάνωσή του.

Σε ανακοίνωση – κάλεσμα του πρώην Δημάρχου Άρτας Γιάννη Παπαλέξη τονίζεται ότι «Η πρόσκληση αφορά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, ενεργό πολίτη που επιθυμεί να συμμετέχει στην οργάνωση του νέου Κινήματος για μια Ελλάδα με δημοκρατία, αλληλεγγύη, ισονομία και ελεύθερη από την αιχμαλωσία οικονομικών και πολιτικών μηχανισμών.

Θέλουμε όλοι και όλες να βρεθούμε μαζί στην πορεία προς την αλλαγή. Και η αλλαγή θα γίνει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Να είμαστε όλοι εκεί. Πάμε!»



Ζητά ψήφο ενδυνάμωσης

Τον κόσμο να ενισχύσει με την ψήφο του ΚΚΕ καλεί η Κ.Ε. του κόμματος. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως «την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα είναι εδώ και θα συνεχίζουν να ματώνουν το λαό η ΕΕ και τα «μνημόνια διαρκείας», παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ζητάει το κεφάλαιο, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά». Και συνεχίζει: «Το τελευταίο διάστημα έγινε ακόμη πιο φανερό ότι ο καβγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μάτια στραμμένα στις «αγορές», δηλαδή στο κεφάλαιο, για το ποιος από τους δύο θα κερδίσει την «εύνοιά» του. Διεκδικούν το ρόλο του ικανότερου διαπραγματευτή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι για τα συμφέροντα του λαού. Μιλάνε και οι δύο για «εθνική συναίνεση», που σημαίνει ταξική - κοινωνική ειρήνη, υποταγή του λαού στα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Αναβάλλεται η επίσκεψη Θεοδωράκη

Εξάλλου, αναβάλλεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που δεν καθιστούν εφικτή την πρόσβαση στα Ιωάννινα, η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του επικεφαλής στο Ποτάμι, Σταύρου Θεοδωράκη.

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης, θα βρεθεί στην πόλη μας την ερχομένη Πέμπτη ή Παρασκευή, προκειμένου να αναλύσει τo κυβερνητικό πρόγραμμα του Ποταμιού που παρουσίασε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 30 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, την πρότασή της για τα 200 πρώτα ονόματα που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιό του, γνωστοποίησε το Σάββατο, η συντονιστική επιτροπή στον επικεφαλής του Ποταμιού.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια στην Ήπειρο, μεταξύ των 200 πρώτων ονομάτων είναι αυτά της επιχειρηματία Αθηνάς Κολιονάσιου, του επίσης επιχειρηματία Αλέξανδρου Κρομμύδα, του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού Πέτρου Μπούγια και του γιατρού Δημήτρη Πάνου στα Γιάννενα, του ασφαλιστή Φώτη Ζγούρη και του ιχθυολόγου Γιάννη Μιττάκου στη Θεσπρωτία, καθώς και του συνταξιούχου τραπεζικού Πάρι Κονιτσιώτη στην Άρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου