Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ο χιονιάς… ξώφαλτσα πέρασε από την Ήπειρο


Ο χιονιάς… ξώφαλτσα πέρασε από την Ήπειρο


• Μπορεί ολόκληρη η χώρα να βρίσκεται σε κλοιό… ψύχους και παγετού και να έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις των εκδρομέων λόγω, και των έντονων χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, η Ήπειρος τελικά, πέραν της πτώσης της θερμοκρασίας, λίγα χιόνια στα ορεινά και τους θυελλώδεις ανέμους, δεν έχει επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών ενώ σύμφωνα και με χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου δεν έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις.

Λίγες ακυρώσεις
Όμως, παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος την Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κ. Βλάχος, υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις επισκεπτών, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει άλλες περιοχές και καθιστά αδύνατη την μετακίνησή τους, αλλά και γιατί οι προβλέψεις για σφοδρό κύμα κακοκαιρίας φόβισε πολύ κόσμο, που προτίμησε να μην το διακινδυνεύσει.
Ομαλή ήταν και η κίνηση στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αφού τα δρομολόγια επανέρχονται σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς τους, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να αυξηθούν και πάλι, λόγω των εορτών των Θεοφανείων και φυσικά της επιστροφής φοιτητών.

Κανένα πρόβλημα λέει η Περιφέρεια
Στο μεταξύ, χθες η Περιφέρεια Ηπείρου, στην προσπάθειά της να καθησυχάσει τους επισκέπτες της περιοχής εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς η Ήπειρος– πέραν της πτώσης της θερμοκρασίας- δεν έχει επηρεαστεί από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.
Η κίνηση προς όλους τους προορισμούς διεξάγεται χωρίς προβλήματα και όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και των Δήμων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν και το παραμικρό πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί. Ως εκ τούτου δεν συντρέχει κανένας λόγος προβληματισμού και ακύρωσης προγραμματισμένων επισκέψεων στην Ήπειρο για το επόμενο εορταστικό διάστημα».

Διακοπή κυκλοφορίας
Αρκετά προβλήματα φυσικά αντιμετωπίζουν τα πολύ ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κυκλοφορία χθες το απόγευμα στην Ήπειρο είχε διακοπεί στους εξής δρόμους:
• Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης, από 90 ο- 115ο χλμ.
• Επ. Ο. Δ.Δ. Αετομηλίτσας- Φούρκας- Πληκατίου- Ασημοχωρίου- Γοργοποτάμου Χιονάδων.
• Επ. Ο. Δ.Δ. Βωβούσας – Φλαμπουράρι- Γρεβενίτι – Μηλιάς - Μετσόβου.

Αστάθμητος παράγοντας οι εκλογές
Γενικά πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Κ. Βλάχο, οι μονάδες σε ορεινούς όγκους δούλεψαν καλά φέτος, ενώ οι επαγγελματίες του τουρισμού τώρα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις σχολικές εκδρομές, που βέβαια είναι αμφίβολο εάν γίνουν, λόγω της προκήρυξης των εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου. Εάν υπάρξουν ακυρώσεις, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους ξενοδόχους.

Η κίνηση στην πόλη
Αυξημένη ήταν και χθες η κίνηση στην Γιαννιώτικη αγορά, με τους πολίτες να ψωνίζουν για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και δώρα κυρίως για τους εορτάζοντες. Τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ από μεθαύριο Σάββατο επανέρχονται πλέον στο κανονικό τους ωράριο.

Θυελλώδεις άνεμοι…
Χθες το απόγευμα οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δημιούργησαν προβλήματα στην πόλη των Ιωαννίνων και κυρίως στην παραλίμνια περιοχή, ενώ παρατηρήθηκαν και πολλές διακοπές ρεύματος.
Τα νερά της Λίμνης έφταναν μέχρι τον δρόμο, ενώ διακόπηκαν και τα δρομολόγια για το Νησάκι. Μέχρι και το χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην πλατεία Μαβίλη κατέρρευσε από τους ισχυρούς ανέμους. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, η οποία επενέβη για την κοπή και απομάκρυνση δέντρων αλλά και πεσμένων πινακίδων.

Καιρικές προβλέψεις
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ημερών. Σήμερα, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, το θερμόμετρο στα Γιάννενα δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ πολλές ώρες της ημέρας η θερμοκρασία θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν (-2). Ίδιο το σκηνικό και αύριο στην πόλη των Ιωαννίνων. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια με χαμηλές όμως θερμοκρασίες.
Στα ορεινά του Νομού βέβαια το θερμόμετρο θα πέσει ακόμη περισσότερο και κυρίως στις περιοχές του Ζαγορίου, της Κόνιτσας και του Μετσόβου. Εκεί κατά διαστήματα χιονίζει, με το θερμόμετρο να έχει καθηλωθεί κάτω από το μηδέν και τα πάντα να είναι παγωμένα. Ειδικά τις βραδινές ώρες επικρατούν στα ορεινά του Νομού πολικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους στο Μέτσοβο σήμερα το θερμόμετρο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν και θα κυμανθεί από -10 έως – 7.
Πολύ κρύο σήμερα και αύριο και στην Κόνιτσα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 0 μηδέν, ενώ και στο Ζαγόρι το θερμόμετρο θα μείνει κολλημένο κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Πάντως η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα, ενώ συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου