Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

"Εις το όνομα του πατρός' στα Παλιά Σφαγεία


"Εις το όνομα του πατρός' στα Παλιά Σφαγεία

Οι Κυριακές στο πανί, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, προβάλλουν την τέταρτη ταινία του κύκλου H ιστορία μια δίκης, την Κυριακή 11 Ιανουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Πρόκειται για την ταινία του Τζιμ Σέρινταν, Εις το Όνομα του Πατρός (In the Name of the Father, Ιρλανδία – Ην. Βασίλειο - ΗΠΑ, 1993, διάρκεια: 133΄). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

O ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Παναγιώτης Κράββαρης αναφέρει σχετικά:
Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 70, ένας άεργος και επιπόλαιος νεαρός, ο Τζέρι, ζει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας κάνοντας διαρρήξεις και κλοπές στενοχωρώντας τον φιλήσυχο καθολικό οικογενειάρχη πατέρα του, ο οποίος όμως δεν παύει να τον καλύπτει και να τον πιστεύει. Οι παράνομες δραστηριότητες του Τζέρι εκνευρίζουν τις τοπικές οργανώσεις του ΙΡΑ, του προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού που κάνει ανταρτοπόλεμο και τρομοκρατικές ενέργειες απέναντι στην επίσημη ιρλανδική κυβέρνηση που στηρίζεται από τον βρετανικό στρατό, καθώς οι μικροεγκληματίες τραβούν την προσοχή των ενόπλων βρετανικών τμημάτων που επιτηρούν την περιοχή, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο πατέρας του Τζέρι, ο Τζουζέπε, αποφασίσει να τον στείλει στο Λονδίνο για να δουλέψει και να «ζήσει» αξιοπρεπώς. Ο Τζέρι, μαζί με έναν παλιό συμμαθητή του, συναντούν έναν παλιό φίλο σε ένα χίπικο κοινόβιο, στο οποίο αποφασίζουν να μείνουν. Σύντομα ξεμένουν από λεφτά και καταλήγουν σε ένα παγκάκι πάρκου στο Γκίλφορντ, μια μικρή κωμόπολη λίγο έξω από το Λονδίνο, καθώς είναι ανεπιθύμητοι από την μικρή κοινότητα των χίπιδων. Το ίδιο βράδυ θα πυροδοτηθεί μια βόμβα του ΙΡΑ σε παμπ πολύ κοντά στο πάρκο και θα υπάρξουν νεκροί και τραυματίες. Ο Τζέρι θα συλληφθεί από μια πανικοβλημένη αστυνομία που ψάχνει να βρει το συντομότερο τους δράστες για να καταλαγιάσει η λαϊκή οργή. Bασανίζεται και υπογράφει την ομολογία του. Αργότερα θα συλληφθεί και ο πατέρας του που φτάνει στο Λονδίνο για να τον βοηθήσει, και συλλαμβάνεται και αυτός, αφού η αστυνομία θεωρεί ότι εντάσσεται στο δίκτυο υποστήριξης του ΙΡΑ. Πατέρας και γιος καταδικάζονται, μένουν στο ίδιο κελί και προσπαθούν να οργανώσουν μια καμπάνια για την αθώωσή τους.
Πρόκειται για το πραγματικό περιστατικό των «Τεσσάρων του Γκίλφορντ», και ένα μεγάλο μέρος του σεναρίου βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του πραγματικού Τζέρι «Αποδεδειγμένα Αθώος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου