Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Επεισοδιακή η λήξη της «μάχης» των διοδίων στο Άκτιο


Επεισοδιακή η λήξη της «μάχης» των διοδίων στο Άκτιο


Λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα, οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο των διοδίων του Ακτίου από τους απολυμένους, που εδώ και 8 ημέρες διαμαρτύρονταν για την εκδικητική

στάση της εταιρείας, που δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους. Οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι, έπιασαν δουλειά, αρχικά υπό την προστασία των αστυνομικών και μέσα σε αποδοκιμασίες, από τους απολυμένους.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το atpreveza.gr, η «λύση» στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, όλες τις προηγούμενες ημέρες, δόθηκε από τις 11 περίπου το πρωί. Ο αστυνομικός διευθυντής Πρέβεζας κ. Νάκιας, μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Α.Δ. Πρέβεζας, μετέβησαν, έπειτα από μήνυση του υπεύθυνου της εταιρείας και διαμήνυσαν στους συγκεντρωμένους-απολυμένους, πως

πρέπει να αποχωρήσουν από το χώρο και να επιτρέψουν στους νεοπροσληφθέντες να εργαστούν χωρίς πρόβλημα.
Τα νεύρα άρχισαν να τεντώνουν, όσο περνούσε η ώρα και περίπου στις 2.30 μ.μ., η βάρδια των νέων εργαζομένων, έφτασε στο χώρο για να πιάσει δουλειά, υπό αστυνομική προστασία και ειρωνικά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.
Ξεκίνησαν τότε οι διαπραγματεύσεις. Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας είχε έντονο διάλογο με τον υπεύθυνο της εταιρείας που έκανε τη μήνυση, ενώ είχε συνομιλία και με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, ώστε να μην επέμβουν.
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των απολυμένων και εκπρόσωποι σωματείων, μίλησαν στους νεοπροσληφθέντες και τους κάλεσαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους, την ώρα που σε μερικούς μήνες, μπορεί να βρεθούν και αυτοί στην ίδια θέση.
Οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν κάπου και όλα έδειχναν πως η «μάχη» των διοδίων του Ακτίου θα ολοκληρωνόταν με την επέμβαση της Αστυνομίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχώς ενισχύονταν στο χώρο, ενώ οι απολυμένοι κλείστηκαν στα κουβούκλια και απ' εξω έμειναν εκπρόσωποι σωματείων της Πρέβεζας και της Λευκάδας, οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Πρέβεζας και Λευκάδας-Βόνιτσας, καθώς και αρκετά μέλη του ΠΑΜΕ.
Την ύστατη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θάνος Μωραϊτης, απευθύνθηκε στους αστυνομικούς και τους είπε πως και αυτοί είναι εργαζόμενοι και μάλιστα κακοπληρωμένοι και πως είναι απάνθρωπο να στρέφονται απέναντι σε απολυμένους ανθρώπους, που θέλουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Προσπάθεια να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί έκαναν τόσο ο Κώστας Μπάρκας, όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κωτσαντής, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ο αστυνομικός διευθυντής Πρέβεζας, κ. Νάκιας έδωσε εντολή για απώθηση και οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με τη σειρά τους προσπάθησαν να μείνουν στις θέσεις τους. Η συμπλοκή κράτησε περίπου ένα τέταρτο και στη συνέχεια μέσα σε χειροκροτήματα, οι απολυμένοι αποχώρησαν.
Γενικότερα επικράτησε ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ωστόσο ένας αστυνομικός χτύπησε με κλωτσιά έναν διαδηλωτή, ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει, με αποτέλεσμα η κατάσταση να κινδυνεύσει να «ξεφύγει» για μερικά δευτερόλεπτα.
Ο αστυνομικός απομακρύνθηκε από συναδέλφους του από το χώρο των διοδίων και η ένταση εκτονώθηκε. Από τη συμπλοκή υπήρξαν μικροτραυματισμοί μερικών συγκεντρωμένων και ενός αστυνομικού.
Προσαγωγές δεν έγιναν, ενώ οι απολυμένοι καλούν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στο χώρο των διοδίων. Μόλις έληξε η επέμβαση της Αστυνομίας, αρκετοί ήταν εμφανώς συγκινημένοι.
Στο χώρο βρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.
Για όσα έγιναν η Γραμματεία Πρέβεζας του Π.Α.ΜΕ., εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Η Γραμματεία Πρέβεζας του Π.Α.ΜΕ. καταγγέλλει στην εργατική τάξη και το λαό τη βίαιη επίθεση που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι του σταθμού διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου από τις δυνάμεις της Αστυνομίας.
Επίθεση δέχτηκαν επίσης εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τα ταξικά σωματεία της Πρέβεζας και Λευκάδας, όπως και του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας που ήταν στο πλευρό τους. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Πρέβεζας Γιώργος Μισηρλής.
Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από μήνυση εις βάρος των απεργών για παρακώλυση συγκοινωνιών από την εταιρεία «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», που έχει αναλάβει από το νέο χρόνο την εκμετάλλευση των διοδίων.
Οι εργαζόμενοι του σταθμού, βρίσκονται για 8η ημέρα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να ματαιώσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να προχωρήσει στην υλοποίηση των απολύσεών τους και στη θέση τους να προσλάβει άλλους φθηνότερους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών που οι συμβάσεις τους προβλέπουν μειωμένους μισθούς και ψαλιδισμένα δικαιώματα.
Χαιρετίζουμε την αντοχή και την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι εργαζόμενοι των διοδίων και τους εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας. Ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί με όλες τις μορφές. Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιος είναι δίπλα τους στους καθημερινούς αγώνες και να απομονώσουν την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας που ήταν άφαντη όλο αυτό το διάστημα».

Απο την πλευρά της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας τονίζει πως πρέπει "να γίνουμε μια γροθιά, γιατί η ταξική ενότητα είναι η δύναμη των εργαζομένων, γιατί μόνο η μαζική ταξική αλληλεγγύη θα μπορούσε να αποτρέψει την επέμβαση της αστυνομίας και να επιβάλλει το δίκιο των εργαζομένων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου